Co je matcha?
Jemně mletý zelený čaj Matcha Tea z Japonska je populární nápoj, který si snadno připravíte v šejkru, nebo jiné uzavíratelné láhvi. Stačí vysypat obsah jednoho sáčku do láhve, přidat vodu a protřepat. Protože tímto způsobem pijete celý list čajovníku, může vaše tělo z matcha získat hromadu benefitů: energii až na 6 hodin, vysoký podíl antioxidantů, látky podporující soustředění a dobrou náladu, vlákninu, minerály a vitamíny. Díky těmto benefitům a příznivému vlivu na zdraví je čaj matcha oblíbený jako alternativa kávy, ale chválí si ho i sportovci, studenti, či náročné profese.
Jako čaj se často popíjí ve své čisté podobě, případně dochucený sirupem, ovocnou šťávou, medem nebo zázvorem. Ale matcha může být mnohem víc a jeho originální chuť si postupně nachází cestu i do komplikovanějších receptů a hlavně do potravin. Experimenty s matcha ale nejsou vyhrazeny pouze profesionálům, právě naopak.
Cukráři a kuchaři nedají na matcha dopustit
Na první pohled se může zdát, že čajové lístky nemají v potravinách co dělat. Opak je ale pravdou a světoví cukráři i kuchaři nedají na tuto novou ingredienci dopustit. Matcha totiž dodává všem jídlům unikátní pátou umami chuť, která je popisovaná jako zemitá či jemně nahořklá, a spolu s dalšími přísadami se úžasně doplňuje jak ve sladké, tak ve slané kuchyni. Matcha podtrhne ostatní ingredience, přidá vašim receptům další rozměr a čerstvý nádech. V Japonsku, odkud matcha původně pochází, už matcha patří neoddělitelně mezi kuchyňské ingredience. Tento trend se začíná projevovat i u nás v Evropě, a tak můžete matcha najít i jako součást oblíbených bubble tea, cheese tea, ale i brunchových smoothie bowls, snídaňových kaší, a poslední dobou i různých dezertů.
Matcha Tea můžete přidat úplně do čehokoli
Ve sladké kuchyni si skvěle rozumí s vanilkou, kokosem, agáve či javorovým sirupem, ve slané kuchyni se dá přimíchat do kari, do těstovin, nebo se dá použít i jako koření. Jeho smaragdově zelená barva z něj dělá úžasné přírodní barvivo s vysokým obsahem prospěšných látek. Pokud do svých oblíbených receptů přidáte nové ingredience i vy, můžete objevit úplně nové chuťové zážitky a obohatíte svá kulinářská díla o porci dnes populárního superfood.
Nejste si jistí, který čaj Matcha Tea vybrat?
Pro pečení a vaření se nejlépe hodí balení označovaná jako kulinářský matcha, například Bio Matcha Tea Chef. Kulinářský matcha má dostatečně silnou chuť, aby vynikl i v kombinaci s jinými přísadami a vynikl ve všech potravinách. Proto je vhodný hlavně pro těsta, krémy, různé náplně, čokoládu, nebo třeba pro raw kuchyni. Palačinky, cheesecaky, košíčky, housky, omáčky, zálivky, nebo dokonce vánoční cukroví – tento typ matcha se dá použít úplně ve všech receptech na jídla.
V případě, že plánujete více experimentovat spíš s nápoji, smoothies, nebo třeba populárními chia pudinky, je vhodnější sáhnout po matcha se silnější chutí, který je však určený pro popíjení. Tento druh matcha skvěle vynikne i v rýžové kaši, i v matcha latte, má dostatečně silnou chuť, aby ho nepřebil stoprocentní džus, ale současně je o něco jemnější než kulinářský druh matcha. Třeba Bio Matcha Tea Harmony si vychutnáte jak ve smoothie, tak v nápojích.
Pro chuťové majstrštyky mezi nápoji se pak nejlépe hodí matcha vyšší řady určený pro samotné popíjení. Tyto druhy matcha se hodí pro jemnější typy nápojů, kde matcha spíše doplňuje pár jednoduchých ingrediencí a dokreslují tak jeho chuťový profil. Například různé druhy latte, limonády ochucené ovocnou šťávou, nápoje s kokosovou vodou, či alkoholické drinky. Tyto řady matcha mívají tak vycizelovanou chuť, že se doporučují hlavně pro nápoje, protože v potravinách by se jejich vytříbená chuť snadno ztratila. Patří mezi ně třeba Bio Matcha Tea Imperial či Premium.
