kafeee.jpg

Foto: Shutterstock

„Ne, neříkám vám, abyste přestali úplně, ale pokud jste milovníkem kávy, stojí za to vědět pár faktů,“ uvedla v příspěvku na svém Instagramu dietoložka Manisha Mehta.

Čaj nebo káva jsou stimulanty, které fungují tak, že vám pomohou uvolnit epinefrin v těle, což vede ke zvýšení bdělosti. Tato bdělost je však krátkodobá. A proto pak máme pocit, že potřebujeme další a další kofein.

Kofein však podle Manishy Mehty snižuje vstřebávání vitamínů a minerálů v těle, pokud je užíván v krátké době před nebo po jídle. Zejména pak vápníku a železa. Odbornice proto radí dát si mezi kávou a jídlem alespoň hodinový rozestup.

Podle ní také není dobré konzumovat více než dva šálky kofeinového čaje či kávy denně. Radí vyhnout se konzumaci v druhé polovině dne, a to i v případě, že máte pocit, že vám usínání po nich nedělá problém. Také na svém Instagramu uvádí, že bychom se měli kofeinovým nápojům vyhnout, pokud trpíme jakoukoli zánětlivou poruchou.

Zdroj: Instagram Manishy Mehty

Reklama