Doba přípravy: 90 minut + 150 minut kynutí



Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 120 g cukru krupice
  • 120 g másla
  • 30 g droždí
  • 4 žloutky
  • 250 ml mléka
  • 50 g bílého jogurtu
  • 1 vejce na potření
  • citronová kůra
  • 50 g rozinek namočených alespoň na 15 minut v horké vodě
  • 50 g mandlových lupínků
  • špetka soli

Postup:
Smíchejte prosetou hladkou a polohrubou mouky bez jedné lžíce hladké mouky a udělejte do jejich směsi důlek. Do něj vlijte mléko a rozdrobte droždí. Poté zasypte zbylou lžící mouky a nechte na teplém místě vzejít (cca 30 minut).

Poté přidejte cukr, jogurt, žloutky, máslo, citronovou kůru a sůl a vypracujte vláčné těsto.
Přisypte rozinky, opět důkladně prohněťte a nechte kynout na teplém místě alespoň 2 hodiny. Předehřejte troubu na 200 °C.

Z těsta vypracujte pevný bochánek, položte ho na plech s pečicím papírem, pomašlujte rozšlehaným vejcem a nechte ještě 10 minut odpočívat.
Vršek nařízněte do kříže, ještě jednou potřete vejcem a posypte mandlovými lupínky.

Dejte péct do trouby, kterou po 10 minutách stáhněte na 160 °C. Pečte dozlatova zhruba 45 minut. Před nakrojením mazanec nechte vychladnout a poprašte ho moučkovým cukrem.

Foto: www.akademiekvality.cz

Reklama