V těchto dnech to možná cítíte také… Ano, tahle vůně, vznášející se ve vzduchu, neomylně upozorňuje na dva báječné měsíce volna. Lípa kvete v průběhu června až července…
Lípa skalní, malolistá, srdčitá, velkolistá – to jsou různé odrůdy a různé názvy pro strom, poskytující léčivé květy. Kdo by neznal lípu, košaté stromy v alejích, ale i samostatně stojící statné památné stromy chráněné zákonem. Lípa je nejen symbolem slovanství, ale tvar jejích listů byl převzat mezi státní symboly.
Najdeme ji skoro po celé Evropě, na Sibiři i na jihu Zakavkazska. Lípa je stromem, ale vyskytuje se i v křovinaté formě. Léčivé účinky mají všechny druhy lip a nezanedbatelný význam má lípa i pro včelaře. Lipový med patří mezi ty velmi kvalitní.
Květy jsou žlutavě bílé s typickou vůní. Obsahují množství účinných látek jako např. fenolické kyseliny, proanthocynidiny, třísloviny, flavonoidy (quercitrin, tilirosid, hyperosid), v malém množství silice, sliz. Obsah slizů zjistíte, pokud se snažíte vymačkat právě vyluhovaný sáček. Je to téměř nemožné…
Sbíráme celá květenství i s podpůrným listenem vždy za pěkného počasí a při rozkvětu. Překvetlé květy při sušení hnědnou a neobsahují tolik účinných látek. Sušíme v malé vrstvě na vzdušném místě ve stínu, nikdy ne na plném slunci. Dobře usušená lípa má původní barvu, typické medové aroma a chutná nasládle. Nežádoucí je příměs rezavých květů a plodů.
Použití:
Lahodnou chuť čaje (luhujeme 15 minut) můžeme doladit slazením medem. Lípa je jedna z mála bylinek, kterou lze používat dlouhodobě. Ale pozor, tak úplně bezpečná také není. I na lípu se vyskytují alergické reakce a pyly lípy jsou bohužel taky řazeny mezi alergeny právě probíhajících dnů….
A na závěr pár receptíků:
Lipové bonbony proti kašli
120 g medu, 100g kostkového cukru, 2 lžíce velmi silného lipového čaje, šťáva z poloviny citronu
Med, cukr, čaj a citronovou šťávu vaříme tak dlouho, až začne tzv. „perlovatět“, tedy při zkoušce drátěným očkem utvoří perlu. Na talířku kapka tvrdne.
Poté směs vylijeme na navlhčenou či namaštěnou desku, mokrým nožem krájíme kostičky a ty ukládáme do sklenice pod víčko, aby nenavlhly.Údajně výborné při nachlazení.
Likér z lipového květu
Plná okurková láhev lipového květu, 80-ti procentní líh, voda, med
Okurkovou láhev naplníme čerstvě rozkvetlým květem, dolijeme až k hrdlu čistým potravinářským lihem (lze použít i vodku). Necháme na slunném místě vyluhovat asi 2 týdny. Poté výluh přecedíme a na 1 l výluhu přidáme 700 g medového roztoku. Skladujeme v chladu.
Nový komentář
Komentáře
Mě voní
mě smrdí! a po čaji se osypávám
Miluji vůni lípy! Po cestě do práce jich několik potkávám a vždycky zhluboka nadšeně čichám
Lípu sbírala moje babička, krásně to vonělo i chutnalo.
Ale těch včel v aleji....
oprava - voní
lípa krásně voví,
ale taky fantasticky zalepí celé
Piju jakékoli bylinky a lípa mi fantasticky voní, ale čaj z ní do sebe nedostanu ani za nic