Zdroj foto: Shutterstock
Většina jódu, který v těle máme, se nachází ve štítné žláze. Je to tím, že jód je součástí hormonu štítné žlázy zvaného tyroxin. Pokud je v těle jódu málo, štítná žláza se zvětší, aby zaujala větší plochu pro jeho vychytávání. Tomuto stavu (tj. stavu zvětšené štítné žlázy) se říká struma. Příčin strumy může být několik – nedostatek jódu v potravě, nedostatečná či nadměrná činnost štítné žlázy nebo také hormonální změny.
Vzhledem k tomu, že nejvíce jódu v potravě dokáží obstarat mořské ryby, mají lidé žijící v přímořských oblastech o strumu lehčí život. U nás se od roku 1950 provádí jodizace soli (umělé přidání jódu do kuchyňské soli), aby se jeho nedostatku předcházelo.
Doporučená denní dávka jódu je podle Meziresortní komise pro řešení jodového deficitu pro děti nad 12 let a dospělé 150 µg. Těhotné a kojící ženy by potom měly přijmout denně 250 µg jódu.
Podle informací uvedených na stránkách Národního zdravotnického informačního portálu (NZIP) se naopak nadbytku jódu v potravě obávat nemusíme, pokud nekonzumujeme v extrémně vysokém množství produkty z řas, z nichž některé mají vysoký obsah jódu. K chronicky nadměrnému příjmu jódu pak mohou přispívat léky, které obsahují jód nebo dezinfekční prostředky. Pouze některé studie ukazují určité vztahy jodové toxicity k fibrocystické dysplazii prsou (nezhoubné onemocnění prsou) či některým autoimunitním onemocněním. I v případě jódu tedy platí všeho s mírou.
Jak si tedy zajistit dostatečný příjem jódu?
Jak již bylo řečeno, bohatým zdrojem jsou mořské ryby a mořské plody. Ty by měly být zahrnuty do jídelníčku alespoň 2x týdně. Při solení používejte sůl s jódem, ale obecně se snažte nadbytečnému solení vyvarovat. Dalším zdrojem mohou být i potraviny živočišného původu jako mléko a vejce (ale to pouze v případě, že sama tato zvířata mají jódu dostatek). Pokud výrobce při výrobě pekařským či masných produktů používá obohacenou sůl, jsou vhodné i tyto produkty.
Zdroj info: nzip.cz, vnbrno.cz, wikipedie
Čtěte také:
- Pochybná barviva v potravinách i sladkostech. Tato „éčka“ jsou pro děti naprosto nevhodná
- Jogurt, kefír, kyška nebo acidofilní mléko. Každý kysaný mléčný produkt dá tělu něco jiného
Nový komentář