Ústřice jsou mořští mlži, kteří žijí ve dvou semknutých lasturách. Některé druhy jsou jedlé a odedávna se chovají uměle u středomořských a severoamerických břehů. Ústřice jsou výbornou pochoutkou, kterou mají v oblibě labužníci z celého světa.
Nejtypičtějším a nejčastějším způsobem jedení ústřic je zasyrova. Vychlazená čerstvá ústřice se otevře, sval se uvolní od mušle a jemné maso se společně se šťávou doslova vysrkne. Chuť může podtrhnout špetka soli či pepře nebo pár kapek citronové šťávy.
Přestože zastánci čisté chuti odmítají ústřice jiné než syrové, nabídka dalších kuchyňských úprav ústřic je velmi bohatá: vaření, pošírování, restování, dušení, gratinování, ale dokonce se můžete setkat i s ústřicemi nakládanými či zavařovanými. Například v Singapuru připravují ústřice smažené ve vaječném těstíčku. Ve Spojených státech si je vychutnejte s nakyslou šalotkovou omáčkou mignonette.
TIPY A RADY

- Ústřice podávejte vždy dobře vychlazené – ideální teplota je 8 až 12 stupňů. Otevřené ústřice pokládejte na drcený led.
- Ústřice nikdy neukládejte do vody. Pokud by jedna z ústřic uhynula, mohla by infikovat ostatní.
- Živou ústřici poznáte tak, že je její lastura pevně uzavřená. Ústřice s pootevřenou lasturou může způsobit otravu!
- Letní ústřice mají chuť spíše mléčnou, což je dáno tím, že v této době probíhá jejich reprodukce. Nejsou proto vhodné pro začátečníky. Zimní ústřice mají naopak chuť velmi masitou a chutnou.
Zajímavosti o ústřicích
- Ústřice se živí drobnými organickými částečkami z mořské vody. Tu filtrují díky vyvinutým žábrám a efektivně tak využívají charakteristický zdroj výživy v nádrži.
- Největší celosvětovou produkcí ústřic se může pochlubit Čína s 3,7 miliony tun ročně. Evropský trh je však zásobován především chovem z Francie, který za rok vyprodukuje zhruba 127 tisíc tun ústřic obrovských a 2,5 tisíce tun ústřice jedlé.
- Na začátku 19. století patřily ústřice k levnému jídlu v ulicích New Yorku. Vysoká poptávka ve spojení s onemocněním ústřic však místní produkci oslabila natolik, že místo dělníků si je mohli dopřát už jen majetní měšťané.
- V asijské kuchyni velmi populární ústřicová omáčka je ve skutečnosti mnohdy vyráběna z minima ústřicového extraktu, karamelu, cukru, soli a kukuřičného škrobu. Pravá ústřicová omáčka je na přípravu náročnější a výraznou ústřicovou chuť získává jejich vařením a následným redukováním vývaru. Dalších dochucovadel a barviv pak není třeba.
- Dříve platilo pravidlo, aby se ústřice pojídaly pouze v těch měsících, jejichž název v angličtině nebo francouzštině obsahoval písmeno R. Tedy od ledna do dubna a od září do prosince. V dnešní době to již neplatí, protože jejich kontrola probíhá celoročně a chlazená přeprava je bezpečná. Zajímavé však je, že letní ústřice mají mírně odlišnou chuť, jelikož právě v tomto ročním období dochází k jejich páření.
- Ať už se tomu chce věřit nebo ne, co je zdravé, je i dobré. Alespoň v případě ústřic to platí dvojnásob! Nejen že mají zanedbatelné množství kalorií a neobsahují cholesterol, ale jsou i výborným zdrojem vitaminů A, B1, B2, B3, C a D. Čtyři nebo pět středně velkých ústřic navíc tělu zajistí doporučenou denní dávku železa, mědi, jódu, hořčíku, vápníku, zinku, manganu a fosforu.
- Mezi první obyvatele Evropy, kteří si vychutnávali ústřice, patřili antičtí Řekové. Pozůstatky po jedení ústřic před téměř 1500 lety však byly nalezeny i na jihovýchodě Velké Británie a severozápadě Francie.
