Výborné masové kuličky byly u nás doma oblíbené už dlouho předtím, než jsme je poprvé ochutnali v nejmenovaném švédském obchodě s nábytkem. :-) Stačilo připravit směs, z jaké dělám sekanou, dobře ochutit, osmahnout, připravit k nim skvělou bramborovou kaši a smetanovou nebo rajskou omáčku.
Trocha práce a výsledek naprosto výborný!
Suroviny
500 g vepřového masa
2 vejce
1 červená cibule
sůl a čerstvě mletý pepř
koření a bylinky dle naší chuti
80 ml mléka
strouhanka podle potřeby
kousek másla
oleje nebo sádlo
Postup
Vepřové maso na sekanou, plněné papriky i masové koule si nechávám namlít v obchodě, protože doma nemám mlýnek na maso. Chodím ke spolehlivému řezníkovi a maso tam má výbornou kvalitu. Kdo má chuť, může si maso namíchat napůl s hovězím. Ale pouze vepřové mi přijde chutnější.
I když mám maso namleté, doma ho ještě někdy projedu v mixéru, je pak úžasně jemné. Ale také to nedělám vždycky. Na fotce zrovna vidíte koule „nahrubo“. Dělala jsem je z dvou kilo masa, pro celkem velkou skupinu lidí, a nebyl čas na nějaké hračičky. :-)
Pokud se rozhodnete pro verzi s mixérem, tak vám doporučuji postupně po umixování masa přidávat i další suroviny, a směs tak bez námahy rozmícháte. Po vyklopení z mixéru už jen doladíte hustotu směsi, strouhankou nebo naopak trochou mléka.
Cibuli před vsypáním do masové směsi nakrájíme najemno a osmahneme na kousku másla dozlatova.
Z hotové, dochucené masové směsi tvarujeme kuličky. Jde to výborně rukama namočenýma do studené vody.
Kuličky ihned vhazujeme (nebo raději opatrně pokládáme) do rozpáleného oleje. Já raději smažím ve směsi oleje a sádla, vyzkoušejte. Je to chuťově lepší.
Kuličky smažíme pěkně do světle hněda, ze všech stran. Poté je vsypeme do pekáče, zalijeme tukem, ve kterém se smažily, přidáme maličko vody (asi 1 deci) a přiklopené dáme dopéct do trouby, na 160 °C, půl hodinky.
Výpek z kuliček můžeme použít jako základ pro omáčku. Do smetanové stačí přidat trochu jíšky na zahuštění a smetanu, důkladně, asi 20 minut provařit. Do rajské stejně, ale namísto smetany rajský protlak. Kdo chce omáčky více, může přidat ještě trochu vývaru.
Podáváme s bramborovou kaší.
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
Dělávám je taky a když je nechám ještě jen tak bokem v misce chodí je přítel uzobávat i studené, dokud v misce něco je
masové koule a rajská, to dělávám
Masové koule dělám a k tomu rajsou omáčku nebo jen tak pečené k bramborám.
Trefa:podobne masove koule jsme davali do rajske omacky.
Dobrý nápad na oběd, když ale musím nahradit strouhanku něčím jiným a to nikdy není ono.
Mňam, hned bych si je dala
, občas je děláme jen tak a někdy s rajskou a knedlíkem.
Také je děláme s rajskou omáčkou... už vím, co budu vařit v sobotu
masové koule dělám do rajské omáčky
dnes som robila k obedu s rajčinovou omáčkou
Dělám je s rajskou a špagetama, ale strouhanku nedávám vůbec.
Vypadá to dobře.
take je delam ale k rajske kdyz nemam papriky
Vypadá to hezky
u nás jsou oblíbené,děláme celkem často
Já je taky peču v troubě
Masové koule dělám, ale nesmažím je ,dávám je rovnou do trouby,jako sekanou.Je to dobrý nápad mám zase jeden oběd.Nejhorší je to vymýšlení co každý den uvařit.
Asi je udělám v sobotu k brkaši. Aspoň nemusím přemýšlet, co uvařím.
dělám dětem jsou nadšený že nemusejí žvýkat maso
Určitě je vyzkouším, vypadají moc dobře.
Ano, taky je dělávám, někdy dochucuji i česnekem. Dají se i zamrazit a pak jsou kdykoli po ruce k rychlé přípravě oběda.