Medvědí česnek je skutečná delikatesa. Pro své aroma i chuť se uplatní v nespočtu pokrmů. Navíc je i oblíbenou léčivkou, protože napomáhá trávení, snižuje krevní tlak, zrychluje krvetvorbu, bojuje s chřipkou, urychluje hojení ran, zklidňuje křeče hladkého svalstva, je prospěšný při astmatu a má i ničit střevní parazity. S lepší bylinkou se teď z procházky přírodou vracet nemůžete. Jenže pokud sáhnete vedle, čeká vás namísto kulinářského zážitku návštěva nemocnice. A rozhodně nebudete první ani poslední, kdo kvůli omylu skončil s otravou v péči lékařů.
Jedovatí dvojníci z české přírody
Existují hned dvě rostliny, které může neznalý sběratel za medvědí česnek zaměnit. A bohužel jsou obě jedovaté.
Foto: Shutterstock
První z nich je jedovatá konvalinka vonná (Convallaria majalis). Podle květů a jejich omamné vůně by ji poznal snad každý, ale když ze země vyrůstají teprve její jednoduché, řapíkaté listy, může k záměně s medvědím česnekem u nezkušených sběratelů dojít. Pokud jedovaté listy sežvýkají, dostaví se nevolnost, zvracení, průjem, omámenost, závratě, časté močení nebo křeče. Jestliže má ale dotyčný potíže se srdcem, mohou být důsledky otravy mnohem fatálnější. Vždy je proto nejlepší vyhledat lékařskou pomoc.
Druhou a ještě nebezpečnější rostlinou, kterou lidé za medvědí česnek občas zamění, je prudce jedovatý ocún jesenní (Colchicum autumnale). I jeho přízemní, kopinaté listy jsou oblíbené bylince trochu podobné, navíc nám ji nepomůže odlišit ani květ. Je sice fialový, ale objevuje se až v pozdním létě a na podzim.
„Celá rostlina ocúnu obsahuje jedovatý alkaloid kolchicin. Pokud si připravíte salát s ocúnem, může se u vás vyskytnout celá řada zdravotních potíží. V první fázi se objevují zažívací potíže, jako je zvracení, průjem, nevolnosti nebo bolesti břicha. Toxické účinky se postupně projevují i na dalších orgánových systémech (játra, ledviny, srdce), závažný je útlum funkce kostní dřeně,“ popisuje Toxikologické informační středisko. Otrava může skončit i smrtí. Příznaky se přitom neprojeví hned, ale třeba až s odstupem šesti hodin. Pro děti je otrava ocúnem ještě nebezpečnější, na jeho jedovaté látky reagují mnohem citlivěji.
Foto: Shutterstock
Jak medvědí česnek odlišit?
Vůní. Je nezaměnitelná a výrazná, připomíná česnek. Stačí lísteček trochu pomačkat a hned se rozvine. To její nebezpeční dvojníci cítit vůbec nejsou. Jenže pozor! Pokud testuje více listů, může se stát, že požadovaná česneková vůně ulpí na vašich rukou, takže ji u dalšího kusu ucítíte z nich a ne z rostliny!
Vzhledem listů. Medvědí česnek má matně zelené, měkké a tenké řapíky, které ze země vyrůstají jednotlivě. Naproti tomu konvalinka má listy pevnější a rostoucí v párech na stopce. Listy ocúnu jsou zase široce kopinaté, nemají řapík a ze stonku jich vyrůstá hned několik. Ve středu stonku navíc najdete zapouzdřené semeno.
Zdroj informací: Medvědí česnek, Toxikologické informační středisko, Bezpečnost potravin, Bylinkopedie
Nový komentář
Komentáře
Inu, je to tak. Když něco neznám, nedokážu to bezpečně rozpoznat, tak to holt nemůžu sbírat a jíst. Ať už jsou to houby, byliny, koření, plody. Buď jsem si jistá, co to je, a že to jíst můžu, nebo to nechám růst a jdu si po svejch.
Sice si nedovedu představit, jak si někdo může splést medvědí česnek s konvalinkou, která má listy tuhé, nevoní a vyroste později, ale asi jsou tak schopní lidé.
Nejlepší bude co neznáte nesbírat.