S obilím se ve svém jídelníčku setkává denně téměř každý z nás. Ať je to v podobě pečiva, obilných vloček, různých pochutin nebo zahuštěných jídel. Ale napadlo vás někdy připravit si mouku sami doma?
Jakmile jsou ale zrna rozemleta, začnou se všechny tyto látky důsledkem oxidace vytrácet. To se nakonec projeví i na chuti obilí.
Domácí celozrnná mouka je také mnohem hodnotnější než kupovaná mouka bílá. Ta se totiž vyrábí tak, že je obilí zbavováno vnější vrstvy zrna, právě té, ve které jsou obsaženy všechny cenné látky. V takového mouce už potom není žádná vláknina a ztratí se z ní i většina zdravých látek.
A to je důvod, proč bych vám doporučila koupi domácí mlýnku na obilí.
Mlýnky na obilí jsou převážně vyrobené ze dřeva. Ale najdou se i plastové a kovové.
Základem takovéhoto mlýnku jsou mlecí kameny. Tak tomu bylo i u starých mlýnků, které používaly už naše babičky. Ty dnešní ale mají tu výhodu, že nemusíte točit kličkou, ale jsou poháněny elektromotorem. Ten má obvykle příkon 300 až 600 W.
Elektromotorem je poháněn spodní mlecí kámen, pozice toho horního je regulovatelná. Nastavíte si jím jemnost rozemílání obilí. Můžete si tak připravit velice jemnou mouku, ale i hrubý obilný šrot.
Připravené obilí nasypete do trychtýřové násypky, do které se najednou vejde 1 až 2 kg zrna. Po umletí padá mouka šikmou trubkou do připravené nádoby.
Vybrat si můžete mlýnky, které pouze melou mouku, ale i mlýnky, na kterých můžete připravovat z obilí vločky. U těch je to stejné jako u obilí. Kupované vločky nemívají tu hodnotu jako domácí. Je to především tím, že kupované vločky bývají ošetřeny párou a lisovány za horka. Tak se z nich vytrácí většina cenných látek.
Podle toho, jaký mlýnek si vyberete, se pohybuje i jejich cena. Ta závisí na výkonu, ale právě i na tom, jestli strojek nabízí i přípravu vloček, nebo jen mouky.
Při výběru se také informujte kolik stupňů jemnosti lze u strojku nastavit. Ideální je 9 až 15 stupňů.
Vybrat si můžete také z různých velikostí. Existují mlýnky malé, které stačí bezdětné rodině, nebo mlýnky větší, rodinné. Cena mlýnků na obilí se pohybuje od 7 do 12 tisíc korun. Pokud vám stačí mlýnek bez motoru, který se ovládá kličkou, stojí kolem 3 tisíc korun.
Za informace děkuji panu Vývodovi z Kuchyňského studia Lamont.
Nový komentář
Komentáře
Viděla jsem prodávat zrní v prodejně Country Life. Kromě jednoho druhu zrní tam ovšem měli ještě asi 10 druhů celozrnné mouky.
Péct chleba doma, to ano, ale mlít mouku nebudu.
je to zajímavé, ale dám přednost kupované, hotové.
tak to radši zkoušek nebudu
Gabi: a skoda ze si tady clovek nemuze z niceho udelat srandu!
Mas smysl pro humor jak stara zapskla panna.....
femme: Nemyslela jsem, že si pleteš šáchor s pšenicí
Ale takovou tu kočičí trávu, prodávají to ve zverimexu a JE to pšenice
Mlýnek na kafe mě napadl taky, dokonce ho mám doma a dá se na něm nastavit hrubost. Akorát jsem v něm mlela naposledy asi před 8 lety lysohlávky, tak abych si pak neupekla halucinogenní rohlíky
V mixéru drtím taky obyčejné ovesné vločky, kaše je z toho jemnější a taky tu mouku přidávám do pečiva. Jsem takový ten tvůrčí typ v kuchyni, ráda zkouším nové věci a vymýšlím vlastní postupy. Chce to ale hodně výkonný mixér, v klasickém mi to nejde, dostala jsem mixér od Zepteru, je to jako ten Power Stick co propagovali v nějakém teleshopu. Mixuju to v přídavné nádobě, co má vlastní nože a roztáčejí se tím ručním mixérem. Má to hodně velký výkon.