- Výzkumníci objevili obrovské živé ústřice v hlubinách západního Středomoří. Tito tvorové, kteří mohou dorůst do velikosti 30 cm a dožívají se až 500 let, žijí výhradně v hloubce mezi 300 až 700 metry. Původně se předpokládalo, že v této oblasti již vyhynuli, ale později na ně vědci náhodou narazili při hledání fosilních ústřic.
Jak se ústřice otevírají, se dozvíte v dalším článku – s přesným postupem. Ústřice vysoké kvality najdete například v nabídce řetězce Makro.
Nový komentář
Komentáře
Tý konzistence se nebojte! Nemá nic společnýho s aspikem ani se škraloupem na teplým mlíku, jak si pamatujem ze školky
.. ústřice jsou spíš krémovitý.. a chuťově možná trochu jako málo výrazný mandle
gerda — #22 Já taky a s tvarohem
chanahd — #21 lidí tady áchají kvůli tomu, že ústřice symbolizují drahé a výjimečné pohoštění. Jenomže já mám ráda všecko čerstvé a dám si radši nové brambory s máslem.
Jedinkrát v životě jsem ochutnala. A znovu je fakt nemusím
Žádný zázrak to pro mě nebyl.
Jsou výborné!
Poprvé jsem ústřice ochutnala skoro před čtyřiceti lety, páni ten čas ale letí.
denkas — #17 Tak se zastav
kobližka — #16 Néé,já chci taky brknedlik se špenátem a masíčkem
Nechci žádnej blivajz.To ať si jí Dobromila
denkas — #15 Na to se ti vyprdnu.....zejtra si upeču žebírka,udělám brknedlík a špenát a ty si slizouny zdlábni sama

kobližka — #14 gerda — #13 Nejlepší jsou ty šnecí osásky!
Teď je těch slizounů na zahradě,tak já jim pudu sekat ocásky a zvu vás na oběd
jen tu vidím ten obrázek a dělá se mě zle.
gerda — #13 Já bych to taky nepozřela.Od pohledu hnus,není na tom nic,co by mě lákalo to ochutnat...oslizlý třaslavý amaroun
denkas — #12 nejedla bych to, ani kdyby mi navařila sama Dobromila R.!
Taková chamraď....
Jedině, kdyby mi hrozila smrt hladem, to potom jo.
gerda — #4 No nevim,co Dobromila? Žáby dušené, štika s mušlemi,šneci s vinnou omáčkou,mušle s vínem,šneci nadívaný,raci, a ocásky šnecí
No jednou sem něco takovýho ochutnala.Ale bylo to vyndaný,s něčim zamíchaný a snad i tepelně zpracovaný.No takto to rozhodně nevypadalo. Toto bych nevcucla
Ústřice, žabí stehýnka, hlemýždě, kobylky a podobnou havěť si k jídlu ráda odpustím. Radši to nechám všechno žít
Já k ochutnání nemám odvahu, ale pracuji na tom :)
Ústřice jsem jedla poprvé (a asi i naposledy) u dcery v Austrálii. Koupily jsme je na tržnici, rozpůlené a uchovávané na drceném ledu. Jedla jsem je syrové, osolené, s pepřem a citronem. Moc mi to chutnalo. Chutí bych je přirovnala tak k tresčím játrům z konzervy, ale jsou méně výrazné. Jestli byly letní nebo zimní nevím, protože jsem tam byla na vánoce, kdy tam je léto. Syrečky mám taky ráda, vozí mi je kolega když jede na služebku kolem Loštic. Jojo, dobrých věcí je....
gerda — #4 To už je přece známo dlouho,že člověk se má živit tím,čím se živily celé generace před ním a co roste a pěstuje se v jeho klimatickém pásmu.Sem tam občasné zpestření jistě nezaškodí,ale dneska se lidi krmí vším možným,hlavně,aby to byla exotika.A navíc - co je pro už od pohledu nechutné a odporné,to ani nemá smysl pojídat.
Dcera předevčerem přijela z Tajwanu a vycvaluje ústřice smažené v těstíčku.
Eva_Fl — #1 ústřice jsem nikdy nejedla..a pokud chutnají tak jako doporučená náhražka, tak snad ani ochutnat nemusím