Obyčejné masové koule v dnešním receptu povýšíme hned dvakrát na neskutečnou lahůdku. Jednou chutným překvapením, které do nich zabalíte a podruhé skvělou přílohou.
Masové koule jsou jídlo, kterým potěšíte snad všechny generace strávníků. Můžete je podávat ke smetanové omáčce nebo k rajské. Výborné jsou jako zajímavá chuťovka nebo jídlo na gril. Vždycky si můžete pohrát s jejich dochucením nebo je něčím dobrým naplnit. Kouskem sušeného rajčete, bylinkami, sýrem. A tak budou zase o kousíček lepší.
Ideální přílohou pro dnešní jídlo bude nadýchaná bramborová kaše. Když namixujete brambory s pečenou dýní, pochutnáte si na bramborovo-dýňovém pyré, které se také skvěle hodí.
Suroviny
- 500 g mletého masa (ideálně směs hovězího a vepřového)
- sůl a pepř
- 1 vejce
- 100 g goudy vcelku
žampionové ragú
- 400 g žampionů
- 2 cibule
- tymián
- sůl a pepř
- zelená petrželová nať
- kousek másla
Postup
Do mletého masa vyklepněte vajíčko, dochuťte česnekem, solí a pepřem. Důkladně promíchejte. Klidně můžete přidat i oblíbené koření. My jsme zkoušeli použít garam masalu a kuličky byly skvělé
Z dochuceného masa tvarujte kuličky. Dovnitř každé dejte kousek goudy a kuličku pořádně uzavřete a vytvarujte. Kuličky skládejte do pekáče. Až jsou všechny hotové, dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte asi 20 minut. Celková doba pečení záleží na velikosti kuliček.
Mezitím, co se pečou kuličky, dejte vařit brambory na kaši a připravte si žampionové ragú.
Žampiony očistěte a nakrájejte na malé kousky. Cibuli nakrájejte nadrobno.
Ve velké pánvi rozehřejte máslo a opečte na něm cibuli. Po pěti minutách přidejte žampiony. Dochuťte tymiánem, solí a pepřem.
Opékejte, dokud nebudou žampiony hotové. Nakonec vmíchejte nasekanou petrželovou nať.
Podávejte na bramborové kaši, s masovými kuličkami
Dobrou chuť přeje Elly.
Masové kuličky můžete podávat na mnoho různých způsobů
Zdroj fotografií: archiv redakce, Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Rikina — #12A tož to já bych brala všecko, protože mně přesně toto lahodí.
No a já mám navíc spojené masové kuličky s rajskou omáčkou jako značně neoblíbené jídlo ze školní jídelny. Takže jak vidím někde masové kuličky, dám si něco jiného.
Zajímavé, jak zážitky z dětství člověka ovlivní ještě po desetiletích.
gerda — #11 Je toho moc spatlaného dohromady. Ubrat. Úplně by stačily samotné masové kuličky, neplněné a jen s těmi žampiony, bez kaše. Nebo s kaší a bez žampionů. Prostě je to přehnané.
daska59 — #10Ano, je to určitě dobré. Maso, žampiony, sýr, bramborová kaše - co se tomu dá vytknout?
To se dá zkazit leda špatnou úpravou, ale tady je to bez chybičky.
Tohle vám fakt připadá chutný?
Koule dělávám v rajčatové šťávě s kysaným zelím...naše bulharské jídlo po domácku jíme s chlebem popřípadě s knedlíkem co vařím v páře
vypadají lákavě
Já dělávám kuličky v rajské omáčce a vida, tady mám pár dalších tipů...máme rádi rýži i těstoviny...



elly — #5já ji můžu i samotnou
.
jarka1234 — #3u nás je taky rýže jedna z nejoblíbenějších příloh. Spolu s těstovinami :-)
Včera jsem namlela maso na sekanou,tak část odložím a udělám si kuličky se žampióny
Velmi chutné recepty. Dala bych si ty kuličky s rýží
. Rýži můžu kdykoliv
.
právě přemýšlím,co budu vařit,a tohle vypadá báječně
,díky za tip
vypadá to dost chutně