Obilí se dá snad koupit normálně v prodejně se zdravou výživou, ne? Jinak zkoušela jsem "umlýt" špaldové kroupy - to je skoro jako obilí - v mixéru, co se v něm má rozsekat třeba kafe nebo led - a šlo to dobře, asi kdybych to nechala delší dobu, bylo by to úplně dohladka. Uvařila jsem z toho kaši a bylo to mňam.
V jedné kuchařce na zdravá jídla doporučuje autor, profesionální kuchař, mlýt obilí v elektrickém mlýnku na kafe, prý to jde dobře, sám to taky tak dělá.
Jo a chleba peču docela často, manžel mi před lety koupil automatickou pekárnu, takže mašina sama umíchá těsto a buď to nechám péct přímo v ní, nebo uplácám bochánek nebo dalamánky nebo upletu housky a peču v troubě. Žitnou mouku kupuju v zdravé výživě.
P.S.: Mlýnek měla moje kamarádka, která žije v SRN, už v roce 1990 a používala ho skoro denně - mlela na něm nahrubo obilíčko na zdravé kaše.
Škoda, že se do Sunnynky tolik navážíte
, jako by někoho nutila orat pole a pěstovat obilí, vždyť mlýnek na obilí není žádná novinka. Mlýnek na mák, na kávu nebo na maso určitě řada z vás používá a také se dá vše koupit již umleté. Nebo brambory se prodávají oloupané a zelenina nastrouhaná.
, i když kdo má kvalitního robota, může dokoupit jen nástavec.
Cena za samotný mlýnek je bohužel vysoká
sunny, kde se dá koupit to obilí a kolik stojí? já bych si jen chtěla vypočítat ten rozdíl mezi kupovanou celozrnnou a doma mletou.
jinak pro lidi třeba s bezlepkovou dietou to může být dobrý - umelou si bezlepkově, ne? nebo to je jen na pšenici a oves?
pažitka: chlép?
Hmmm, máme na zahradě jílovitou půdu, vypěstuji obilí, pomelu, a ve volných chvílích si budu ještě plácat "domácí" cihly...
Ladia: nebo zakoupime cepy a sjedeme si ten proces celej!
Sunny - to neni moje HOBBY, ze si obcas upecu rohlik! To je nutnost, kdyz se mi zacne styskat po NORMALNIM rohliku!
A o recept na chleba zrovna prosim, protoze to, co sem zacali ted vozit, se neda jist.
Ale fakt nemam nejmensi chut si doma mlit obili!
P.S.Taky jime rizky - ale prase kvuli tomu nechovame....
Jsem to neodeslala celý
Ale když má někdo čas, chuť, peníze a místo, ať si doma zamele
sunnynka: celozrnná mouka se liší od bílé tím, že je zpracováno a mleto celé zrno obilovin. NEJSOU odstraňovány obalové vrstvy a klíček, které obsahují největší množství cenných látek, vitamínů a minerálů. Mouka bílá je složena především z bezcenného škrobu a bílkovin. Proto nevidím důvod domácího mletí
celozrnná mouka je velmi hodnotná.
A taky je to další "krám", u kterého bych musel řešit kam ho dám. A ikdyž jsem zatím nesháněla ani jedno, tak mám pocit, že tady u nás bude jednodušší sehnat celozrnnou mouku než celé obilí.
Nicméně jako zajímaovst enbo tip na uvažování -
sunny, zírám! Vůbec jsem netušila, že něco takovýho existuje
A věřím, že kuchařka tvýho kalibru by z domácí mouky dělala divy
To mě teda neuchvátilo...jen práce navíc! Ještě tak mlít mouku a začnu mlít z posledního...
Máte na to FAKT někdo čas?
Ladia: no čekala bych, že zrovna ty, odborník na zdravou výživu, mě podpoříš
Ono mít mlýnek na obilí je docela dobrý nápad (už o něm několik let uvažuji). Člověk si může doma vyrobit čerstvou mouku z jakékoliv obilniny a nemusí se jen péct chleba, ale mouka se dá použít i na kaše nebo na zdravé sladkosti.
A to nejsem žádná "hospodyňka"!