merun.jpg (1.64 MB)

Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

těsto

  • 150 g vychlazeného másla z lednice
  • 200 g hladké mouky
  • 70 g cukru krupice
  • 1/2 lžičky soli
  • 50 ml ledové vody

náplň

  • 250 g polotučného tvarohu
  • 1 žloutek
  • cukr moučka podle chuti (přibližně 50 g)
  • meruňky nebo jiné ovoce

drobenka

  • 120 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 200 g hrubé mouky
  • hrst mandlových plátků

Postup

Všechny suroviny na těsto dejte umíchat do robota. Těsto příliš nezahřívejte rukama a pracujte rychle. Z hotového těsta udělejte kouli, zabalte ji do potravinářské folie a nechejte dvě hodiny odpočívat v lednici.

Poté rozválejte a dejte do připravené forma na koláč o průměru přibližně 26 až 30 cm. Zvedněte i kolem okrajů. Těsto propíchejte vidličkou a položte na něj kus pečícího papíru. Ten zasypejte suchými fazolemi, které těsto s papírem zatíží. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C, 10 minut. Já peču na horkovzduch, klidně může být horní, dolní ohřev. Po této době sundejte papír s fazolemi a ještě 2 minuty dopečte. Nechejte stranou.

Tvaroh, cukr, žloutek smíchejte a naneste na předpečený korpus.

Nahoru hojně zaskládejte půlkami meruněk. Řeznou stranou nahoru. Nakonec zasypejte drobenkou. Tu připravíte snadno, zase jen všechno smícháte.

Pečte v troubě na 180 °C. dokud drobenka krásně nezezlátne. Podávejte vlažné nebo vychlazené. Druhá varianta je za mě v létě nejlepší.

Dobrou chuť přeje Elly.

Meruňkové džemy

1.jpg (89 KB)

Foto: Labeta

Meruňkový koláč s tvarohem

2.jpg (23 KB)

Foto: archiv redakce

Nadýchané meruňkové knedlíky

3.jpg (139 KB)

Foto: Šárka Škachová

Reklama