Zašla jsem za MUDr. Jaroslavem Čapkem, odborníkem na zdravou výživu.
Pane doktore, co jsou vlastně minerální látky, potřebuje je naše tělo, nebo to je jen reklama?
Minerální látky jsou nezbytnou částí stavby těla. Zúčastňují se na úrovni buněčné a tvoří podstatnou část skeletu člověka.
Pro krvetvorbu je nezbytné železo – hemoglobin. Pro buňky zase Na, K – metabolismus buněk difusí přes buněčnou membránu. Krevní plazma je roztokem chloridu sodného (fyziologický roztok). Velké množství minerálů obsahuje kostní tkáň – fosfor, vápník. Důležité jsou i stopové prvky – fungují jako katalyzátory metabolických reakcí. Tělo úzkostlivě hlídá stálou koncentraci minerálů v tělních tekutinách. Jestliže je nedostatek určitého prvku, tělo odpovídá nemocí.
Pane doktore, co to jsou cheláty či chelátové vazby?
Tvorba chelátů je procesem, kterým se stávají minerální látky stravitelnými. Běžné minerální suplementy, jako kostní moučka a dolomit, se nejčastěji nacházejí v nechelátové vazbě, to tělo neumí zpracovat. U mnohých lidí totiž neprobíhá dostatečně účinný proces tvorby chelátů.
Můžete nám, pane doktore říci něco o jednotlivých minerálech?
Začneme asi vápníkem, protože ten tvoří v organismu největší podíl. Vápník s fosforem odpovídají za zdravé kosti a zuby, s magneziem za správnou činnost srdce a za krevní oběh, je to 1 až 1,5 kg. 20 % obsahu vápníku dospělého člověka se opět vstřebá a nahradí místa zničených kostních buněk.
A co magnezium? Často se o něm mluví.
Nutný poměr vápníku a hořčíku, tedy magnesia, je 2:1. Ovšem pro vstřebání vápníku je nutné i dostatečné množství vitaminu D. Doporučený přísun vápníku je u dospělého 800–1 200 mg.
K čemu vlastně potřebujeme vápník?
Zabezpečuje silné kosti a zuby, jak jsme již říkali. Ale hlídá i pravidelnou činnost srdce, zmírňuje nespavost, spolupracuje při vstřebávání železa, převádí vzruchy v nervovém systému.
Rachitis, měknutí kostí, řídnutí kostí (osteoporóza).
Jaké jsou nejdůležitější zdroje?
Mléko a mléčné výrobky, sojové boby, sardinky, losos, burské oříšky, ořechy, slunečnice, bob a zelenina, minerální vody a dobré multivitaminové přípravky.
A co narušuje vstřebávání vápníku?
Je to velké kvantum tuků, kyselina oxacalová (z čokolády a rebarbory) a kyselina fytoová z obilovin.
Nemáte pro nás nějakou dobrou radu?
Pokud vás bolí páteř, nebo máte menstruační křečové bolesti, či se vyskytují růstové potíže mladistvých, zkuste zvýšit přísun kalcia. Stejně tak při nespavosti vyzkoušejte nejdříve vápník.
Slyšela jsem, že naše tělo obsahuje i chlor, je to pravda?
Ano, vyskytuje se v iontové formě, reguluje rovnováhu krevní acidobázy, napomáhá činnosti jater.
Máme ho nějak užívat?
Kdepak, máme ho dostatek z denního přísunu soli.
Může se projevit nějak nedostatek?
Ano, vypadáváním vlasů a ztrátou zubů.
A nejdůležitější zdroje?
Kuchyňská sůl, mořské řasy, olivy. A ještě poznámka – ten, kdo hodně pije chlorovanou vodu, měl by do stravy zařadit více jogurtů, které obnoví chlorem zničené střevní bakterie.
V poslední době je módou užívat chromové přípravky při dietách, má to smysl?
Spolu s inzulinem se podílí na látkové výměně cukrů, jeho denní přísun činí cca 50–200 mg.
Jak působí v organismu?
Podporuje růst, upravuje krevní tlak, někdy může i odstranit cukrovku.
A jeho nedostatek?
Má se za to, že působí na vznik arteriosklerozy a diabetu.
A přírodní zdroje?
Maso, škeble, kuřata, kukuřičný olej, raci, pivní droždí
Můžete se zmínit i o stopových prvcích?
Kobalt zabrání vzniku anémie, nejdůležitější zdroje: maso, ledviny, mléko, ústřice, škeble, raci.
Pozor u vegetariánů, mají ho nedostatek.
Měď – je součástí hemoglobinu. Jje důležitá pro zpracování vitaminu C.
Denní dávka je 2–3 mg.
Nejdůležitější zdroje jsou boby, hrách, celozrnné obilí, švestky, hovězí a telecí maso, mořské ryby.
Fluor – snižuje kazivost zubů, zvyšuje pevnost kostí.
Zdrojem jsou mořské ryby a želatina.
