Zdroj foto: Shutterstock
Jako sójové maso jsou nesprávně označovány sójové texturované výrobky, vyráběné ze sójové mouky a využívané jako náhrada masa. K dostání jsou tyto výrobky v několika variantách – nejčastěji jako sójové kostky nebo nudličky, dále jako sójové plátky anebo sójový granulát, přičemž každý se hodí k přípravě trochu jiných pokrmů. Zatímco kostky využijeme například při přípravě kung pao, po granulátu sáhneme, když chceme připravit vegetariánské boloňské špagety.
Aby však co do porovnání s masem dobře chutnalo, je třeba ho umět připravit. V jiném případě by se mohlo stát, že vám na talíři přistane „nijaká“ hmota bez chuti.
Zdroj foto: Shutterstock
Kromě chuti jsou rozdíly patrné také ve výživových hodnotách. Jak víme, maso je významným zdrojem bílkovin. Co se týče sójového „masa“, může také sloužit jako zdroj bílkovin, ovšem v tomto případě se nejedná o bílkoviny plnohodnotné, a tudíž se živočišným bílkovinám vyrovnat nemohou. Pravděpodobně se také dočtete, že sójové „maso“ obsahuje významné látky jako například železo. To je sice pravda, ale vzhledem k obsahu antinutričních látek je využitelnost těchto prvků snížena.
V čem ale sójové texturované výrobky vynikají, je obsah vlákniny. Navíc jsou téměř bez tuku, mají nižší energetickou hodnotu a vyznačují se také absencí cholesterolu.
Zdroj info: stobklub/Ing. Karolína Fourová, Ing. Hana Málková, vegmania, wikipedia
Nový komentář