Ne? Nevadí. Zajímavostí se ke kroketám váže hodně a teď se můžete některé nich dozvědět. Jejich historie je totiž velmi dlouhá a pestrá. Na talířích v Evropě se objevují už po staletí v nejrůznějších podobách.

637b50434d0d3obrazek.png

Něco zlatého a křupavého, co oslnilo Krále Slunce
Že jim nedokážete odolat? Nejste sami. Krokety miloval i Ludvík XIV., na jehož slavnostních hostinách se prvně objevily. Od té doby však prošly mnoha změnami. Měnilo se jejich složení i tvar. V receptech z prastarých kuchařek jsou známé varianty se zeleninou, masem i mořskými plody. Někdy se dělaly kuličky, jindy válečky či šištičky.

Co se však během staletí nezměnilo, byla jejich obliba. Vždy šlo o slavnostnější pokrm, který měl zaujmout. To svým způsobem platí dodnes, i když si krokety můžete běžně koupit v obchodě. Je jedno, zda k nim naservírujete tatarskou omáčku, kečup či jiný dip, vždy sklidíte úspěch. Někteří strávníci budou natolik spokojení, že nebudou vyžadovat ani maso, i když právě k němu se skvěle hodí.

Tajná receptura z roku 1976
Přestože by se mohlo zdát, že krokety jsou výdobytkem Západu, tak i u nás má jejich výroba dlouhou tradici. V Opavě se začaly vyrábět ve velkém už v 70. letech, kdy zde vyvinuli speciální recepturu s využitím brambor a sýru. Ta se používá od roku 1976 dodnes a jde o přísně střežené tajemství značky NOWACO. Jedině díky ní mají NOWACO Krokety plnou bramborovou chuť a po udělání úžasně křupou. Mnozí zákazníci oceňují i to, že se vyrábějí bez použití palmového tuku. Připravit si je můžete ve fritéze, na pánvi či v troubě. V obchodě je získáte v 300g či 750g balení.
 637b505a16e7cobrazek.png

Reklama