\6214d573241deobrazek.jpgFoto: Holba

Suroviny:

  • 1 vepřové koleno
  • 500 ml piva Holba Polotmavá
  • 1 cibule
  • chléb k zahuštění výpeku

Na marinádu:

  • 150 ml piva Holba Polotmavá
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička chilli koření
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • sůl

Na podlévání:

  • zbylé pivo Holba Polotmavá
  • vývar

Postup:

Ingredience na marinádu důkladně promícháme a necháme chvilku uležet. Mezitím si vykostíme kolínko. Kůži na několika místech nakrojíme, vložíme do pekáče a důkladně pomažeme připravenou marinádou. Následně přidáme zbytek marinády, nahrubo nakrájenou cibuli, zalijeme trochou vývaru a pivem Holba Polotmavá. Pečeme pod pokličkou v předehřáté troubě při 200 °C zhruba hodinu až hodinu a půl.  Maso v průběhu pečení podléváme pivem a vývarem dle libosti.  Poté maso odkryjeme a bez pokličky při 220 °C dopékáme za občasného polití masa výpekem dozlatova.  Jakmile je maso měkké a křupavé, vyjmeme ho a zahustíme výpek chlebovou střídkou.
 
Tip: Podáváme s čerstvým pečivem nebo s bramborami a samozřejmě se sklenicí vychlazeného piva, které dovede dílo k dokonalosti. Nechte si chutnat!

Nebo zkuste tento recept: 

Vepřová pečeně v česnekové krustě s třtinovým cukrem a salátem z hrášku a pórku

Snimek-obrazovky-2022-02-23-v-9.09.41.jpg