Zavařte si léto v podobě marmelády do skleniček. Ty pak rozdávejte třeba na Mikuláše. Uvidíte, kolik s nimi naděláte radosti!
![sss]()
NA 2x 0,5L SKLENICE

Příprava: 55 minut
- 1 kg vypeckovaných rozpůlených meruněk + 1–2 pecky
- 400 g krupicového cukru
- 50 ml meruňkovice
1. Polovinu meruněk rozvařte na kaši, přidejte cukr a dál vařte. Sbírejte pěnu. Kaše by měla být průsvitná. Přisypte zbylé meruňky, jádra a ještě čtvrt hodiny vařte.
2. Nalijte do nahřátých sterilizovaných sklenic a zavíčkujte. Plesnivění zabráníte, když povrch zavařeniny zakápnete alkoholem nebo na ni položíte kolečko pergamenu namočené ve slivovici a sklenici pod víčkem převážete dvojitým celofánem.
OCHUTNEJTE TAKÉ | ||
---|---|---|
![]() |
![]() |
![]() |
Nový komentář
Komentáře
naši dělávají výbornou meruňkovou zavařeninu
Bébina — #2
také to tak dělám
to jsem potřebovala
karym — #1 Taky jsem delala merunkovou marmeladu s Gelfixem, je to rychle a moc dobre. Akorat jsem nic nemlela, ale merunky v kastrolu rozstouchala jako kdyz delam bramborovou kasi.
Tak nevím, ale já očištěné, vypeckované meruňky pomelu na mlýnku na maso, smíchám s Gelfixem, uvedu do varu, přidám cukr, znovu uvedu do varu a vařím dvě minuty. Dám do sklenic, zakápnu slivkou nebo rumem a zavíčkuju. Zásadně neotáčím dnem nahoru, jak se většinou uvádí. Sklenice drží a nic se nekazí. Příprava je velmi rychlá, odpadá sáhodlouhé rozvařování plodů. Připravuji tak i mermeládu ze švestek. Maliny a ostružiny nejprve rozmixuji a propasíruji.