masové koule

Obyčejné masové koule v dnešním receptu povýšíme hned dvakrát na neskutečnou lahůdku. Jednou chutným překvapením, které do nich zabalíte a podruhé skvělou přílohou.

Masové koule jsou jídlo, kterým potěšíte snad všechny generace strávníků. Můžete je podávat ke smetanové omáčce nebo k rajské. Výborné jsou jako zajímavá chuťovka nebo jídlo na gril. Vždycky si můžete pohrát s jejich dochucením nebo je něčím dobrým naplnit. Kouskem sušeného rajčete, bylinkami, sýrem. A tak budou zase o kousíček lepší.

Ideální přílohou pro dnešní jídlo bude nadýchaná bramborová kaše. Když namixujete brambory s pečenou dýní, pochutnáte si na bramborovo-dýňovém pyré, které se také skvěle hodí.

Suroviny

  • 500 g mletého masa (ideálně směs hovězího a vepřového)
  • sůl a pepř
  • 1 vejce
  • 100 g goudy vcelku

žampionové ragú

  • 400 g žampionů
  • 2 cibule
  • tymián
  • sůl a pepř
  • zelená petrželová nať
  • kousek másla

Postup

Do mletého masa vyklepněte vajíčko, dochuťte česnekem, solí a pepřem. Důkladně promíchejte. Klidně můžete přidat i oblíbené koření. My jsme zkoušeli použít garam masalu a kuličky byly skvělé

Z dochuceného masa tvarujte kuličky. Dovnitř každé dejte kousek goudy a kuličku pořádně uzavřete a vytvarujte. Kuličky skládejte do pekáče. Až jsou všechny hotové, dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte asi 20 minut. Celková doba pečení záleží na velikosti kuliček.

Mezitím, co se pečou kuličky, dejte vařit brambory na kaši a připravte si žampionové ragú.

Žampiony očistěte a nakrájejte na malé kousky. Cibuli nakrájejte nadrobno.

Ve velké pánvi rozehřejte máslo a opečte na něm cibuli. Po pěti minutách přidejte žampiony. Dochuťte tymiánem, solí a pepřem.

Opékejte, dokud nebudou žampiony hotové. Nakonec vmíchejte nasekanou petrželovou nať.

Podávejte na bramborové kaši, s masovými kuličkami

Dobrou chuť přeje Elly.  

Masové kuličky můžete podávat na mnoho různých způsobů

masové koule

masové koule

masové koule

Zdroj fotografií: archiv redakce, Alena Kolaříková

TÉMATA:
MASO A RYBY