kase-seznam.jpg
Zdroj foto: Shutterstock

Jak připravit fermentovanou ovesnou kaši?

Příprava je velice jednoduchá, a navíc zahrnuje jedno velké plus, a to, že ráno ušetříte čas. Kaši si totiž předpřipravíte večer a ráno už ji jen rychle doděláte.

Vločky večer namočíte nejlépe do kefíru. Kefír má totiž rozmanitější složení, co se týče prospěšných bakterií a kvasinek, nežli má třeba jogurt. Přidat můžete také chia semínka nebo namletá větší semínka jako třeba slunečnicová nebo dýňová. Pro výraznější chuť se nebojte sáhnout také po koření, které máte rádi – perníkové koření, skořice, citronová kůra, … Při pokojové teplotě poté necháte na kuchyňské lince fermentovat 8 až 12 hodin. Ráno už stačí jen dozdobit tím, co máte rádi.

Kromě šetření času vám fermentovaná kaše zajistí také

  • Snadnější trávení ovsa – Při fermentačním procesu totiž dochází k rozkládání komplexních sacharidů ovsa.
  • Zvýšení nutriční hodnoty – Zrna ovsa obsahují anti-nutriční látky, které blokují vstřebávání živin (především vitamínů, minerálů a bílkovin). Fermentací ovesných vloček dojde k neutralizaci těchto látek a pokrm tak bude výživnější.
  • Chutnější pokrm – Kromě krémovitější struktury získáte také výraznější chuť.

Zdroj info: wugifermentationschoolbbcgoodfoodncbi, wikipedia