Také si myslíte, že se vás to netýká? Jíte celkem střídmě, v podstatě zdravě, přiměřeně sportujete a jste spíš štíhlá než tlustá? Nechte si udělat krevní testy a možná se budete divit.
Kdysi jsem viděla reklamu na jistý nejmenovaný margarín, v níž herečka mého věku zvedala varovně ukazováček, že se zvýšený cholesterol může týkat i mě. Mávla jsem nad tím rukou.
A tu máš, čerte, kropáč. Pravda, poslední dobou jsem si dopřávala víc slaninky, vajíček, tresčích jatýrek, a pokud jsem smažila, tak jedině na vepřovém sádle, ale stále jsem to nepovažovala za množství, které by se mohlo projevit na hladině cholesterolu v krvi. Projevilo.
Když jsem si nechala čistě z odpovědnosti za své zdraví udělat preventivní prohlídku, krevní testy odhalily zvýšenou hladinu cholesterolu. Ne moc, ale přece.
Ještě předtím, než jsem „naběhla“ k lékařce, abych s ní probrala, co mám dělat, abych ten zatracený cholesterol „srazila“ do normálu, našla jsem si na internetu patřičné informace.
Cholesterol je tuková látka, která je součástí membrán všech živočišných buněk a je důležitá pro jejich správnou funkci.
Za normální se považuje koncentrace celkového cholesterolu v krvi asi do 5 mmol/l. Nad tyto hodnoty se mluví o zvýšeném cholesterolu, 6 už je považováno za vysoký. K této hranici mám naštěstí relativně daleko a nehodlám se k ní přibližovat.
Takže budu muset razantně omezit živočišné tuky a zapomenout na: pečenou kachýnku, vepřové sádlo, škvarečky, vajíčka na slanině, smetánku do kávy, tučné sýry a jogurty, burákovou pomazánku, uzené makrely a podobné dobroty, které jsem si sice ne často, ale s chutí dopřávala.
Naopak zvýšit přísun ovoce a zeleniny, luštěnin, česneku, a omega3 mastných kyselin, který je hlavně v rybím tuku. To vše přispívá ke snížení cholesterolu.
S obavami jsem šla na konzultaci ke své lékařce, a ještě než stačila cokoliv říct, jsem na ni vychrlila, že už na tom „pracuju“. Koupila jsem si Omega3 mastné kyseliny a česnekové tobolky, které denně zobu.
A ona se překvapivě začala smát. „Jak tak na vás koukám, vepřovým se zrovna nepřejídáte, ale abyste byla klidnější a nepanikařila, tak se na to podíváme.“ Vzala do ruky výsledky.
„Existuje tak zvaně hodný a zlý cholesterol (to jsem se samozřejmě také dočetla) a vy máte zvýšené hodnoty toho hodného, takže můžete být naprosto v klidu.“
Fajn, na oslavu svého hodného cholesterolu si dám vepřo, knedlo, zelo!
Nový komentář
Komentáře
cholesterol je i můj problém
Věrulinka — #13 Přesně tak. Jednou mi to doktor taky vysvětloval. Chlap 160 kg a cholesterol má jak mimi. A člověk co se hlídá a prd. to je prostě v genech. A asi se člověk musí mít rád.....a nepřemýšlet nad kravinama jako já.
nesouhlasím, je to jenom a jenom reklama na výrobky
Od dětství jím sádlo, smažím i na sádle a mám cholesterol OK
Plno známých by do pusy sádlo nevzali a mají ho hodně zvýšený
jo,vepřo,knedlo,zelo,budeme mít na neděli,to se nadlábneme
Altamora — #10 Taky jsem o těchto případech slyšela. Už jen Anna Šišková, jak povídá v reklamě "já a zvýšený cholesterol? - vždyť jím zdravě a hýbu se!". Autoři tím určitě chtěli říct, že nejen masožravcům a lenochům hrozí cholesterol.
Dante Alighieri — #3Nedělej si illuze, se stravou to vždy nesouvisí. Kolegyně byla vegetariánka, živočišné tuky nejedla vůbec. Měla cholesterol zvýšený nad 10, to je na dvojnásobek.
Dana Svobodová — #5 Humáče jsem napsala proto, protože mi tyto pochutiny nechutnají. Nic jinýho v tom nehledejte. Bylo to vyjádření čistě subjektivního názoru.
Možná, že živočišné tuky zvyšují cholesterol, ale stejně si myslím, že pořádný tvaroh a pořádný sýr jsou lepší než light verze. Samozřejmě i toho s mírou, to je jako se vším.
Lilinka — #7 na cholesterol neprdím, ale sádlo si dám i s nakrájenou cibulí Měj se Fajn!
Dana Svobodová — #5 Jo, a za pár let se přijde na to, že to je vlastně úplně jinak, že jo. Nebylo by to poprvé ani naposledy. Jím a budu jíst od všeho trochu a na cholesterol prdím.
Tlustý miluju, zeleninu moc nesmím, co mám sakra jíst
Dante Alighieri — #3 Jaký humáč? Moji prarodiče to jedli naprosto běžně a dožili se vysokého věku. Ale"nepřežírali" se jako lidé dnes a kompenzovali to tvrdou yfzickou prací.
Nesouhlasit můžete, ale jsou. Všechny živočišné tuky zyvšují hladinu "zlého" cholesterolu.
Škvarky a slaninu nemusím, ale co jde dělám na sádle. Takové masíčko s cibulí a hořcicí upečené pěkně na sádle s bramborama politýma výpekem
Škvarky, sádlo, vejce na slanině a další humáče zde vyjmenované vůbec nejím, takže zvýšený cholesterol předpokládám nemám. Ale nesouhlasím s tím, že by měly být nebezpečné tučné sýry a jogurty. Sýr s 60% tuku je daleko zdravější než s 20% a jogurty netučné nejsou jogurty, ale oslazený škrob.
Léthé — #1 jen jestli tam po těch vašich prášcích vůbec nějaké ryby jsou
Nojo...kdo se v těch cholesterolech má vyznat? HDL, LDL....je toho asi hafo
A omega3 taky cpu do manžela....já mu totiž léky, které mu předepisovala dr. načutla stejně jako ty moje do rybníka...takže klidně baštěte rybky, z našeho rybníčku "Černýš" nebudou mít natuty cholesterol ...ba ni hormony