IMG_20161121_103519.jpg (71 KB)

Medové perníčky patří neodmyslitelně k českým vánočním svátkům. Pečou se ze všeho cukroví nejdříve, částečně proto, aby změkly, ale také proto, že nejdéle vydrží. Zdobí se polevou z bílků a cukru a děti milují jejich pečení i malování. 

Dnešní recept je léty vyzkoušený a perníčky pečené podle něj jsou pěkně měkké a chutné.

Suroviny

  • 800 g hladké mouky
  • 300 g cukru moučka
  • 1 Hera (250 g)
  • 3 vejce
  • 4 lžíce medu
  • 1,5 lžičky sody
  • 1 koření do perníku
  • kakao

IMG_20161121_103422-e1480345909225-1024x576.jpg (66 KB)

Postup

Všechny suroviny smíchat a vypracovat nelepivé, pevné těsto. Nechat 24 hodin odležet v lednici. Rozválet na velice lehce pomoučeném válu. Výška perníčků záleží na každém. Někdo má rád vyšší, “tlustější” kousky, jiný tenké. Jen by se měla výška držet u všech kousků stejná, aby byly dobře propečené a nespálené. Vykrajovat tvary, potřít rozšlehaným vajíčkem a upéct.

Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, zhruba 8 – 10 minut.

Tip na bílkovou polevu

  • 1 bílek
  • 150 – 200 g cukru moučka (přesít!)
  • pár kapek citronové šťávy

Suroviny mícháme metličkou v misce. Bude to trvat celkem dlouho. Čtvrt hodiny a klidně o chlup více. Jak poznáte, že je poleva hotová? Když jí trochu kápnete na perníček, musí brzy zaschnout a nesmí se roztékat. Pokud se vám zdá, že stále nehoustne, přidejte trochu cukru.
Zdobení je nejlepší mikrotenovým sáčkem s ustřihnutým rožkem. Snažte se, aby dírka byla co nejmenší. Můžete použít i speciální, pevnější cukrářské sáčky na zdobení.

Sníh se NESMÍ šlehat, ale pouze míchat metličkou nebo třít. Ručně! Jen tak vám bude krásně zasychat a na perníčcích držet.

Vůně perníčků...

Voňavé perníčky

ivana.jpg (87 KB)

Holandské perníčky

lotus.jpg (107 KB)

Pepparkakor. Švédské perníčky

DSC_0687.jpg (182 KB)

Zdroj fotografií: Ivana Losertová, Alena Kolaříková, archiv redakce

Reklama