1.jpg (125 KB)

Mechový dort je teď v kurzu. Naplňte ho lehkým krémem, klidně přidejte i čerstvé ovoce. Na ozdobení jsou nejlepší krásné květy ze zahrádky.

Suroviny

  • 250  g čerstvého špenátu
  • šťáva z 1 citronu
  • 50 g pistacií rozmixovaných najemno
  • 250 g másla pokojové teploty
  • 300 g cukru krupice
  • 6 vajec
  • 430 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 prášek do pečiva

krém

  • 3 zralé banány
  • 100 g másla pokojové teploty
  • 100 g cukru moučka
  • 700 g ricotty
  • 1 tonka fazole

Na ozdobení

  • ovoce, květy, šlehačka, čokoláda – podle chuti

2.jpg (488 KB)

Postup

Vaječné bílky ušlehejte na tuhý sníh a přidejte polovinu krupicového cukru.

Zbylý cukr vyšlehejte s máslem a po jednom přidávejte žloutky. Mouku smíchejte s práškem do pečiva, špetkou soli. Tuto směs přidejte do žloutkové směsi. Přidejte také pistácie rozmixované najemno.

Špenát rozmixujte spolu s citronovou šťávu na hladkou směs. Tu přidejte do těsta. Nakonec opatrně vmíchejte tuhý sníh z bílků.

Připravte si formu na pečení. Na plech položte pečící folii a na ni připravte obdélníkovou nastavitelnou formu na dort. Nastavte si ji na rozměr zhruba 25 x 35 cm.
Formu zevnitř postříkejte olejem ve spreji. Do formy nalijte těsto.
Pečte v troubě vyhřáté na 160 °C, hodinu. Vyndejte z trouby a nechejte vychladnout. Prokrojte napůl.

Spodní část těsta vraťte do formy a namažte krémem. Kdo chce, může ještě poklást ovocem – banány, maliny, jahody. Přiklopte horní částí těsta, tu ale otočte řezem nahoru. Řez má totiž krásně zelenou barvu. Přitlačte a nechejte odpočívat v lednici tři, čtyři hodiny. Klidně do druhého dne.

5.jpg (813 KB)

Ozdobte podle chuti a příležitosti. Tady vidíte různé možnosti.

Použijte ovoce, květy, šlehačku. Nebo ozdobte šlehačkou pro malého fotbalistu nebo fotbalistku. Pro toto zdobení je ideální, když dáte šlehačku se ztužovačem do zdobičky.

Krém

Máslo dejte šlehat spolu s cukrem a banánem, na vysoké otáčky, šlehací metlou. Všechny suroviny se spojí do hladkého krému. Přidejte ricottu a nastrouhanou tonka fazoli. Ještě dvě minuty šlehejte na nižší otáčky.

Dobrou chuť přeje Elly.

Reklama