1) Dodají energii, ale nepřiberete po nich
Proč to všechno konzumovat a obávat se zdravotních komplikací a kil navíc, když můžete jít rovnou ke zdroji psychické i fyzické potěchy? Ne, na nepražených kakaových bobech si nepochutnáte jako na oblíbené sladké, mléčné pochoutce v alobalu. Mísí se v nich totiž hořká a kyselá chuť. Pokud ale nepatříte mezi zaryté odpůrce, po pár soustech si na ni zvyknete a dost možná v ní i najdete zálibu.
2) Jsou superpotravinou pro naše zdraví
Název čokoláda má původ v řeči indiánu žijících na území dnešního Mexika. Právě tam kakaové boby pěstovali už před 3 000 lety a kakaovník nazývali „cacauatl“. |
„Kakaové boby obsahují také tuky, především kyselinu stearovou, nasycený tuk, který neovlivňuje hladinu cholesterolu. Kakao obsahuje také vysoké množství ochranných antioxidačních flavonoidů, které ve studiích prokazují schopnost napomáhat terapii vysokého krevního tlaku a diabetu, a které také podporují imunitní systém,“ vyjmenovává některá z pozitiv této potraviny specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková.
3) Působí jako antidepresivum a afrodiziakum
4) Poslouží vám v kuchyni
Z drcených kakaových bobů si můžete vyrobit nejen vlastní čokoládu, ale v kuchyni mají i další uplatnění, hlavně v té mexické. Přidávají se do omáček, nápojů, na dezerty nebo třeba jako posyp kaší či ovocných salátů. Fantazii a chuti se meze nekladou.
5) Stačí malé množství
Pokud musíte spořádat tabulku čokolády, abyste načerpali potřebnou energii, kakaových bobů vám bude stačit mnohem menší množství. Jde totiž o 100% kakao. Navíc vás zbaví chuti na sladké.
Čtěte také:
- Bio, nebio... Vše, co jste (ne)chtěli vědět o banánech!
- Je káva bez kofeinu zdravější? Způsob výroby vás nemile překvapí
- Je to vůbec ještě káva? Odhalte tajemství výroby rozpuštěných kávových zrn
Nový komentář
Komentáře
Mňam
Čokoládu mám velmi ráda.
ještě ze nejsem takový typ co sporada tabulku čokolády