Zašla jsem za MUDr. Jaroslavem Čapkem, odborníkem na zdravou výživu.


Pane doktore, co jsou vlastně minerální látky, potřebuje je naše tělo, nebo to je jen reklama?
Minerální látky jsou nezbytnou částí stavby těla. Zúčastňují se na úrovni buněčné a tvoří podstatnou část skeletu člověka.
Pro krvetvorbu je nezbytné železo – hemoglobin. Pro buňky zase Na, K – metabolismus buněk difusí přes buněčnou membránu. Krevní plazma je roztokem chloridu sodného (fyziologický roztok). Velké množství minerálů obsahuje kostní tkáň – fosfor, vápník. Důležité jsou i stopové prvky – fungují jako katalyzátory metabolických reakcí. Tělo úzkostlivě hlídá stálou koncentraci minerálů v tělních tekutinách. Jestliže je nedostatek určitého prvku, tělo odpovídá nemocí.

Pane doktore, co to jsou cheláty či chelátové vazby?
Tvorba chelátů je procesem, kterým se stávají minerální látky stravitelnými. Běžné minerální suplementy, jako kostní moučka a dolomit, se nejčastěji nacházejí v nechelátové vazbě, to tělo neumí zpracovat. U mnohých lidí totiž neprobíhá dostatečně účinný proces tvorby chelátů.

Můžete nám, pane doktore říci něco o jednotlivých minerálech?
Začneme asi vápníkem, protože ten tvoří v organismu největší podíl. Vápník s fosforem odpovídají za zdravé kosti a zuby, s magneziem za správnou činnost srdce a za krevní oběh, je to 1 až 1,5 kg. 20 % obsahu vápníku dospělého člověka se opět vstřebá a nahradí místa zničených kostních buněk.

A co magnezium? Často se o něm mluví.
Nutný poměr vápníku a hořčíku, tedy magnesia, je 2:1. Ovšem pro vstřebání vápníku je nutné i dostatečné množství vitaminu D. Doporučený přísun vápníku je u dospělého 800–1 200 mg.

K čemu vlastně potřebujeme vápník?
Zabezpečuje silné kosti a zuby, jak jsme již říkali. Ale hlídá i pravidelnou činnost srdce, zmírňuje nespavost, spolupracuje při vstřebávání železa, převádí vzruchy v nervovém systému.

Pane doktore, jak se projeví nedostatek vápníku?
Rachitis, měknutí kostí, řídnutí kostí (osteoporóza).
Jaké jsou nejdůležitější zdroje?
Mléko a mléčné výrobky, sojové boby, sardinky, losos, burské oříšky, ořechy, slunečnice, bob a zelenina, minerální vody a dobré multivitaminové přípravky.
A co narušuje vstřebávání vápníku?
Je to velké kvantum tuků, kyselina oxacalová (z čokolády a rebarbory) a kyselina fytoová z obilovin.
Nemáte pro nás nějakou dobrou radu?
Pokud vás bolí páteř, nebo máte menstruační křečové bolesti, či se vyskytují růstové potíže mladistvých, zkuste zvýšit přísun kalcia. Stejně tak při nespavosti vyzkoušejte nejdříve vápník.

Slyšela jsem, že naše tělo obsahuje i chlor, je to pravda?
Ano, vyskytuje se v iontové formě, reguluje rovnováhu krevní acidobázy, napomáhá činnosti jater.
Máme ho nějak užívat?
Kdepak, máme ho dostatek z denního přísunu soli.
Může se projevit nějak nedostatek?
Ano, vypadáváním vlasů a ztrátou zubů. 
A  nejdůležitější zdroje?
Kuchyňská sůl, mořské řasy, olivy. A ještě poznámka – ten, kdo hodně pije chlorovanou vodu, měl by do stravy zařadit více jogurtů, které obnoví chlorem zničené střevní bakterie.

V poslední době je módou užívat chromové přípravky při dietách, má to smysl?
Spolu s inzulinem se podílí na látkové výměně cukrů, jeho denní přísun činí cca 50–200 mg.
Jak působí v organismu?
Podporuje růst, upravuje krevní tlak, někdy může i odstranit cukrovku.
A jeho nedostatek?
Má se za to, že působí na vznik arteriosklerozy a diabetu.
A přírodní zdroje?
Maso, škeble, kuřata, kukuřičný olej, raci, pivní droždí

Můžete se zmínit i o stopových prvcích?

