egg

„Hele, kámo? Jak se dělaj volský voka?“ napsala mi docela nedávno moje o hodně let mladší kamarádka.
„No… Normálně rozklepneš vejce na rozpálenou pánev s trochou oleje.“
„A musim to pak otáčet, páč to asi nezvládnu?“
„Jak chceš, já to nedělám.“
„Teď mě máš za blbce, já si tohle dělám poprvé. Tak se ptám.“
„Na tom není nic těžkýho, to zvládneš.“

Brala jsem to jako hotovou věc a vrátila se zpátky ke své práci. Za půl hodinky mi ovšem v mém internetovém komunikátoru přistála další zpráva. „A kolik tam mělo být toho oleje?“
„Jestli máš teflonovou pánev, tak stačí čajová lžička.“
„Obávám se, že teď už teflonová nebude. Jinak to všechno vysvětluje. Já tam oleje dala trochu víc. Trochu hodně víc. Asi centimetrovou vrstvu. Divila jsem se, že to tak prskalo. Mám od toho popálený ruce, zadělanou kuchyň a volský voka nikde. Jdu uklízet. Ale aspoň umim míchaný vajíčka, ty uděláš, i když nechceš.“

Bohužel stihla ještě část tohoto mistrovského díla ochutnat, a tak mě po zbytek dne neobohatila žádnou další nezapomenutelnou hláškou, neboť bojovala s pekelnou nevolností.

Ani tohle ovšem nepřekonalo kuchařské umění mého otčíma, který si pravidelně ohříval večeři v hrnci, který nestihl předchozího večera zničit postavením na elektrickou plotnu a ponecháním osudu až do pozdního rána, zatímco spal u stolu. Do té doby jsem nevěřila, že se do hrnce dá vypálit díra.

Na tom, že si ohříval jídlo v nezničeném hrnci, by asi nebylo nic špatného, kdyby ten hrnec nestrkal do mikrovlnky. Po několika neúspěšných pokusech o vyhození naší domácnosti do povětří jsem se naučila připravovat mu večeře na talíř.

A jak jste na tom s kuchařským umem vy? Umíte vařit? Kdo a kdy vás to naučil? Je něco, co umíte lépe než kdokoliv jiný, nebo naopak víte o jídle, které se vám nedaří správně ukuchtit ani po stém pokusu? Povedlo se vám něco zkazit tak, že to odmítaly pozřít i slepice na dvorku? Máte v zásobě nějakou vtipnou historku o vaření? Napište nám to! Svoje příspěvky posílejte na známou adresu

redakce@zena-in.cz

Vaše příběhy budeme v průběhu dne uveřejňovat a autorka toho nejlepšího se může těšit na odměnu.

Reklama