Němečtí vědci zjistili, že omezení přísunu cukru vede k prodloužení života. Nová studie ukázala, že omezení glukózy (cukru, který se vyskytuje například v cukrovinkách a dodává tělu rychle dostupnou energii) nastartuje proces, který prodlouží život až o 25 procent.

Je ale nutné dodat, že experimenty byly zatím prováděny jen na červech. Jde o proces, při němž se zvedá hladina „volných radikálů", tedy nestabilních molekul, které mohou poškodit tělo a lidé se jich často snaží zbavit tím, že konzumují jídlo bohaté na antioxidanty jako například vitamin E. Jak uvádí agentura Reuters, omezení přísunu glokózy napřed sice vede ke hromadění volných radikálů, ale pak si proti nim červi vybudovali trvalé obranné systémy.

Jak řekl Michael Ristow, endokrinolog na Univerzitě v Jeně, který studii vedl: „Během tohoto procesu červ produkuje více volných radikálů, které aktivují jeho obranný systém. Takže něco špatného nakonec vede k povzbuzení něčeho dobrého." Dodal, že tělo sice potřebuje glukózu, ale příliš cukru škodí. Vědci už dlouho vědí, že omezení přísunu kalorií u červů i opic vede k prodloužení života, ale až tato studie ukázala, že klíčovou roli v tomto procesu hraje glukóza.

Zdroj: Korzo

Sladíte? Co všechno? Pijete sladké limonády? Máte přehled, kolik cukru za den zkonzumujete? Jste spíše na sladké nebo na slané? Dáváte přednost umělým sladidlům, třtinovému cukru, medu nebo jiným alternativám?