Foto: Labeta

Meruňkovo-malinový dvojbarevný džem

Co potřebujete:
400 g malin, 400 g meruněk, 1 balení Ovocného pektinu Labeta, cca 1 kg cukru, 0,5 lžičky kyseliny citronové Labeta

Postup:
Každé ovoce zvlášť rozmačkáme, promícháme s polovinou cukru a pektinem a necháme pustit šťávu. Džem je třeba uvařit odděleně, proto veškeré suroviny rozdělíme na půl. Ovoce s cukrem přivedeme k varu, přidáme kyselinu citronovou, a necháme pár minut probublat. Sbíráme případnou pěnu, a nezapomeneme ochutnávat a doslazovat či dokyselovat podle naší chuti. Do sterilizovaných skleniček plníme nejprve malinový džem do poloviny sklenky a necháme ji ztuhnout. Mezitím si stejným způsobem uvaříme meruňkovou část. Tu opatrně nalijeme na již vychladlé maliny a zavíčkujeme. Víčka i hrdla skleniček jsme předtím otřeli alkoholem. Tuto marmeládu je dobré sterilovat v zavařovacím hrnci, či ve vodě v kastrolu na sporáku alespoň po dobu 10 minut.


Foto: Labeta

Meruňkový džem s mandlemi a skořicí

Co potřebujete:

1 kg meruněk, Skořicový cukr Labeta, pokrájené loupané mandle dle chuti, Želírovací cukr 2:1 Labeta.

Postup: Meruňky očistíme, vypeckujeme a rozemeleme nebo rozmixujeme. Přidáme skořicový cukr, pokrájené mandle, Želírovací cukr 2:1 Labeta a vše důkladně promícháme. Za stálého míchání přivedeme směs k varu a vaříme 3-5 minut. Horkým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a při pokojové teplotě necháme zchladnout.

Tip: Nejlépe se krájí mandle, které výrobce předem nakrájel na plátky. Pozor! Meruňkové džemy se velmi rády připalují a často dají zabrat i zkušeným kuchařkám – doporučujeme proto kvalitní hrnec, mírný plamen a nepolevovat v míchání po celou dobu vaření.

Čtěte také:

Reklama