Metaxa je pojem, snad každý člověk na světě, vyjma zapřisáhlých abstinentů, ji alespoň jednou v životě ochutnal. Většina si ji zamilovala. Pití Metaxy je příjemné a opojné, pití Metaxy je osvěžující, povzbuzující, pití Metaxy je rituál, pití Metaxy je pokušení... Pití Metaxy je prostě pití Metaxy! Co o ní ale víte?

 Jak se Metaxa vyrábí?

 Mohlo by se říct, že jde o dvojí destilaci vína v pálenku, která poté zraje až 30 let v dubových sudech. Je míchána se stařenými muškátovými víny a s tajnou směsí rostlin a bylin. Mezi těmito rostlinami je výtažek z růžových lístků, který dává Metaxe její sladkou a plnou chuť, jemnou strukturu a delikátní aroma. Ano, to by se mohlo říct a bylo by řečeno skoro vše. Těžko však vyjádřit vášeň, se kterou každá kapka Metaxy vzniká.

Je také naprosto správné tvrdit, že Metaxa tvoří svou vlastní kategorii. Její výrobní proces je totiž natolik odlišný od jakéhokoliv jiného destilátu, že ji nelze přiřadit k jiným. Vyrábí se stále stejnou tradiční metodou, kterou popsal před více než sto lety její duchovní otec:

Život začíná v Řecku, tam, kde slunce vyhřívá úrodnou půdu.

  • Kombinace tří hroznových odrůd dává vzniknout speciálnímu vínu.
  • Víno je dvakrát destilováno.
  • Destilát je plněn do ručně vyráběných dubových sudů ze známe oblasti Limousine ve Francii a nechá se zrát 3-30 let podle požadovaného typu Metaxy.
  • Destilát se míchá s muškátovým vínem z Egejských ostrovů, s vodou, s tajnou směsí rostlin a bylin.
  • Bohatá směs se vrátí do sudů a nechá se uležet alespoň 6 měsíců, aby se chutě a vůně spojily.
  • Před plněním do lahví je směs po dobu 48 hodin prudce ochlazena na -6 °C, poté je filtrována.
  • Výsledkem je Metaxa s více než dvěma tisíci hodinami slunečního svitu v každé lahvi!

Jak putovala Metaxa naší historií?

 Metaxa má dlouhou a bohatou historii, na kterou může být hrdá. Její kořeny sahají až do dob před 5000 lety, kdy antičtí Řekové objevili, jak vyrábět víno. V roce 1828 byla výroba vína v Řecku povýšena na umění a těšila se velké popularitě, vznikaly nové vinice a přibývalo lidí, kteří se s nadšením pouštěli do tohoto krásného řemesla.

metaxaPrávě v této době stál Řek jménem Spyros Metaxa uprostřed vinic a díval se na ně skrz svou sklenici vína. Spatřil zde obrovský potenciál pro nový, unikátní druh pálenky. V místě zvaném Piraeus postavil destilerii, která se stala domovem pro výrobu Metaxy. Na místě stavby se našla vzácná zlatá antická mince s vyobrazením válečníka ze Salamíny. Unikátní nález zaujal přítomné natolik, že byl tento symbol vybrán za poznávací znak Metaxy a dodnes ho vidíme na každé lahvi.

 Tento muž, charismatický Spyros, s hlavou přímo zrozenou pro obchod a s citem pro víno, vyšlechtil nový druh vinné révy, destiloval z ní bohatou tekutinu, kterou míchal s muškátovými víny a tajnou směsí bylin. Po osmi letech pokusů, omylů a ochutnávek byl konečně spokojen. A nejen on! Spolu se svými bratry odvezl svůj produkt do hlavního města. Metaxa se brzy dostala na výsluní – pily ji doslova celé Atény. Hnědá pálenka byla přivezena i na královský dvůr řeckého krále Jiřího, do Ruska, Srbska a do mnoha dalších zemí. Dokonce i do země tak vzdálené, jako je Etiopie. Jako bumerang se z celého světa vracely pozitivní ohlasy, prví ceny ze soutěží.

Žízeň po Metaxe ve východní Evropě rostla. Proto byla v roce 1897 založena nová destilerie v Oděse. O pět let později byla otevřena i třetí továrna, tentokrát v Konstantinopoli. To znamenalo definitivní ovládnutí východoevropského trhu. Nový úkol: ovládnout západní trh! Pro Metaxu to už ale nebyla příliš těžká výzva.

V roce 1900 dorazila Metaxa do Ameriky, kde byla přijata s otevřenou náručí a brzy se stala vývozním artiklem, který zaznamenával nepřetržitý růst.

Přestože Spyros v roce 1909 zemřel, jeho poselství přežilo v rukou jeho synů. Díky nim popularita hnědé pálenky stále rostla a rostla. I další generace potomků pokračovala v 60. letech v rodinné tradici. Postavili destilerii v oblasti Kiffisia a položili základy distribuční síti, která v současnosti zásobuje více než 75 zemí světa! Díky tomu se dnes Metaxa podává nejen v řeckých tavernách, ale také v sofistikovaných vídeňských restauracích, v nočních klubech v Praze a Berlíně, až po bary v New Yorku.

Společnost Metaxa, která spadá pod skupinu Rémy-Cointreau, zastřešující více než 100 předních světových značek alkoholu, má domov právě v Kiffisii, kde se vyrábí přes 8,4 milionu litrů pálenky ročně.

Reklama