vareni

Dnes si uvaříme masové kuličky v rajské omáčce, indický pokrm pro chlapy.

Pro 4 osoby

Na kuličky:

600g míchaného mletého masa (hovězí a vepřové)
1 středně velká cibule
2 velké stroužky česneku
2 lžíce sekaného koriandru
1 vejce
1 – 2 hrsti strouhanky
Sůl, čerstvě mletý pepř

Na omáčku:

1 cibule najemno nasekaná
500g rajčatového pyré Valfrutta
Olivový olej
1 lžíce směsi koření garam masala
1 kelímek bílého jogurtu

Maso promíchejte s jemně nasekanou cibulkou a česnekem. Přidejte další ingredience a vytvořte dobře tvarovatelnou směs. Je-li potřeba přisypte více strouhanky. Poté mokrýma rukama tvořte menší kuličky. Na oleji zpěňte cibuli a ve chvíli, kdy zesklovatí, vsypte garam masalu a zprudka restujte asi půl minuty. Poté vložte i kuličky a opékejte je dokud se nezatáhnou.

Tip:
1) stejnou omáčku můžete použít jako klasickou rajskou k hovězímu nebo plněným paprikám
2) pokud budete podávat dětem, vynechte koření Garam masala

Je-li potřeba, můžete v tuto chvíli přilít ještě trochu oleje, aby se vám maso a cibule nepřipalovaly. Jakmile kuličky získají zlatavou barvu, vše zalijte rajčatovým pyré, zmírněte plamen a dolijte 200ml vody. Duste pod pokličkou na mírném plameni asi 20 minut, poté odkryjte, dosolte dle potřeby a nechte ještě 10 minut odpařovat tekutinu. Poté vyjměte kuličky a omáčku rozmixujte ponorným mixérem. Kuličky vraťte do omáčky a můžete servírovat. Na každou porci kápněte jogurt a posypte čerstvým koriandrem. Nejlepší přílohou je kvalitní dlouhozrnná rýže.

Reklama