Samotná představa grilování je příslibem příjemně prožitého víkendového odpoledne. Vůně a chuť pokrmů, zábava s přáteli - co víc si přát? Horší však je, když to všechno skončí. Pohled na gril pak spíše vzbuzuje myšlenky na to, jak dlouho se budeme zase mořit s tím, než všechny ty připečené nečistoty odstraníme. Mnozí z nás dokonce bojují s nápadem: Nechám to tam a příště špínu jen opálím.
„Bohužel, to že na odstranění tuků a dalších nečistot z grilů stačí jen působení tepla je velký omyl,“ tvrdí Daniel Hartl marketing manager družstva Druchema, a vysvětluje: „Při jejich spalování totiž vznikají karcinogenní zplodiny, které potom přenášíme do dalších připravovaných pokrmů.“ Mastné nečistoty jdou ze zahradních grilů a grilovacího nářadí dolů jen velmi těžko. Mřížku a grilovací náčiní musíme nejprve pořádně namočit v roztoku vhodného čisticího prostředku, aby se připečené kousky a tuk uvolnily. Pak vezmeme kartáček a drhneme. Když můžeme vše po 45 minutách usilovné dřiny konečně uklidit, zbude z příjemně prožitého odpoledne, jen nepatrná vzpomínka. V takové chvíli nás možná napadne: „Stojí to vůbec za to?“
„Samozřejmě, že ano,“ zní odpověď. Atmosféru grilování totiž ničím nenahradíme. Dřinu však ano. Začněme od začátku: „Namáčet části grilu nebo grilovací nářadí není vhodné, protože pak mohou začít rezatět,“ konstatoval Daniel Hartl. Proto je lepší používat gel, který nestéká. Pomocí mechanického rozprašovače jej naneseme rovnoměrně na všechny znečištěné části a necháme ho zde působit zhruba deset minut. Pak gel jednoduše i se všemi nečistotami setřeme. Nakonec povrch umyjeme teplou vodou. „Přestože například Mefisto je biologicky odbouratelný, na grilu by zůstávat neměl,“ připomíná Hartl. Důležité ale je, že čištění je jednoduché, rychlé a příjemné.
Čistota je jen půl úspěchu
Nejen čistota grilu je však pro výslednou chuť připravovaného pokrmu důležitá. Aby maso mělo ten pravý šmrnc, je třeba vyhrát si s přípravou grilovacích pochutin a marinád. Jedním z vyzkoušených receptů je například tento:
- 1/3 šálku oleje
- 1/3 šálku sójové omáčky
- 1/3 šálku červeného vinného octa
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce worcestrové omáčky
- 1 lžička hořčice
- 2 stroužky česneku
- 2 špetky pepře
Nebojte se při přípravě marinád experimentovat. Zkuste k tradičním a zaručeným ingrediencím přidat něco netradičního - například majonéza nebo tatarská omáčka dělá maso křehčí a šťavnatější.
Na grilování používejte pouze kvalitní a čerstvé suroviny.
8 prima rad
1. Maso pro grilování rozmrazujete při pokojové teplotě a nikoli v mikrovlnce
2. Sůl z masa vylučuje vodu. Vinou mokrého povrchu pak nemůže při grilování vzniknout karamel, který dává pokrmu krásnou zlatavou barvu. Maso tedy předem nesolte.
3. Zabraňte odkapávání tuku na žhavé uhlí. Začal by hořet a maso by se spálilo. Předejít tomu můžete častým obracením kusů nebo použitím grilu, který je vybaven vaničkou pro zachycení odtékajícího tuku.
4. Na zahradním grilu lze pokrmy upravovat i v alobalu nebo speciálních alobalových miskách na jedno použití
5. Gril a grilovací náčiní po každém použití důkladně očistěte a omyjte
6. Na grilování používejte pouze kvalitní a čerstvé suroviny - maso, zeleninu, olej, grilovací omáčky, bylinky apod.
7. Před grilováním maso marinujte alespoň tři hodiny
8. Na obracení masa používejte teflonové kleště či kuchyňskou obracečku. Nikdy ho nepropichujte vidličkou. Ztratilo by šťávu a při další přípravě by se vysušilo.
Mefisto si snadno poradí s připálenými tuky a nečistotami na grilu.
Ras na mastnotu
Vzhledem k tomu, že si Mefisto snadno poradí s připálenými tuky a nečistotami na grilu, lze tuto jeho schopnost využít i jinde. Třeba k odstranění mastnoty usazené na keramických obkladech a dlažbě v kuchyni nebo sazí a špíny na sklech krbů a kamen. Při rozprašování gelu dbejte na to, aby nepřišel do kontaktu s lakovanými povrchy, hliníkem, jeho slitinami a dalšími barevnými kovy - mohl by změnit jejich barvu.
Nový komentář