Existují potraviny, které si v jídelníčku drží své místo napříč staletími, byť s drobnými inovacemi. Salám uherského typu k těmto labužnickým pokladům rozhodně patří. Ačkoli si ho dnes můžeme na rozdíl od dob před pádem železné opony dopřát, co hrdlo ráčí, stále si nese svou gloriolu svátečního salámu, jehož jedinečná chuť tkví v ušlechtilé plísni na povrchu.

uherák

Uherské salámy jsou tepelně neopracované výrobky, které získávají svou specifickou a nezaměnitelnou chuť mimo jiné i díky ušlechtilé bílé plísni na povrchu. Jejich výroba má velice dlouhou tradici. A nebýt náhody, možná bychom nikdy tuto delikatesu neochutnali.

„Uherák“ dílem náhody

uherák

Historka o vzniku uherského salámu sahá až do středověku, kdy Evropu decimovaly velké morové epidemie. Lidé narychlo opouštěli svá obydlí a zanechali je tak, jak byla. Povídá se, že i jistý řezník, rovněž prchající před nákazou, odešel ze svého řeznictví uprostřed rozdělané práce a nechal zde čerstvě naražený salám. Když epidemie opadla, lidé se pomalu vraceli zpět do svých zpustlých domovů, kde ale neměli co jíst. Domácí zvířata většinou uhynula, úroda nebyla žádná. Morovou epidemii tak vystřídal hladomor. Lidé konzumovali vše, co se dalo. A tak přišel k chuti i opuštěný salám zapomenutý v řeznictví. Šišky salámu, které za tu dobu pokryla bílá plíseň, překvapivě zachutnaly a nová lahůdka byla na světě. Začaly se tedy cíleně vyrábět salámy tepelně neopracované, zato dostatečně „uzrálé“.

Výroba salámů uherského typu má dlouholetou tradici i v Čechách. Za první republiky je do své výroby zařadila i společnost Kostelecké uzeniny. Salámy byly v té době vyráběny z masa prasat, která byla speciálně pro tento účel dovážena z Rumunska. Ve dvacátých a třicátých letech dvacátého století byl v Kostelci vyráběn trvanlivý salám s názvem JOB. S nástupem komunismu však byla tradice výroby tepelně neopracovaných výrobků u nás na čas přerušena. Po pádu železné opony v roce 1989 ovšem Kostelecké uzeniny a.s. jejich výrobu znovu úspěšně obnovily.

„Dnes máme dostatek vlastních kvalitních zdrojů masa, proto naše společnost nabízí svým zákazníkům kromě již tradičních výrobků s názvem Křemešník a Kostelecký Uherák, také prémiové lahůdky Hermín, Hermín Premium nebo Čeřínek,“ říká Petr Janda, marketingový manažer společnosti Kostelecké uzeniny.

Prémiové výrobky Kosteleckých uzenin se řadí ke kulinářským delikatesám díky jedinečnému výrobnímu postupu a následnému dlouhému procesu zrání.

uherák

Produkty společnosti Kostelecké uzeniny

uherák

  • Křemešník a Kostelecký Uherák představují prémiové trvanlivé fermentované salámy tradičního typu. Jsou vyráběny z vybrané suroviny hovězího a vepřového masa a jejich charakteristická chuť je dána jak dobou zrání, tak i jedinečnou kombinací použitých koření.
  • Hermín a Premium Hermín zlatý 170 g jsou nezaměnitelné svým netradičním tvarem. Jsou to výrobky bez střeva, a ušlechtilá plíseň tak zraje přímo na jejich povrchu. Klasický Hermín má trojúhelníkový tvar, kulatý Premium Hermín zlatý 170 g připomíná svým tvarem sýr Hermelín. Oba tyto výrobky se před samotnou konzumací neloupou.
  • Čeřínek je špičkový fermentovaný salám s ušlechtilou přírodní plísní v přitažlivém tvaru podkovy. Ideálně tedy doplní například potravinové dárkové koše.

Salámy uherského typu jsou vhodné jak pro běžné svačiny, tak i pro slavnostní chvíle. Skvěle se vyjímají na obložených mísách a hodí se i jako drobné pochutiny k vínu.