b37067fbc92cf-obrazek.jpg
Foto:Shutterstock

Menší, ale dlouhodobě udržitelné změny

Metodu 5/25/25 před časem světu představila fitness trenérka Julie Capozziello, která má na Instagramu přes 380 tisíc sledujících a pomáhá lidem, aby se bez striktního omezování dostali do skvělé formy. Pohyb k tomu ale většinou nestačí a je potřeba si posvítit i na jídelníček. Její metoda 5/25/25 je prý vhodná hlavně pro hubnoucí začátečníky. Nedoporučuje jim začít omezujícími dietami, které většinou vedou akorát k selhání a jojo efektu. Změnu životního stylu je potřeba nastartovat pomalu a menšími kroky, které budou dlouhodobě udržitelné.

Podle Julie mohou tito lidé zkusit jíst pět jídel denně, pohlídat si, aby měli v každém pokrmu 25 gramů bílkovin a také docílit toho, aby do sebe za den dostali 25 gramů vlákniny. A proč vlastně tohle všechno?

Bílkoviny jsou stavebními kameny našich svalů. Mají největší termický efekt (při jejich trávení spálíme nejvíc energie, poznámka redakce) a pomáhají nám cítit se celý den sytě. Vláknina nám pomáhá udržovat pravidelnou stolici, cítíme se díky ní méně nafouklí a také nás zasytí,“ uvádí na svém Instagramu.

Pět jídel denně doporučuje zejména lidem, kteří mají tendenci během dne neustále něco svačit. Radí jim jíst každé tři až čtyři hodiny, čímž se podle ní dá udržet vyvážena hladina krevního cukru bez zbytečných výkyvů, celková rovnováha a stálá energie po celý den.

„Mějte na paměti, že stravovací potřeby každého z nás jsou individuální, takže tuto metodu prosím používejte jako vodítko či výchozí bod, ne jako ideální způsob pro každého,“ dodává Julie. Ta se svými sledujícími sdílela také ukázkový jídelníček. Ovšem bez velikosti porcí, protože to je závislé na pohlaví, hmotnosti a dalších parametrech.

Jeden den na talíři podle fitness trenérky Julie Capozziello:

  • Snídaně: vejce, krůtí slanina, toast
  • Oběd: steakový salát (steak, zelenina, dresing, brambory apod.)
  • Jídlo před cvičením: rýžové chlebíčky s ořechovým máslem a banánem
  • Jídlo po cvičení: proteinový koktejl
  • Večeře: kuřecí maso, pečené brambory, fazole, zelenina

A co si o metodě 5/25/25 myslí nutriční terapeutka Lenka Procházková? Rozhodně na ní nevidí nic špatného, právě naopak. „Tuto metodu redukce tuku shledávám obecně jako přínosnou. Jde v podstatě stále o stejná pravidla zásad výživy pro obecnou populaci, akorát zde má metoda svůj název. Cílem je snažit se do jídelníčku zařadit dostatek bílkovin a vlákniny. U klientů se stále setkávám s tím, že mají tyto nutrienty v jídelníčku nedostatečně, a proto se snažíme je navýšit. Jejich nedostatek totiž často vede k chutím na sladké, únavě či ztrátě energie v průběhu dne. Stejně tak důležitá je i pravidelnost stravy, kterou mnoho lidí opomíjí podobně jako dostatek vlákniny či bílkovin. Pravidelná konzumace vyváženého jídla je prevencí většího hladu v pozdních odpoledních či večerních hodinách, který nás často vede ke konzumaci nevyvážených pokrmů bohatých na rychlé zdroje energie, např. sladké či tučné potraviny či jejich kombinace. A tímto se dostáváme do začarovaného kruhu, kdy po konzumaci sladkého se plně nenasytíme z důvodu absence kvalitních živin a máme tak opět brzy hlad či chutě,“ komentuje. 

Zdroje: Zena-in.cz, nutriční terapeutka Mgr. Lenka Procházková, Instagram Julie Capozziello, Theeverygirl.com, balancvjidle.webnode.cz