Jaro je naprosto ideálním časem pro vzpruhu. A medvědí česnek je vynikající bylinkou, která nám k tomu pomůže. Název dostal přímo po medvědech, kteří si tuto rostlinku oblíbili po zimním spánku, kdy ji hojně konzumovali, aby si pročistili zažívací trakt a získali sílu do následujících dní. My za sebou sice zimní spánek (bohužel) nemáme, ale takový drobný detox, očista, či prostě ozdravení jídelníčku neuškodí nikomu z nás.
Pesta Hradeckých delikates se nemusejí bát ani lidé s celiakií, je totiž zcela bez lepku. Navíc je pesto vyráběno ručně, šetrnými způsoby a neobsahuje chemické konzervanty, aromata, ani GMO, či barviva. Naopak v něm najdeme extra panenský olivový olej, medvědí česnek v minimálním množství 22 %, slunečnicová semínka a kvalitní (rovněž velmi zdravý prospěšný) umeocet a citronovou šťávu. Tato zdravá pochoutka je k dostání v prodejnách zdravé výživy (seznam na www.hradeckedelikatesy.cz) a také na
e-shopu Hradecké delikatesy za cenu – 170 g = 135 Kč a nově je k dostání také menší balení 100 g = 95 Kč.
Pesto už dávno nepatří jen na těstoviny…..
Ačkoliv pesta nejsou v ČR žádnou novinkou, občas stále převládá mylná domněnka, že je to pochoutka pouze do těstovin. Není tomu tak. Pesto se dá využít do mnoha jídel teplé i studené kuchyně.
Příklady využití pesta:
- na bagetky, chléb, do toustů
- do palačinek na slano, do slaných koláčů quiche, závinů z listového těsta (viz recept níže)
- do pomazánek – ať už tvarohových, či jako dip do jogurtu
- do salátů – jak zeleninových, tak i luštěninových
- do rýže, kuskusu, pohanky, jáhel, bulguru
- skvěle chutnají k masům všeho druhu, ke grilování, ale i ryba potřená pestem získá vynikající chuť
- ke grilovaným sýrům – například hermelín
- na žampiony portobello i jiné houbové pokrmy
- do polévek
Stačí popustit uzdu fantazie a vyzkoušet, co zrovna vaše chuťové pohárky potěší...
TIP NA RECEPT
Slaný závin s pestem z medvědího česneku, se špenátem a fetou
Abychom byli konkrétní a jen neslibovali, zde je ověřený a velmi jednoduchý recept, na kterém si pochutnala už řada lidí.
Ingredience:
pesto z medvědího česneku
100g sýru Feta
1 balíček listového těsta
slunečnicová semínka
1 rozšlehané vejce
sůl
Postup:
Máte-li čerstvý baby špenát, krátce ho poduste a osolte. Použijete-li mražený, nechte ho rozmrazit, vymačkejte z něho přebytečnou vodu a osolte ho. Listové těsto si rozválejte a potřete tenkou vrstvou pesta z medvědího česneku, na ní dejte špenát a nakonec na kostičky nakrájený sýr Feta. Zaviňte jako štrůdl. Závin přendejte na plech s pečícím papírem, potřete rozšlehaným vejcem, na několika místech propíchejte vidličkou a posypejte slunečnicovými semínky. Pečte cca 20 minut. Dobrou chuť!
Více informací na www.hradeckedelikatesy.cz.
Nový komentář
Komentáře
Je velmi zdraví.