Mangan – rychle odstraní únavu, udržuje svalové reflexy, snižuje dráždivost nervů.
Zdrojem jsou ořechy, zelená listová zelenina, hrách, řepa, vaječný žloutek, pšeničná zrna.
A jedná poznámka – pokud trpíte na závratě – zkuste přidat mangan
Molybden brání vzniku anemie, podporuje pocit celkové pohody.
Přírodní zdroje: zelenina s tmavými listy, zrna pšenice, luštěniny.
Fosfor – doporučená dávka je 800-1 200 mg. Podporuje růst a reparaci těla, poskytuje energii prostřednictvím metabolismu cukrů a tuků, udržuje zdravé dásně a zuby.
Nejdůležitější zdroje: ryby, drůbež, vejce, ořechy, semena.
Tady bych rád upozornil na velice důležitou věc: v naši potravě je fosforu dostatek, jeho nadmíra způsobuje nedostatek vápníku – pozor zvláště u starých lidí. Měli by maso nahradit listovou zeleninou a mlékem.
Draslík
Musí být v rovnováze se sodíkem, denně potřebujeme 500-1 900 mg.
Napomáhá jasnému myšlení, ulehčuje léčení alergií. Z nedostatku vzniká hypoglykémie. Nejdůležitější zdroje: citrusy, rajčata, řeřicha, máta, slunečnice, banány, brambory
A jedna rada, pokud pijete hodně kávy, tak únavu, kterou se snažíte zahnat, vyvolávají ztráty kalia... Pozor na diuretika!
Selen
Udržuje mladé a pružné tkáně, zmírňuje obtíže klimakteria, zabraňuje tvorbě lupů
Nejdůležitější zdroje: obilné klíčky, otruby, tuňák, cibule, rajčata, brokolice
Zinek
Zkracuje čas hojení vnitřních a vnějších ran, odstraňuje z nehtů bílé skvrnky, léčí neplodnost, prostatu, udržuje duševní svěžest, snižuje ukládání cholesterolu.
Nejdůležitější zdroje: hovězí maso, obilné klíčky, vejce, nízkotučné mléko, hořčice
Jod
2/3 obsahu jodu jsou uloženy ve štítné žláze – spaluje nadbytečný tuk, podporuje normální růst. Při nedostatku vzniká struma a hypotyreoza
Nejdůležitější zdroje: chaluhy, cibule, mořské ryby, přidává se do soli.
Sodík
V naší potravě je ho až nadbytek, takže ho vzpomínám jen pro pořádek.
Nakonec jsem si nechal železo.
Je nevyhnutelné k životu, je nutné k tvorbě hemoglobinu. V těle dospělého člověka je však pouze 4 g železa. To se v těle uskladňuje vázané na svou bílkovinu ferritin. Tkáně, především svaly, obsahují železo vázané na myoglobin.
Denní doporučený přísun je 10–18 mg.
Ženy ztrácejí během měsíce nejméně 2x tolik železa jako muži.
K tomu, aby se železo v těle zužitkovalo, je zapotřebí Cu, Co, Mn a vitamin C.
Podporuje růst, odstraňuje únavu, navrací pokožce napětí, vyléčí anemii.
Nejdůležitější zdroje: vepřová a hovězí játra, srdce, ledviny, mouka, červené maso, vaječný žloutek, ústřice, ořechy, fazole, ovesné vločky
Snad jsme toto téma dostatečně vyčerpali, děkuji Vám za informace, pane doktore, a zase někdy nashledanou.
Nový komentář
Komentáře
kubikm:
Vivian:
tak to není pivař - o pozdravuj
já znám jednoho družnýho pivaře, co má tělo jako řeckej bůh
ale ten vypije tak jedno týdně
Ťapina: ještě ti doplním
11. Všichni jsme měli potřebu zpívat.
Nebo ne?
Aspoň z mých pozorování to tak vždy vyjde.
No, mě ten cukr v pivu ani tak nevadí, já chci přibrat, a ne a ne. Ale ten alkohol...všeho moc škodí
JInak Ťapino:
Ťapina: ale alkohol taky představuje kalorie, ne?
já ze zkušenosti vím, že nejvíc tlustí jsou pivaři, míň jsou vinaři a nejhubenější jsou destiláty....
a povahově je to zajímavé
pivaři jsou spíše smutní
vinaři zpívají a jsou družní
destiláti se spíše perou
co ty na to?
jinak to kdysi bylo - čechy - morava - slovensko
kubikm: Ono je to právě jinak. V pivu jsou kalorie, proto jsou pivaři tlustí. Být hubený po kaloriích jaksi nejde. Destiláty mají hodně alkoholu, který potlačuje pocit hladu a otupuje celkově (alkoholici jsou hubení obvykle proto, že stráví tolik času v opilosti, že si nejsou schopní vzít něco k jídlu), ale kalorií tam moc není.
kubikm: coby takřka abstinent nevím přesně, co jsou destiláty... vodka?
