Neznám žádnou kuchařku ani kuchaře, který by při svém vaření nepoužíval hořčici. Nechybí snad v žádné české lednici. Většina z vás zná hlavně dvě klasické, léty prověřené – plnotučnou a kremžskou. Na výběr dnes máme z mnoha dalších druhů.
Hořčice je dochucovací prostředek, který je vyrobený z různých druhů hořčičných semínek a dalších přísad. Podle druhu je více či méně pálivá, s jemnější či hrubší strukturou, s tmavou či světlejší barvou. Každý si najde svou oblíbenou. Výborná je také, u nás méně používaná, prášková hořčice.
V každé zemi má hořčice své tradiční použití, v každé zemi je oblíbená jiný druh. Francie nedá dopustit na svou dijonskou hořčici. Má ostrou, lehce nakyslou a pikantní chuť. Vyrábí se z hnědého hořčičného semínka a okyseluje se vinným octem.
Výborná je dijonská hořčice do nejrůznějších dresinků a zálivek na saláty.
Suroviny
- ledový salát
- polníček
- čerstvé špenátové listy
- 100 ml kysané smetany
- 2 lžičky dijonské hořčice
- sůl a čerstvě mletý pepř
Ledový salát si natrháme na menší kousky, přidáme polníček a špenát. Promícháme. Kysanou smetanu smícháme s hořčicí, dochutíme solí a pepřem a touto zálivkou přelijeme připravený salát. Ihned podáváme.
V naší zemi je odjakživa nejoblíbenější a nejpoužívanější hořčice plnotučná, v těsném závěsu za ní kremžská. Druhá jmenovaná pochází z rakouského města Kremže a vyrábí se z bílých a černých nebo hnědých hořčičných semínek. Její struktura je hrubší a k výborné poctivé klobásce se žádná jiná nehodí více. Je mírně nasládlá, protože obsahuje větší množství cukru.
Plnotučnou hořčici používám velice ráda do domácí majonézy. Nemá tak výraznou chuť jako doporučovaná dijonská a v omáčce mě vůbec neruší, krásně ji doplňuje.
Suroviny
- 1 vejce
- 100 ml zastudena lisovaného řepkového oleje
- 1 lžička bílého vinného octa
- 1 lžička plnotučné hořčice
- sůl a pepř
Všechny suroviny dáme do vyšší, úzké nádoby. Použít můžete třeba odměrku. Na dno nádoby dáme ponorný mixér a zapnutý ho pomalu táhneme nahoru. Ještě chvíli jezdíme mixérem nahoru a dolů, dokud se nám nevytvoří krásně jemná domácí majonéza.
Jakákoliv hořčice bude výborným pomocníkem i při grilovací sezóně, která je právě v plném proudu. Použití na marinády je výborným nápadem, protože nakyslost hořčice maso přirozeným způsobem zkřehčí. Skvěle se doplňuje s čerstvými bylinkami.
Suroviny
- 1 vepřová panenka
- med
- dijonská hořčice
- čerstvý tymián
- trocha olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř
Panenku si omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme.
Připravíme si snadnou marinádu - smícháme med, hořčici a trochu olivového oleje. Poměr záleží na vaší chuti. Někomu bude chutnat marináda více medová, někdo dá medu jen trošičku a bude si užívat chuti pikantní hořčice. Vše završíme čerstvými tymiánovými lístky.
Panenku necháme v lednici do druhé dne a s chutí grilujeme.
Jakou máte rádi hořčici?
Kdo by neznal plastový kelímek s klasikou, kterou milovali už naše babičky. Křupavé párky i klobásky si snad bez této hořčice neumíme ani představit. Správná hospodyňka ví, že klasika je nejlepší a v kuchyni by neměla chybět ani jako přísada do jídel.
Hořčice Malva obsahuje přírodní barviva, která jí dodají typickou barvu a nejsou zdraví škodlivá.
NOVĚ BEZ CHEMICKÉ KONZERVACE.
Výběr hořčic na našem trhu je skutečně obrovský, jen kvalita značně rozdílná. Společnost KAND vyrábí zásadně z hořčičného semínka a dodržuje veškeré zákonné normy.
Typickou vlastností hořčice všeobecně je její palčivost, která postupem času ustupuje.
I po naplnění do obalu pokračuje proces zrání.
Čím čerstvější výrobek zakoupíte a je-li vyroben z hořčičného semínka, tím je palčivější.
