Farář Kunzle (1875 - 1945) jej uctíval coby jeden z nejsilnějších a nejmocnějších léků v celé boží lékárně. Z hlediska léčivých účinků snad žádná bylinka na zemi není tak účinná v pročišťování žaludku, střev i krve jako česnek medvědí!
Všechna tato bylinkáři a léčiteli potvrzená superlativa jsou právě v zimním období a po čase velkého hodování zvlášť na místě. Podle Ursel Buhringové, z jejíž knihy o léčivých rostlinách si dovoluji čerpat, a podle sbírky germánské mytologie Eddy je původ medvědího česneku popsán takto: Kde na skálu dopadl jižního slunce paprsek, vyrašil ze země medvědí česnek. Tento druh byl považován za jednu z prvních rostlin, které se objevily po stvoření světa, a také za jednu z těch s největší silou - velšští Keltové jedli česnek před bitvou, aby mohli plni síly bojovat do posledního dechu.
Druhové jméno česneku medvědího - Allium Ursinum - je odvozené od slova ursus, tedy medvěd. Bylinka, která byla spojována s tak mocným zvířetem, jako je právě medvěd, byla starými kulturami považována za neskutečně silnou léčivku. Aby lidé získali sílu medvědí, vařili si na začátku jara nebo na zelený čtvrtek polévku z česneku medvědího. A její obliba a vážnost se datuje více než dva tisíce let zpátky.
Česnek medvědí je některými znalci uctíván i jako evropský protějšek dnes již také ceněného asijského jinanu dvojlaločného (Gingko biloba).
Kdy medvědí česnek užívat?
Medvědí česnek slouží jako prevence věkem podmíněných změn cévního systému (aterioskleróza), jako doplňková léčba při zvýšených hodnotách krevního tuku a vysokém krevním tlaku, při kožních chorobách, nechutenství, pro povzbuzení funkce zažívacího traktu, při nerovnováze střevní mikroflóry, pro ozdravení střev a jarní pročišťovací kúru. Skvělým prostředkem je tato bylinka i při onemocnění průdušek a jako pomocník v lidovém léčitelství je užívána i při zevní aplikaci. Čerstvě rozemnuté listy s jejich antibakteriálními a antimykotickými účinky slouží k ošetření ran proti rozvoji bakteriálních a houbových infekcí. Látky obsažení v této rostlince zároveň vyvolávají zvýšený přítok krve do oblasti rány, čímž se urychluje její hojení.
Medvědí česnek lze užívat i pro prevenci srdečních onemocnění podmíněných stářím, podle doporučení je dobré užívat denně 1 až 2 gramy cibule nebo listů medvědího česneku v jakékoliv formě. Medvědí česnek lze připravit i jako tinkturu. Z této bylinky se připravuje i ocet jako prostředek k podávání obkladů při svědivých, mokvavých chorobách. Jako prostředek při kašli se užívá ve formě tekutiny s medem. Velmi chutné je i známé česnekové pesto.
Nový komentář
Komentáře
Mám ho moc ráda.Dělám z něj pesto.
Ano,mám ho ráda na chleba, na brambory jako pažitku,roste mi na jaře pod okny.
x.
loni jsme ho trhali s manželem,letos můžu jít jedině sama
letos jsem si ho zapoměla nasbírat a zamrazit
Mám z něho nadělané něco jako pesto (olej+ rozmixovaný esnek, krátce zarexované) a dávám ho při každé možné příležitosti do jídel při vaření.
zajdu si na jaře do lesa
Rikina — #2Nebuď smutná, když není čerstvý, není to už ono.
Moje babička na něj nedala dopustit.
Medvědí česnek mám na zahrádce. Rychle se rozrůstá, ale nyní, když je zahrada pod sněhem, se nedohledá. Ale listy na jaře otrhám a zamrazím. Přidávám ho pak téměř do všeho.
Rada by som, keby sme si mohli zadovážiť medvedí cesnak. Veľa som toho už počula o jeho prednostiach.
taky se chystám, že ho někde uzmu a zasadím si
Mám ho na mrazáku i rakytník, tak tyto vitaminové bomby musím občas vytáhnout a konzumovat.
U nás v okolí nikde neroste .
ano, duben - max. začátek května je ten správný čas na medvědí česnek, to si ho užíváme do sytosti. Ikdyž až do vánoc jsem měla v ledničce pesto a bylo stále dobré.
gerda — #1 taky jsem si říkala, kde teď pod sněhem hledat medvědí česnek, případně kam jít ke 12 měsíčkům... no, dobrá hospodyňka asi má mít nasušeno, nebo zamraženo, nebo nějak zakonzervováno. Anžto nejsem dobrá hospodyňka, počkám si na ten duben.
No, bylo by trochu lepší psát o něm v dubnu, tou dobou jsou ho plné lužní lesy a po takovém článku můžeme vzít kosu ... a na něj!. Je výborný zazelena na chleba s máslem, usekaná nať se hodí do všeho a na všecko slané. Do masových směsí, karbanátků, do slaných chlebíčků, velikonočních nádivek, do polévek. Ano, je skvělý, není tak ostrý jak normální česnek a hlavně nám po dlouhé zimě dodává vitamíny.