Masopust začíná svátkem Tří králů 6. ledna a vrcholí dříve velmi bujarým Masopustním úterým před Popeleční středou. Od ní následně křesťanská církev počítá 40denní předvelikonoční půst. Masopust býval tradičně obdobím plným dobrého jídla, zabijaček a velkého veselí a tance. Nám do dnešní doby přetrval jen zlomek zvyklostí, které patřily k běžnému životu našich předků. To nám ale zase dává prostor znovu do historie nahlédnout a inspirovat se jí při našem tvoření v kuchyni. 

V souvislosti s Masopustem si mnozí z nás pravděpodobně vybaví zlatavé pocukrované koblihy od našich babiček. Tento tradiční svátek jídla a veselí, kterému se první písemné zmínky věnovaly už ve 13. století, byl na zajímavé a tradiční pokrmy mnohem bohatší. Pekl se také masopustní bochánek, bramborové šišky, boží milosti nebo škvarkové pagáče.  

Masopustní tabule podle našich předků

Masopustu by se dalo přezdívat také zabijačkové období. Proto měli naši předci stoly plné jitrnic, ovaru, jelit a klobás. Podávala se zabijačková polévka a bylo také mnoho škvarků – proto se někde pekly škvarkové pagáče nebo jinak škvarkové placky. 
Hlavní část Masopustu začínala tzv. Tučným čtvrtkem (čtvrtek před masopustní nedělí), kdy se ve velkém začalo připravovat jídlo na velké hody a pekly se mimo jiné i tradiční koblihy a v rodinách se servírovalo knedlo vepřo. Následovala masopustní neděle a celý svátek bujarého veselí a hodování končil masopustním úterým, během kterého se pořádaly taneční zábavy a především známé maškarní průvody. 

Jak na dokonalé koblihy

Masopustní koblihy patří k základním tradičním receptům, jejichž pečení se dochovalo až do dnešního dne. Pokud se do nich pustíte, určitě není od věci mít na paměti pár triků, pomocí kterých je můžete přivést k dokonalosti. 

1. Aby byly koblihy krásně nadýchané, je třeba, abyste měli všechny suroviny prohřáté, stejně tak jako všechno nádobí, které používáte. Ani v kuchyni by neměla být příliš velká zima.
2. Pokud vám na koblihách trochu vadí, že bývají mastné, i s tím se dá pracovat. Dejte do těsta méně tuku, ale více žloutků. 
3. Masopustní koblihy můžete udělat o něco zdravěji a netradičněji, když pšeničnou mouku vyměníte za celozrnnou špaldovou hladkou. Dostanete tím do koblih více vlákniny, které obecně konzumujeme méně, než bychom měli.

image.jpgFoto: Shutterstock

Recept na masopustní mini koblížky se skořicovým cukrem ze špaldové mouky

Na těsto:

  • 120 g špaldové celozrnné hladké mouky Pernerka
  • 70 g cukru krupice
  • 130 g tučného tvarohu
  • 2 vejce
  • půl lžičky prášku do pečiva
  • několik kapek vanilkového cukru
  • olej na smažení
  • Na skořicový cukr:
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 lžička skořice

Postup: 

V robotu si prošleháme cukr s vejci a vanilkovým extraktem do světlé pěny. Poté zlehka zašleháme tvaroh. Do směsi postupně přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva. V rendlíku rozehřejeme olej na smažení a lžičkou namočenou v oleji vkládáme těsto. Olej nesmí být extrémně rozpálený, aby se nám koblížky nespálily. Osmažíme je a položíme na papírový ubrousek. Koblížky obalujeme ještě za tepla v cukru smíchaném se skořicí.

TIP: Koblihy klidně můžete vytvarovat větší a pomocí stříkačky je následně naplnit marmeládou. 

620ca4d886966image.jpgFoto: Shutterstock

Boží milosti na masopustní i velikonoční tabuli

Boží milosti jsou velmi jednoduchý, ale chutný recept, který se pojí s obdobím jara. V některých krajích nebo rodinách se pekly během Masopustu, někde až na Velikonoce, ale vy si na nich pochutnejte klidně během obou svátků. Stačí vám k nim běžné suroviny, a pokud je chcete pojmout o něco zdravěji, ale stále velmi chutně, doporučujeme je připravit z pohankové celozrnné mouky. 

Recept na boží milosti z pohankové mouky

Ingredience: 

  • 30 dkg pohankové celozrnné hladké Pernerky
  • mouka na podsypávání podle potřeby
  • 1/4 lžičky soli
  • 4 dkg másla
  • 4 dkg moučkového cukru
  • 2 menší žloutky
  • 4 lžíce bílého vína
  • 20 dkg zakysané smetany krémovité
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • olej na smažení podle potřeby

Postup:

Všechny suroviny zpracujeme nejprve v míse a když se těsto nebude tolik lepit, vyklopíme ho na vál podsypaný moukou. Dobře vypracujeme rukou a dáme odpočinout, přikryté na půl hodinky i více. Nemusíme dávat těsto do lednice, stačí na chladném místě. Těsto podsypáváme moukou, vyválíme na výšku 3 mm a rádlem krájíme různé tvary, které vkládáme do rozpáleného oleje a smažíme po obou stranách dozlatova. Pokládáme na ubrousky, které nám vysají přebytečný tuk. Ještě horké obalíme v moučkovém cukru nebo jenom pocukrujeme. To podle toho, jak máte rádi sladké. Můžeme do cukru přidat i skořici.

TIP: Hospodyně dříve uvnitř božích milostí ve tvaru obdélníku vykrojovaly rádýlkem nebo nožem otvor. Můžete ho také udělat, ale jde to i bez něj. Záleží na tvarech, které zvolíte.

Zdroj receptů: Pernerka