Těsto:
3 vejce
300 g krupicového cukru
1 heru
3 lžíce tmavého medu
1 lžičku jedlé sody
400 g hladké mouky
Krém:
1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka
300 g másla
vanilkový cukr
hrst nastrouhaných vlašských ořechů
1. Připravte vodní lázeň. Do kastrolu nalijte vodu a postavte na něj větší ohnivzdornou misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu přiveďte k varu. Do misky vložte heru a nechte ji pomalu rozpustit. Potom do ní rozklepněte vejce a postupně přidejte med, cukr, mouku i jedlou sodu. Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů.
2. Směs v misce míchejte vařečkou přibližně deset minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu. Pro netrénované paže je to poměrně náročná činnost, proto klidně použijte ponorného elektrického pomocníka. Doporučuji sáhnout po hnětacích metlách ve tvaru spirály, na šlehací metly se totiž těsto lepí. Vzniklé těsto rozdělte na šest stejně velkých dílů.
3. Na plech natáhněte pečící papír, obkreslete na něj talíř či dortovou formu (podle toho, čím budete upečený plát vykrajovat). Do kruhu pak gumovou stěrkou rozetřete v co nejtenčí vrstvě těsto, mělo by kružnici asi o centimetr přesahovat. Potom pečte dozlatova (sedm až deset minut), totéž proveďte i s ostatními pláty. V horkovzdušné troubě můžete péct pláty najednou.
4. Upečené pláty okrájejte. Na každou můžete položit talíř a nožem oříznout přesahující okraj. Já jsme použila nastavitelnou dortovou formu, pomoci si můžete i běžnou formou na dorty, která má odnímatelné dno. Okraje nevyhazujte, budete je potřebovat na závěrečné zdobení.
5. Vyrobte krém a posypku. Máslo a mléko vyšlehejte pomocí ruční nebo elektrické metly do hladka, trvá to zhruba deset minut. Do půlky krému zamíchejte vanilkový cukr a do druhé půlky nastrouhané vlašské ořechy. Nakonec připravte posypku z okrájených kousků těsta – kraje vložte do mísy a prsty je najemno nadrobte. Já jsem je nastrouhala v robotu – je to rychlejší.
6. Sestavte dort. Pomocí kulatého nože rozetřete vanilkový krém na první plát. Na krém položte další plát, který namažte ořechovým krémem. Opakujte tak dlouho dokud Vám nedojdou medovníkové pláty. Na závěr potřete celý dort včetně boků a poprašte připravenou posypkou.
Sladké mlsání přeje jochova
...a my posíláme 2000 bodů do VVS!
Nový komentář
Komentáře
miluju medovník
vypadá luxusně. Dala by jsem si hned. Ke kávičce... mnam
medovník má rád manžel, tak mu udělám přes svátky radost
taky dělám
Medovník dělám trošku jinak,říká se tomu Nebe v hubě a ten je opravdu vynikající
Je moc sladký.
Medovník si občas dám ráda
Uloženo, ale musím ho vyzkoušet v bezlepkové variantě
medovník miluji,ale sama jsem ho ještě nezkoušela
Medovník máme rádi, ..a nevadí, že je kupovaný
je dobrý, ale fakt sladký
chutná mi, ale je moc sladký
na mě je medovník moc sladký, chutnal mi doopravdy jen jednou v životě, a to v lepší restauraci, kde jsme slavili dceřinu promoci

Medovníkový dort znám, jenje hodně sladký
Výtečný medovník mi peče sestra
hubajda — #77 Nikdy jsem ho nezkoušela,ale chutnala na návštěvě.
ulozim a snad nekdy udelam je to dost sladke
až sníme cukroví,tak to udělám,na pohled je to nádherný,jen se zakousnout.Brzy budem slavit narozky tak bude zase něco novýho.Snad se mi to povede.