Tipy a triky pro kulinářství s matcha
S čajem matcha je třeba zacházet opatrně. Obzvlášť s kulinářskými typy matcha, které jsou určené pro použití v potravinách. Pokud to s dávkováním v receptu přeženete, může vás místo jemně ovoněného dortíku čekat nepříjemně nahořklé a vysušené zklamání.
Vždy používejte jen tolik matcha, kolik sami preferujete a pokud si nejste jistí, kolik ho do receptu přidat, řiďte se pravidlem, že méně je více.
Poohlédněte se po čerstvém matcha, který je skutečně z Japonska a vyhněte se náhražkám odjinud, jejichž kvalita je výrazně horší. Jen tak budete mít jistotu, že vaše kulinářské kreace získají jemnou zemitou příchuť,na rozdíl od laciných napodobenin, které chutnají hořce a trpce.
Při práci s matcha se vyhněte přímému opékání či smažení čaje v hrnci nebo na pánvi. Matcha při vysokých teplotách hořkne a hnědne, proto je vždy lepší ho smíchat s jinou ingrediencí a na hořák ho dát na co nejkratší možnou dobu.
Pokud se vám zdá, že po přidání matcha do receptu je pokrm sušší, přidejte do receptu trochu více tuku ve formě oleje, másla, či smetany. Tuky, ale také voda, vám pomohou udržet matcha vlahý a zabrání jeho zhořknutí.
Matcha může v těstu vytvářet hrudky. Zbavíte se jich tak, že čaj rozmícháte v trošce vody třeba plastovou metličkou a jednodušeji se tak vmíchá do celého těsta.
Trocha inspirace pro začátek
Níže najdete několik inspirativních receptů, díky kterým si můžete matcha v kuchyni vyzkoušet. Jakmile přijdete na to, v jaké podobě vám matcha sedí nejvíc, nic už nebrání vaší fantazii rozjet se na plné obrátky a vyzkoušet vlastní recepty obohacené o smaragdově zelený matcha. Zde najdete mnoho chutných a kreativních receptů s matcha, ať už pro nápoje či jídla.
Matcha vosí hnízda
Ingredience
Na hnízda:
- 120 g piškotů (mohou být i bezlepkové)
- 4 g Bio Matcha Tea Harmony
- cca 40 g změklého másla
- sladidlo
- kapka rumu nebo rumového aroma
- Na krém:
- změklé máslo
- sladidlo
- kapka rumu nebo rumového aroma
Postup:
- Piškoty rozemeleme na mouku, přidáme Matcha Tea, sladidlo, rum a změklé máslo. Vypracujeme pevné, nelepivé těsto.
- Zabalíme do fólie a necháme v lednici přes noc.
- Krém vytvoříme smícháním másla, sladidla a rumu, který vyšleháme metličkou.
- Pomocí formiček vytvoříme vosí hnízda. Do každého uděláme důlek, který vyplníme krémem.
- Nakonec přiklopíme piškot.
Poznámka: Pokud se těsto drolí, přidejte máslo. Pokud je naopak moc lepivé, přidejte namleté piškoty nebo namleté mandle.
Jahodový cheese tea s matcha
Ingredience
Čaj:
- 1 lžička zeleného čaje s jasmínem/jasmínový čaj
- 150 ml horké vody (70 stupňů)
Sýrová pěna s matcha:
- 100 ml smetany ke šlehání
- 100 g žervé
- 50 g krupicového cukru
- 50 ml mléka
- 1 lžičky soli
- 1 sáček Matcha Tea Imperial
- 1 lžička vody
- Jahodový nápoj (1 porce):
- 250 g mražených jahod
- 50 ml mléka
- 150 ml vychladlého zeleného čaje s jasmínem
- 2 lžičky cukru
Postup
Čaj:
- Zelený čaj s jasmínem nasypeme do hrnku, zalijeme horkou vodou a necháme 10 minut louhovat.
- Přecedíme a dáme vychladit do lednice. Čaj nesmí být horký, jinak by nápoj neměl správnou konzistenci.