Vím, že spousta tvrdých druhů alkoholu obsahuje dost cukru.
Vivian: ano, díky za užitečný doplněk
já ze zásady nesladím a nemám ráda sladká jídla
tak se mi občas stane, že mi klesne krevní cukr tak, že mi začne bolet hlava - dám si 1 pivko, jen 10 a je to v pohodě
taky jeden nepřímý doklad, že v alkoholu jsou kalorie - alkoholici, co pijí jen destiláty jsou hubení, v podstatě nejedí, protože kalorie z alkoholu jim hlásí, že nemají hlad....
Ťapina: i ty feministko
Tady je odkaz na ten článeček o pivních pupcích z Esquiru ► http://www.stratosfera.cz/stra.clanek.php3?clID=30359
Píše se tam mimo jiné (a je to asi tak to nejdůležitější):
"S každým pivem jsme bohatší o dvě stě kilokalorií, sladový cukr se okamžitě promítá do zvýšeného výskytu krevního cukru, čímž vyvolává nadprodukci inzulinu. My dostaneme hlad, který povzbuzují i hořké přísady v pivě. Alkohol pak brání účinnějšímu spalování tuků. Výsledek? Zvýšené riziko onemocnění cukrovkou, případně poruchami krevního oběhu."
Takže všeho s mírou a piva taky
Skvělý článek.Měla bych více jíst ovesné vločky.
ale je fakt, že na mužském poivním pozdravu - ať nám rostou prsa, ať maj ženský vztek - něco pravdy je
dříve ho doporučovali kojícím, tvoří se víc mlíka
a mužský, co ho pijou opravdu hodně začínají mít, krom pupku, i prsa
Ťapina:
Pozor ! Pivo obsahuje estrogeny !
Minulý týden jsme s kamarády diskutovali o pivu. Jeden tvrdil, že se v pivu nacházejí ženské hormony. Rozhodli jsme se, že to vědecký prozkoumáme. Každý z nás, čistě z vědeckých důvodů, vypil 10 piv. Na konci desáté rundy jsme zjistili následující:
1. přibrali jsme na váze
2. spoustu jsme toho namluvili, aniž by jsme něco podstatného vyjádřili
3. měli jsme velké problémy s řízením auta
4. bylo naprosto nemožné logicky přemýšlet
5. nikomu se nepodařilo přiznat chybu, i když bylo jasné, že chybu udělal
6. každý z nás věřil, že je strašně důležitý
7. měli jsme bolesti hlavy a žádnou chuť na sex
8. naše emoce se daly ztěží ovládat
9. drželi jsme se vzájemně za ruce
10. a jako vrchol: museli jsem každých 10 minut na záchod a to všichni najednou
Další komentář je myslím zbytečný: pivo obsahuje ženské hormony!
Vivian: i tenhle článek je zajímavý, díky
neříkali s kterým, já jich znám několik)
potvrzuje to jen - všeho s mírou (
kubikm: tak jednoduché to není. Pivo obsahuje též cukr, čili hodně kalorií. A nejen to ►
http://www.moda.cz/art/article.php?id=1715
Nedávno jsem četla na webu Esquiru zajímavý článek o tom, jakým způsobem vzniká pivní pupek. Ale na web Stratosféry se teď bohužel není možné dostat, takže nemůžu posloužit ani odkazem.
Denča: ano, jediná vada na pivu je ten alkohol, jinak je to izotonické pití....jsou v tom i flavonoidy a pod.
Já teda zobu kombinaci vápník hořčík zinek a b-komplex forte na přibrání, nebo chuť k jídlu.
Ať už je léto a můžu si na kole zajet na chlazenou desítku
to je přísun minerálů
Dneska jsem četla, že ženy by měly pít pivo protože, obsahuje 2000složek, z nichž některé jsou pro organismus jinak těžko dostupné. Píše Žena a život
Eva_Fl: určitě tedy můj muž nedoporučuje E, pouze při určité léčbě
C je dobré, ale nadměrné množství vede k problémům s močovým měchýřem
ideální by bylo 500 mg s pomalým rozpouštěním na 24 hodin + stejné množství v potravě
kuřáci potřebují skutečně víc...
jinak např. po velké námaze, běhu a pod se může ve vodě rozpustit takový ten multivitamín, který rychle doplní vyplavené...
Byly doby, kdy jsem do sebe po ranu cpala : vitaminy, extra C a extra beta karoten ( protoze to blbe slunko fuuuuuuurt ), kalcium ( protoze ridnuti kosti ), ecko, koenzym Q10 atd.atd.atd. - a pak mi to prislo hodne ujety...
Dobiram cecko, protoze kourim, uz takhle do sebe nalacno musim nacpat 4 povinne pilule a myslim, ze mam dost pestrou stravu, dost zdravou stravu - a ze se na viaminy a dalsi v klidu vykaslu....