Byl jeden král, byl starý,
netěšil ho svět, netěšily ho dary.
Ten král rád lízal med,
jedl ho rád z misky, rád strkal do něj nos.
Měl medu plné pysky a trůn měl plný vos…
Tak nějak se mi vybavuje báseň z dětství, když je řeč o medu. Med ve starověkém Římě považovali za jídlo moudrých mužů. V Babylónii jím polévali základy při přestavbě města.
A jaké má účinky na člověka? Med snižuje riziko aterosklerózy. Kornatění tepen je způsobeno usazováním cholesterolu. Med dokáže díky vysokému obsahu antioxidantů oxidaci cholesterolu zabránit.
Obsahuje všechny stopové prvky (kromě selenu) a je výborným pomocníkem při hojení drobných popálenin. Je ideální formou železa, která se umí postarat o naši krvetvorbu. Posiluje imunitní systém a jednou lžičkou medu před spaním můžete ulevit nervozitě a neklidnému spánku. Je vám to málo?
Tak pokračujeme. Med funguje jako nabíječka a zvyšuje výkonnost podobně jako drahé energetické preparáty, které používají vrcholoví sportovci. Nejvíc užitečný je nám právě ve chvílích, kdy potřebujeme rychlou vzpruhu, protože dodá tělu energii, kterou dokáže okamžitě zpracovat.
Med a veškeré včelí produkty se využívají samozřejmě i v kosmetice.
Kdo by neznal krémy s mateří kašičkou či masti s propolisem?
Takže buďme moudré ženy a vyměňme cukr za med.
Víte, že každá z nás smlsne průměrně padesát kilo cukru za rok? To je jak pytel cementu, který žádná z nás ani neunese.
Tak co, milé ženy-in, nestojí za to vrátit se ke starému dobrému medu a udělat něco pro své zdraví?
Nebo už medem sladíte? Pečete?
Znáte nějaký medový recept?
Napište nám.
Nový komentář
Komentáře
vora: Taky se dělají 25kg. Ty zvedám normálně.
Já tolik cukru určitě nesním. Sladké nejím, nesladím. Maximálně do zálivky na salát
dana.svobodova: Ne, každá druhá z nás zvedne padesát i víc, ale čtyřicet, to ne, přes to nejede vlak
Tím hůř, sníme víc cukru, než váží pytel cementu. A čtyřicet kilo taky asi žádná z nás nezvedne...
Pytel cementu váří 40 kg. Balení po padesáti kilech se už nedělají. Tedy - pokud si to pamatuju dobře.
Knopper: Mám ověřeno, hlavně na angínu okamžitě zabírá.
med nebrat
mám na něj alergii
Já včelařím se svým přítelem 3. rok. Med mám hrozně ráda a postupně s ním sladím už všechno. Nejlepší je ovšem při vytáčení.
Sasa: výborná je ořechová. někde na výstavě jsem koupila medovinu s pivem (zní to hrůzostrašně), ale výsledek kupodivu celkem dobře poživatelný
Canadian: my vyráběli loni, vůbec poprvé a no, dá se to pít, nezkazí se to, ale je to něco úplně jiného než kupovaná. Oni to taky řádně dochutí a obarví...
no letos se chystam vyrabet medovinu, tak uvidime co vzejde
Taky hlasuju pro medovinu. O víkendu jsem byla na Hortikomplexu, medoviny jsem chutnala a 2 si domů přinesla....
Med můžu jedině v podobě medoviny.
Jinak po tom zákusku by asi Nyo chcípla. Jsou tam med i ořechy
rozmar: ten recept mám doma, ale je skoro stejný jak tyto řezy http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=1390
Při hledání receptu na bezinkový likér jsem našla tuhle stránku a zrovna se hodí
: http://www.sweb.cz/vitavydra/recepty.html
Ťapina: Jo, já jednou jednoho nesla na zádech a od mi pak utek!
Prostě se lekˇ...
Žížala: nemohla bys mi prosííím napsat recept na ty řezy? Medovník taky peču, mňam.Děkuju!!
Taky koukám, že že žádná z nás neunese pytel cementu. To musíme být nutně nepoužitelné, když jsme ženy?
Na krátkou vzdálenost unesu 75 kg, to mám vyzkoušené na chlapovi
To v naší rodině máme rádi med všichni. Sladíme si čaj bylinkový a ovocný, mažeme na chleba, housku. Při bolesti v krku si vezmeme lžičku medu, pokapeme citronem a "hami".