Němečtí vědci zjistili, že omezení přísunu cukru vede k prodloužení života. Nová studie ukázala, že omezení glukózy (cukru, který se vyskytuje například v cukrovinkách a dodává tělu rychle dostupnou energii) nastartuje proces, který prodlouží život až o 25 procent.
Je ale nutné dodat, že experimenty byly zatím prováděny jen na červech. Jde o proces, při němž se zvedá hladina „volných radikálů", tedy nestabilních molekul, které mohou poškodit tělo a lidé se jich často snaží zbavit tím, že konzumují jídlo bohaté na antioxidanty jako například vitamin E. Jak uvádí agentura Reuters, omezení přísunu glokózy napřed sice vede ke hromadění volných radikálů, ale pak si proti nim červi vybudovali trvalé obranné systémy.
Jak řekl Michael Ristow, endokrinolog na Univerzitě v Jeně, který studii vedl: „Během tohoto procesu červ produkuje více volných radikálů, které aktivují jeho obranný systém. Takže něco špatného nakonec vede k povzbuzení něčeho dobrého." Dodal, že tělo sice potřebuje glukózu, ale příliš cukru škodí. Vědci už dlouho vědí, že omezení přísunu kalorií u červů i opic vede k prodloužení života, ale až tato studie ukázala, že klíčovou roli v tomto procesu hraje glukóza.
Zdroj: Korzo
Sladíte? Co všechno? Pijete sladké limonády? Máte přehled, kolik cukru za den zkonzumujete? Jste spíše na sladké nebo na slané? Dáváte přednost umělým sladidlům, třtinovému cukru, medu nebo jiným alternativám?
Nový komentář
Komentáře
Jím tolik sladkého...že jsem už vlastně mrtvá
V cukrovinkách je přece hlavně sacharóza. Neznám moc cukrovinek, co by byly slazené glukózou (vlastně neznám žádné, ale třeba nějaké jsou). A teď který ten cukr je teda ten zhoubný? To jsou zase hodnotné informace...
houserop: Vážně?
* Sladim.
* Všechno.
* Piju džusy hodně ředěné vodou, sirupy s vodou a colu light.
* 2,5 lžíce do konvice čaje 2x za den. A mám ráda sladké.
* Jsem na sladké a zeleninu s ovocem. Křupky, brambůrky a tak se u mě doma nenajdou.
* Mam ráda i hnědý cukr a med. Sladidla mi do baráku nesmí, neb se v játrech metabolizují na mnoho sra*ek a poločas rozkladu je 30 dní! Brrr.
Kate01: miluju kafe s medem
Nesladím, ale miluju skladké. Čokoládičky a sušenčičky mňam!
Ale některý lidi jsou ujetý na slazení čehokoli medem. Minule mi ho na návštěvě chtěli dát do kafe, brrrr
Mmch. ve článku se mluví o glukóza (hroznový cukr) a ta je v medu. Klasický cukr je sacharóza... Takže moc nejásejte, jak zdravě sladíte medem
SLADIM
Tak to mne asi budou muset zabít. Sladím totiž max. čaj a kafe, které si dám jen vyjímečně a občas si dám vodu se šťávou. Jinak je mi ze sladkého blbě, jen ho cítím.
Ťapina: a žít ze vzduchu. Ale i to je otázka, jedině někde na horách.
Sladím minimálně a když už tak medem. Cukr vůbec nepoužívám
A méně tuku vede k lepšímu stavu cévního systému, méně bílkovin šetří ledviny. Nejlepší metodou k prodloužení života by tedy asi bylo vyloučit jídlo jako takové
* Ne.
* Čaj v žádném případě - piju zelený, ovocný a rooibos bez cukru. Sladím pouze když jsem nastydlá černý čaj medem + citron. Kávu moc nepiju a když už tak s mlékem a bez cukru.
* Občas si dám colu, ale ty přeslazené limonády nemusím.
* Kolik v jídle třeba - to nevím a ani mě to moc nezajímá.
* Jsem na sladké, třeba taková kobliha
* Jak už jsem psala do čaje jedině med.