Na světě je snad tolik receptů na přípravu drůbežího masa, kolik lidí tato planeta nosí. Drůbež je stále oblíbenější, dietologové jásají.
Stačí se podívat na jídelní lístky restaurací, barů, pizzerií i do domácích kuchařek a zjistíme, že soupis receptů by ve finále vydal možná na ještě silnější a objemnější knížku, než je telefonní seznam. Drůbeží maso je stále oblíbenější a jeho konzumace se rapidně zvyšuje. Podíl tuku je zanedbatelný. Dietologové jásají.
Je to jasné
Drůbež je zdrojem tak zvaných plnohodnotných bílkovin, vitamínů, nenasycených mastných kyselin a minerálních látek. Když se podíváme na známou výživovou pyramidu je v jejím pomyslném třetím patře ve společnosti s rybami, vejci, luštěninami, ořechy, mlékem a mléčnými výrobky.
Vitamíny, bílkoviny, minerály
Bílé drůbeží maso bez kůže není příliš tučné a neobsahuje tolik cholesterolu, naopak je bohaté na plnohodnotné bílkoviny. Z minerálních látek obsahuje drůbeží maso draslík, ten snižuje krevní tlak, fosfor, ten je důležitý k ukládání vápníku, zinek, pomáhá hojení ran. Dále má drůbeží maso v porovnání třeba s vepřovým více vitamínů skupiny B, které podporují metabolismus a povzbuzují růst a kvalitu pokožky, a můžeme pokračovat vitamínem E, který je důležitý k ochraně buněk před působením škodlivin.Zásady a skrytá nebezpečí
Při přípravě drůbežího masa je nezbytné, aby bylo důkladně uvařeno, upečeno, ugrilováno. Při grilování drůbežího masa je přímo nutné dbát na to, aby bylo dostatečně propečené, a tím se zabránilo případným alimentárním nákazám. Drůbež nakupujeme výhradně v solidních obchodech se spolehlivým chladicím boxem a tam, kde máte jistotu, že dostaneme zaručeně čerstvé zboží. Stejně tak musí jednat nákupčí v restauracích, vybírat hluboko zmrazená nebo čerstvá kuřata a důkladně kontrolovat datum spotřeby. Určitě se nevyplatí kupovat lacinou drůbež prodávanou na tržištích. Nejen že tam hygienické podmínky bývají žalostné, ale ještě je možné narazit na kuřata několikrát rozmražená a opět zmražená, anebo narazit na lehké topné kuře vykrmené penicilinem.
Co s mraženým
Mražené kuře se před přípravou rozmrazuje v míse přímo v chladničce nebo na zvláštním místě, nikoli na kuchyňském stole mezi ostatními potravinami. Vařit se má při vnitřní teplotě alespoň 80 °C. Ať už si dáte na vaření jakkoliv záležet, rukou, jíž jste se dotýkali syrového masa a drůbeže, se nedotýkejte žádné potraviny, kterou nebudete tepelně zpracovávat. I tak by se bakterie mohly rozšířit.
Dobrá rada
Drůbeží maso nikdy nejezte, má-li růžovou barvu nebo je-li krvavé. Je tu jednoduchá pomůcka – jestliže zabodnete vidličku do stehna, musí vytékat čirá nekrvavá šťáva.
…a ještě vínečko
V každé dobré restauraci je dobrý sommeliér, a tak vám k pokrmům z drůbeže nabídne ta správná vína, která dokreslí váš gastronomický zážitek. Ke světlým masům, jako je právě drůbež, ale také ryby, telecí maso, světlé omáčky a čerstvé světlé sýry, se podávají bílá vína.
Ke drůbežímu nářezu se hodí víno výraznější, bílé - Neuburské nebo Sylvánské zelené, kuřecí či krůtí doplní vhodně plnější bílá vína, mírně aromatická, jako je třeba Müller-Thurgau. Ke krocanovi, jehož maso může být jak bílé, tak tmavé, můžeme podávat víno červené, a to například jakostní Rulandské modré.
Ráda vaříte, pečete, smažíte drůbeží maso? Jak často a co nejraději?
