Zdroj foto: Shutterstock
Jak připravit fermentovanou ovesnou kaši?
Příprava je velice jednoduchá, a navíc zahrnuje jedno velké plus, a to, že ráno ušetříte čas. Kaši si totiž předpřipravíte večer a ráno už ji jen rychle doděláte.
Vločky večer namočíte nejlépe do kefíru. Kefír má totiž rozmanitější složení, co se týče prospěšných bakterií a kvasinek, nežli má třeba jogurt. Přidat můžete také chia semínka nebo namletá větší semínka jako třeba slunečnicová nebo dýňová. Pro výraznější chuť se nebojte sáhnout také po koření, které máte rádi – perníkové koření, skořice, citronová kůra, … Při pokojové teplotě poté necháte na kuchyňské lince fermentovat 8 až 12 hodin. Ráno už stačí jen dozdobit tím, co máte rádi.
Kromě šetření času vám fermentovaná kaše zajistí také
- Snadnější trávení ovsa – Při fermentačním procesu totiž dochází k rozkládání komplexních sacharidů ovsa.
- Zvýšení nutriční hodnoty – Zrna ovsa obsahují anti-nutriční látky, které blokují vstřebávání živin (především vitamínů, minerálů a bílkovin). Fermentací ovesných vloček dojde k neutralizaci těchto látek a pokrm tak bude výživnější.
- Chutnější pokrm – Kromě krémovitější struktury získáte také výraznější chuť.
Zdroj info: wugi, fermentationschool, bbcgoodfood, ncbi, wikipedia
Nový komentář
Komentáře
Dobrý tip, vyzkouším
Kefír rozhodně zkusím. Snad i v tomto teple to přežiji