Kobalt zabrání vzniku anémie, nejdůležitější zdroje: maso, ledviny, mléko, ústřice, škeble, raci.
Pozor u vegetariánů, mají ho nedostatek.

Měď – je součástí hemoglobinu. Jje důležitá pro zpracování vitaminu C.
Denní dávka je 2–3 mg.
Nejdůležitější zdroje jsou boby, hrách, celozrnné obilí, švestky, hovězí a telecí maso, mořské ryby.

Fluor – snižuje kazivost zubů, zvyšuje pevnost kostí.
Zdrojem jsou mořské ryby a želatina.

Mangan – rychle odstraní únavu, udržuje svalové reflexy, snižuje dráždivost nervů.
Zdrojem jsou ořechy, zelená listová zelenina, hrách, řepa, vaječný žloutek, pšeničná zrna.
A jedná poznámka – pokud trpíte na závratě – zkuste přidat mangan

Molybden brání vzniku anemie, podporuje pocit celkové pohody.
Přírodní zdroje: zelenina s tmavými listy, zrna pšenice, luštěniny.

Fosfor – doporučená dávka je 800-1 200 mg. Podporuje růst a reparaci těla, poskytuje energii prostřednictvím metabolismu cukrů a tuků, udržuje zdravé dásně a zuby.
Nejdůležitější zdroje: ryby, drůbež, vejce, ořechy, semena.
Tady bych rád upozornil na velice důležitou věc: v naši potravě je fosforu dostatek, jeho nadmíra způsobuje nedostatek vápníku – pozor zvláště u starých lidí. Měli by maso nahradit listovou zeleninou a mlékem.

Draslík
Musí být v rovnováze se sodíkem, denně potřebujeme 500-1 900 mg.
Napomáhá jasnému myšlení, ulehčuje léčení alergií. Z nedostatku vzniká hypoglykémie. Nejdůležitější zdroje: citrusy, rajčata, řeřicha, máta, slunečnice, banány, brambory
A jedna rada, pokud pijete hodně kávy, tak únavu, kterou se snažíte zahnat, vyvolávají ztráty kalia... Pozor na diuretika!

Selen
Udržuje mladé a pružné tkáně, zmírňuje obtíže klimakteria, zabraňuje tvorbě lupů
Nejdůležitější zdroje: obilné klíčky, otruby, tuňák, cibule, rajčata, brokolice

Zinek
Zkracuje čas hojení vnitřních a vnějších ran, odstraňuje z nehtů bílé skvrnky, léčí neplodnost, prostatu, udržuje duševní svěžest, snižuje ukládání cholesterolu.
Nejdůležitější zdroje: hovězí maso, obilné klíčky, vejce, nízkotučné mléko, hořčice

Jod
2/3 obsahu jodu jsou uloženy ve štítné žláze – spaluje nadbytečný tuk, podporuje normální růst. Při nedostatku vzniká struma a hypotyreoza
Nejdůležitější zdroje: chaluhy, cibule, mořské ryby, přidává se do soli.

Sodík
V naší potravě je ho až nadbytek, takže ho vzpomínám jen pro pořádek.

Nakonec jsem si nechal železo.
Je nevyhnutelné k životu, je nutné k tvorbě hemoglobinu. V těle dospělého člověka je však pouze 4 g železa. To se v těle uskladňuje vázané na svou bílkovinu ferritin. Tkáně, především svaly, obsahují železo vázané na myoglobin.
Denní doporučený přísun je 10–18 mg.
Ženy ztrácejí během měsíce nejméně 2x tolik železa jako muži.
K tomu, aby se železo v těle zužitkovalo, je zapotřebí Cu, Co, Mn a vitamin C.
Podporuje růst, odstraňuje únavu, navrací pokožce napětí, vyléčí anemii.
Nejdůležitější zdroje: vepřová a hovězí játra, srdce,  ledviny, mouka, červené maso, vaječný žloutek, ústřice, ořechy, fazole, ovesné vločky

Snad jsme toto téma dostatečně vyčerpali, děkuji Vám za informace, pane doktore, a zase někdy nashledanou.  

   
TÉMATA:
ZDRAVÍ