meat

Záměrně v názvu receptu není uveden konkrétní druh masa. Teď budu trochu jako Babica. :-) Když nemáte vepřovou panenku, použijte kuřecí prsíčka. Když nemá kuřecí prsíčka, použijte plátky libového uzeného masa. :-)

Tohle jídlo jsem poprvé ochutnala na veletrhu Regiontour v Brně. Libové plátky uzeného masa, křupavé bramboráčky a skvělá omáčka se švestkami (nebo chcete-li trnkami). A když jsem několik dní potom přemýšlela, jak upravit kuřecí prsa, napadl mě právě tenhle recept.

Bohužel (nebo bohudík) nebyl čas „gůglovat“ nějaký recept, a tak jsem se nechala unášet vlastní fantazií a chuťovými buňkami.

Suroviny

maso - kuřecí prsíčka, vepřová panenka, plátky uzeného masa...
dvě hrsti sušených švestek
dvě lžíce povidel
půl lžíce medu
lžíci hrozinek
sůl a čerstvě mletý černý pepř
trošička oleje
a možná smetana :-)

Postup

V hlubší pánvi rozehřejete trošku oleje, na kterém zprudka orestujete kuřecí prsíčka, předem osolená a opepřená. Nekrájíme je, necháme v celku. Po orestování ze všech možných stran přidáme sušené švestky (vcelku), promícháme a zalijeme vodou, aby se nám prsíčka podusily.
Dusíme až do měkkého masa, můžeme podlévat vodou. Ke konci dušení přidáme povidla a hrozinky. Omáčka je celkem dost hustá, můžeme ji trochu rozředit smetanou či vodou. Dochutíme solí a pepřem.

Podáváme třeba s bramboráčky. My jsme měli doma jen těstoviny, a i tato kombinace byla výborná.

Dobrou chuť přeje elly.

TÉMATA:
MASO A RYBY