Nový komentář
Komentáře
Zlatíčka, jezte co vám chutná a budete zdraví...
aja22: Hnití důvodem je, ale ne ve střevech, na sluníčku. Zakazují to převážně náboženství v zemích teplého pásu
Učitel zeměpisu na gymplu nám tvrdil, že vzhledem k vysokým teplotám v oblasti vzniku islámu, souvidí zákaz konzumace vepřového s faktem, že se v teple nejrychleji kazí. Co je na té teorii pravdy, nevím.
dneska k veceri jsem delala kure zapecene s hruskami, lahudku. Tady je recept
http://www.nadoma.cz/html/receptar/receptar_detail.php?id=49916
smajlítko:
nebo tam naházet spoustu jiný zeleninky...rajče,cibuli...
smajlítko
a všem zúčastněným: dnes budu dělat vepřový- bomba co?
s brambory a dušenou mrkví mňam mňam
smajlítko
taky mívám problémy se nečeskými přísadami apod..
smajlítko, chtěla jsem dát zelenýho smajlíka, ne střelce, to se mi stalo už poněkolikátý
Pavla_b:ostatní taky ale asi jinak...
aja22 a smajlik: ooo to ne nechte si své a já taky, to bychom se tu museli bavit o exkrementech a to nechci..
aja22: hodně náboženství a nejen náboženství si utvořilo jistá pravidla a jistá tabu na základě po generace předávaných zkušeností a vznikl z toho jakoby úzus, který vlastně tímto těm nevědomým ukazuje cestu a radí, ale hodně těchto pravidel- jak muslimských tak židovských, ve své podstatě zahrnuje poznatky dnešní vědy a zdravé výživy, když jsem četla např. co všechno je a není košer, tak něco je ulítlý ale většina věcí přesně odpovídá jakýmsi hygienickým normám, na kterých stojí dnešní stravování a nemohla by se za ně stydět ani nejluxusnější restaurace. Např. jsme se učili ve škole o mase, jak má vypadat a jak vypadá maso ze zabitýho vystresovanýho jedince a jak dobrý maso, no a když si přečtu košer pravidla, staré tisíce let, tak je to to samý...
shb: a proč by zrovna vepřové hnilo a ostatní maso ne?
shb: Nehnije.
Ale ty tomu stejně neuvěříš, že jo.
jak píšu, já mám ráda vepřový...ale hnije...
smajlítko: vepřový mám taky ráda, ale je to nejhorší maso, protože pak ve střevě dochází k hnusným hnilobným procesům, proto to některá náboženství úplně vylučují ze svého jídelníčku...
Mě bolí žlučník, jenom se podívám na kuřecí maso
Ťapina: jojo a na ty mražený mrchy si už dám pozor,právě jsem je kupovala poslední dobou, protože když mi pani v masně podávala holýma rukama to kuře co vypadalo opravdu jak mrtvola a pak si hmátla do vlasů a pak šáhla na sýr, tak jsem se rozhodla pro mrazák...no nic asi změním masnu
shb: Já kupuju čerstvá chlazená kuřata a do mrazáku si je dám sama. Aspoň vím, že nepřišly do mrazáku proto, že jsou napůl zelený
Ťapina: tak něčím jsem taky prošla, co se týká potravinářského průmyslu, myslímk že jsme o tom možná i debatili tehdy u těch vajec, ale jak říkáš druhá jakost mražená...tak to je mi zle
- a k druhému odkazu- nejen salmonela, to vím..ach jo kolikrát stojím v obchodě projíždím pohledem regály, pak to na mně příjde- ta znechucenost, a odcházím pryč aniž bych cokoliv koupila, ale to už je asi problém v hlavě..no nic, jinak se mi nejvíc osvědčilo nakupovat ten den co vím že dovezli čerstvé maso a sama to zpracuju a něco uvařím něco zamrazím a nebo zamrazím i hotová jídla a máme obědy do týdne...
Mimochodem, třeba oblíbená salmonela se mražením nezabije.
shb: No ano. Kuřata první jakosti se prodávají čerstvá, druhá jakost se zamrazí a prodává mražená, třetí jakost s namele do konzerv.