Sýrová pěna:
- Vychlazenou smetanu ke šlehání vyšleháme do husta, ale ne úplně do tuha. Výsledkem by měla být pěna, ne šlehačka
- V druhé misce utřeme žervé s cukrem. Přidáme mléko a promícháme. Vmícháme smetanu ke šlehání a sůl. Můžete začít menším množstvím, ochutnat a případně přidat. Ještě minutu mícháme elektrickým šlehačem.
- Matcha nasypeme do misky, přidáme lžičku vody a zcela rozmícháme.
- Připravený matcha nalijeme do pěny, a ještě krátce promícháme.
- Pěnu zatím uložíme do lednice.
Jahodový nápoj (1 porce):
- Mražené jahody, mléko, jasmínový čaj a cukr rozmixujeme. Jahody jsou mražené a nápoj tak bude mít velice hustou konzistenci. Do sklenice nalijeme jahodový nápoj a necháme v ní dostatek místa na pěnu.
- Množství nápoje vyjde na 1 velkou sklenici a k tomu cca 100 ml pěny.
Mangové palačinky s Matcha Tea
Ingredience
Těsto:
- 240 ml mléka
- 70 g hladké mouky
- 30 g tapiokového škrobu (nebo kukuřičného)
- 25 g moučkového cukru
- 3 vejce velikosti M
- 2 lžičky rozpuštěného másla
- 1-2 sáčky Matcha Tea Chef
Náplň:
- 300 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce moučkového cukru
- 1 mango
Postup:
- Mléko, mouku, škrob, cukr, vajíčko a rozpuštěné máslo dáme do mísy a promícháme.
- Matcha rozmícháme v cca 2 lžičkách vody a přidáme do směsi s mlékem. Rozmixujeme, protože těsto musí být dokonale hladké.
- Pánev zahřejeme na střední stupeň. Použijeme pánev s nepřilnavým povrchem. Poprvé potřeme troškou másla, pak už necháme nasucho.
- Nalijeme těsto do pánve a rozlijeme do stran. Palačinka by měla mít velikost kolem 15 centimetrů, což odpovídá menší pánvi.
- Pečeme jen z jedné strany. Hned, jak se palačinka zpevní, ji vyndáme.
Náplň:
- Vychlazenou smetanu ke šlehání vyšleháme do tuha.
- Přidáme lžíci moučkového cukru a promícháme.
- Mango oloupeme a nakrájíme na kousky – bude potřeba 10-12 kousků.
Plnění:
- Palačinku dáme na talíř, hladkou stranou směrem dolů (tou, která se nepekla na pánvi). Doprostřed dáme šlehačku – asi 2 lžíce a na to kousek manga. Přehneme boční strany, pak ty zbylé, a vytvoříme tvar naducaného polštářku.
- Posypeme moučkovým cukrem a podáváme.
Bezlepkové matcha houstičky
Ingredience
- 450 g bezlepkové mouky
- 2 lžíce instantní bramborové kaše
- 2 lžíce mletého lněného semínka
- 2 cibule na kostičky
- 5 stroužků česneku na plátky
- 0,5 lžičky mletého kmínu
- 1 lžička celého kmínu na posypání
- 1,5 kávové lžičky soli
- 1,5 kávové lžičky cukru
- 2 kávové lžičky sušeného droždí
- 430 ml vlažné vody
- 4 g Bio Matcha Tea (lepší barvu zajistí Imperial)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce octa
Postup
- Sypké suroviny nasypeme do mísy a promícháme.
- Přilijeme tekuté ingredience a zaděláme těsto. Propracujeme jej minimálně 5 minut.
- Nenecháváme kynout. Navlhčenýma rukama ihned formujeme větší kuličky, které vkládáme do formy na muffiny. Těsto vyplňuje asi 2/3 formičky.
- Těsto kyne ve formě 45 minut. Poté ho potřeme vlažnou vodou, můžeme naříznout kříž a posypeme kmínem.
- Pečeme při 160 °C asi 20 minut (zkoušíme špejlí).
- Po upečení vyndáme z trouby, houstičky přemístíme na mřížku nebo dřevěné prkénko, aby vychladly a nezapařily se.
Mnoho dalších receptů s matcha najdete zde.
Nový komentář
Komentáře
Zelená vosí hnízda působí dokonale. Jako les stromečků
Zdravé a chutné.
Zelené pokrmy vypadají velmi lákavě a evokují zdraví, alespoň v mém případě