Doba přípravy: 90 minut + 150 minut kynutí
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 120 g cukru krupice
- 120 g másla
- 30 g droždí
- 4 žloutky
- 250 ml mléka
- 50 g bílého jogurtu
- 1 vejce na potření
- citronová kůra
- 50 g rozinek namočených alespoň na 15 minut v horké vodě
- 50 g mandlových lupínků
- špetka soli
Postup:
Smíchejte prosetou hladkou a polohrubou mouky bez jedné lžíce hladké mouky a udělejte do jejich směsi důlek. Do něj vlijte mléko a rozdrobte droždí. Poté zasypte zbylou lžící mouky a nechte na teplém místě vzejít (cca 30 minut).
Poté přidejte cukr, jogurt, žloutky, máslo, citronovou kůru a sůl a vypracujte vláčné těsto.
Přisypte rozinky, opět důkladně prohněťte a nechte kynout na teplém místě alespoň 2 hodiny. Předehřejte troubu na 200 °C.
Z těsta vypracujte pevný bochánek, položte ho na plech s pečicím papírem, pomašlujte rozšlehaným vejcem a nechte ještě 10 minut odpočívat.
Vršek nařízněte do kříže, ještě jednou potřete vejcem a posypte mandlovými lupínky.
Dejte péct do trouby, kterou po 10 minutách stáhněte na 160 °C. Pečte dozlatova zhruba 45 minut. Před nakrojením mazanec nechte vychladnout a poprašte ho moučkovým cukrem.
Foto: www.akademiekvality.cz
Nový komentář
Komentáře
Ten upečeme na nedělní snídani, mňam ??
Také si na něm teď pochutnáváme :-) Výborný recept!