Nevyžaduje žádnou zvláštní péči, abyste se rok co rok dočkala bohaté úrody. Kromě toho, že si na něm pochutnáte, doplní vašemu tělu spoustu cenných látek a pomůže proti celé řadě neduhů. Zdravé jsou všechny barevné druhy rybízu, ale ten černý má v některých parametrech přeci jen navrch.
ryb.jpg
Foto: Shutterstock

Černému rybízu se přezdívá i smradlenka nebo černé víno.

Bobule červeného, černého i bílého rybízu jsou doslova vitaminovou bombou. Obsahují hlavně mangan, draslík, fosfor, železo, vápník či zinek, ale také vitaminy A, B1, B2, B3, B5 a B6 a C. Právě posledně jmenovaný životabudič tomuto ovoci dominuje. Stačí zhruba 40 bobulek, aby byla pokryta jeho denní potřeba. Nejvíce „céčka“ obsahuje rybíz černý – třikrát více, než ostatní druhy. Kromě toho se nejtmavší z variet pyšní i bioflavonoidem rutinem – látkou, která je doslova balzámem pro cévní systém. Pomůže například při ateroskleróze, křečových žilách či hemoroidech.

V čem dalším rybíz našemu tělu prospěje?

  • Zlepšuje imunitní systém.
  • Pomáhá bojovat s chřipkou a nachlazením, tlumí horečku i kašel, odhleňuje.
  • Má protizánětlivé účinky.
  • Patří mezi skvělé antioxidanty.
  • Je účinný při zánětu močových cest.
  • Působí preventivně proti vzniku ledvinových kamenů.
  • Díky obsahu vlákniny působí blahodárně na trávicí soustavu.
  • Prospívá srdci.
  • Přispívá k látkové výměně a detoxikaci organismu.
  • Bojuje proti zlému cholesterolu.
  • Zmírňuje premenstruační syndrom (černý rybíz).
  • Prospívá očím (černý rybíz).
  • Napomáhá přeměně tuků.
  • Zlepšuje činnost mozku.
  • Zmírňuje stres a psychickou nepohodu.

To už je dost důvodů, abychom si na kyselém ovoci, především tom černé barvy, smysly. Ideálně ale v syrovém stavu, protože tepelná úprava nás připraví o nemálo tak potřebného vitaminu C.

60fe91eb5286fobrazek.png
 Foto: Shutterstock

Zdroj informací: Stylecraze, Bylinky pro všechny, Wikipedia, dTest

Čtěte také: