Není pravda, že cukr je nezdravý. Pravdou je, že nezdravé může být pouze množství, které přijmete. Cukr, který je přirozeně obsažený v potravinách, jako je například ovoce, se nepočítá, ten je naopak prospěšný, i když v přehnaném množství by také mohl škodit. Měli bychom si ale hlídat množství přidaného cukru a dle Vím co jím by dospělý člověk měl denně přijmout maximálně okolo 25 gramů přidaného cukru, dle WHO je to 50 g a realita je bohužel několikanásobně vyšší.
Třtinový cukr
Třtinový, nebo jinak řečeno hnědý cukr, je v podstatě bílý cukr, který neprošel chemickým procesem. Obsahuje tedy melasu, která má malé množství vitamínů a minerálů. Co se týká sladkosti, je to srovnatelné s bílým cukrem, a proto bychom si na přijímané množství měli dávat pozor úplně stejně.
Pozor, existuje cukr hnědý řepný a cukr tmavý třtinový. Řepný je vyráběný z řepy (melasa je do něj dodávána uměle), kdežto třtinový z cukrové třtiny. Pokud se ptáte, který je zdravější, je to určitě ten třtinový.
Foto: Shutterstock
Med
Med je bez pochyby plný vitamínů a minerálů a látek, které jsou zdraví prospěšné. Na druhou stranu některé studie ukazují, že med může zvyšovat glykémii a zvyšovat hladiny zánětlivých ukazatelů podobně, jako to dělá bílý cukr nebo glukózovo-fruktózový sirup. Opět tedy platí, že by se to ani s medem nemělo přehánět, i když je považován za velmi zdraví prospěšný. Medu by se samozřejmě měli vyhnout alergici a opatrně na vařící vodu, která v medu dokáže zničit veškeré vitamíny.
Pokud vám med chutná, určitě ho používejte, ale opět s mírou, je to přece jen stále cukr, jen s vitamíny a dalšími prospěšnými látkami navíc, kalorický je ale stále.
Erythritol
Erythritol je čím dál tím více známý ve fitness světě, protože se jedná o nekalorické sladidlo a hlavně přírodního rostlinného původu. Erythritol má bílou barvu a podle vzhledu byste si ho lehce spletli s klasickým bílým cukrem. Řadí se do skupiny polyalkoholů a při větším množství může mít projímavé účinky. Některé studie naznačují, že by i erythritol mohl mít nežádoucí vedlejší účinky, konkrétně jde o zvýšené riziko tvorby sraženin. K potvrzení je potřeba více výzkumů. Erythritol se jako cukerný alkohol přirozeně objevuje v některém ovoci, ale i fermentovaných potravinách. Jeho výhodou je, že neobsahuje téměř žádné kalorie a má nízký glykemický index.
Foto: Shutterstock
Xylitol
Xylitol, též nazývaný jako březový nebo dřevný cukr, je opět skvělou volbou a je podobný erythritolu. Je to alkoholický cukr, jehož sladivost je srovnatelná s cukrem, ale xylitol dodává asi o 40 % méně energie než cukr. Velice výhodné je to, že xylitol působí jako prevence proti zubnímu kazu a dokonce může snižovat vznik zubního plaku. U vysokých dávek xylitolu opět hrozí laxativní účinek, pozor na to.
Čekankový sirup
Čekankový sirup získává v poslední době na oblibě, protože je to sladidlo, které obsahuje velké množství vlákniny. Hodí se do diety, ale ne každý ho dobře snáší. Právě kvůli vysokému obsahu vlákniny může nadýmat a způsobovat bolesti břicha. Čekankový sirup se vyrábí z kořene čekanky a je dokonce vhodný i pro diabetiky. Je tekutý, ale můžete ho dát úplně kamkoliv, kam byste dali cukr.
Kokosový cukr
Kokosový cukr je vyroben z nektaru z kokosových květů, ten se zahřívá a vznikne sirup, který může dále krystalizovat. Opět je to kalorický cukr, ale je zdraví prospěšnější a výživnější. Zajímavé je, že obsahuje stejné množství fruktózy jako klasický stolní cukr.
Foto: Shutterstock
Stévie
Stévie sladká je rostlina, ze které se získává sladidlo jako výtažek z listů. Steviosid je látka, která je zodpovědná za sladkost. Zajímavostí je, že je tato látka asi 300x sladší než řepný cukr. Velkou výhodou je minimální kalorická hodnota, takže ji tělo nestráví, ale jen jím projde asi jako voda. Hodí se pro dietáře i pro ty, kteří vyznávají zdravý životní styl. Nemá umělou pachuť a je zcela bezpečná. Opět ale platí, všeho s mírou.
Zdroj: Vím co jím, Zdravá zóna, Studie o medu, Studie o erythritolu, dtest, bezpecnostpotravin, kulturistika, Lékárna
Nový komentář
Komentáře
Hodně používám třtinový cukr a med. Nejraději mám kokosový