Pokud nejste příznivcem ostrých chutí, stačí hořčici jen na pár dnů odložit. Pozor jen na teplotu skladování, čím chladnější prostření, tím se proces zrání zpomaluje a prodlužuje období palčivosti.
Hořčice je používána k masům, uzeninám, hamburgerům, sendvičům a ke grilovanému masu. Je také používána i jako základ pro různé omáčky. Chceme vám představit hořčice od společnosti KAND.
Hořčice plnotučná Malva
Tradiční plnotučná hořčice je zastoupená na trhu jak v kelímcích 200 g a 400 g, tak i v plastových lahvích. Neobsahuje lepek ani syntetická barviva. Oceněna značkou KLASA. Je vyráběna na bázi hořčičného semínka a cukru, bez přídavku konzervovadel.
Tradiční česká kremžská hořčice. Neobsahuje konzervační látky, lepek ani barviva. Oceněna značkou KLASA.
Sortiment hořčic společnosti KAND zahrnuje několik dalších skvělých produktů.
Originální hořčice vyrobená dle tradiční francouzské receptury v Dijonu. Vyniká svou typickou ostrou, slanou pikantní chutí. Má opravdu všestranné využití. Neobsahuje lepek, barviva ani chemické konzervační látky.
Hrubozrnná hořčice s přídavkem vinného octa. Ideální jako přísada do různých marinád a salátů. Doporučuje se přidávat k masu během pečení a smažení, neboť tak si zachová své typicky ostré aroma. Neobsahuje lepek, barviva ani chemické konzervační látky.
Pikantní hořčice vhodná jako příloha k masům a uzeninám. Neobsahuje lepek, barviva ani chemické konzervační látky.
Štiplavá vůně jemných mletých hořčičných semínek je typickým znakem této velmi oblíbené francouzské hořčice. Kromě výborných chuťových vlastností podporuje trávení a chuť jídla. Je nezbytnou součástí mnohých gastronomických specialit, ale i tradičních jídel.
Jemně mleté feferonky doplňují chuť této jemně pikantní hořčice. Je druhou nejoblíbenější hořčicí ze všech ochucených druhů a je neodmyslitelnou součástí hlavně při přípravě masových specialit. Neobsahuje lepek ani glutamáty.
Je to kombinace klasické hořčice s jemně nastrouhaným křenem. Výborně se hodí k uzenému masu, grilovanému kolenu ale i ke všem zabíjačkovým lahůdkám. Její výrazná křenová chuť se však neztratí ani v salátovém dresinku, který díky křenu získá neobyčejnou lahodnou chuť.
Více na www.kand.cz
Nový komentář
Komentáře
Občas vyzkouším i netradiční chutě
všechny můžu
francouzská
hořčici doma používáme - různé... Teď jsme si oblíbili dijonskou s medem - je to mňamka:-)
Používáme často, klobásky bez hořčice nemůžu
Plnotučná klasika, a nebo kremžská v plastových kelímcích.
nejraději mám klasickou plnotučnou
Máme ji doma rádi.
hořčici nejím
Většinou máme doma jen plnotučnou. Používá rodinka k buřtíkům a jiným uzeninám a já do omáčky.
Jo mám jí ráda.Vede u mě "kreml"
,teda kremžská,taková ta úplně obyčejná a pak Hellmann´s Dijonnaise.Ta je skvělá jak na různé zálivky do salátů,tak na ní třeba dělám kuřecí kousky a přidám smetanu.Super!
Používáme hodně.
U nás jsou hořčice populární. Je pravdou, že ne všechny mají úspěch.
Mám údobí, kdy ji vůbec nejím a pak si ji zas dávám všude. U ničeho jiného to takhle nemám jen u té hořčice.
Používám hodně často
Hořčici používám poměrně často
Jako děti jsme si mazali jen máslo a hořčici na chlebík, sežrali jsme třeba tři chleby....to byl oběd panečku
Hořčici používám dosti často a velmi celá naše rodina miluje dijonskou a ochucené hořčice.Mám-li na něco chuť pochutnám si na chlebu mazaném máslem a jakýmkoliv druhem hořčice.Klasické hořčice kupuji v plastových lahvích a tak se nemusím obávat,že by doma hořčice chyběla.Při vaření používám druhy podle potřeby co vařím a která se k přípravě jídla nejlépe hodí.
Hořčici používaám hodně a máme rádi lahůdkové,obyčejné,ale ty ochucené.Doma v létě doma dělám cukatovou ke grilovanému masu.
Používám do dresingu,na grilování a v létě k opečenýmu špekáčku to bez hořčice přece nejde