Záměrně v názvu receptu není uveden konkrétní druh masa. Teď budu trochu jako Babica. :-) Když nemáte vepřovou panenku, použijte kuřecí prsíčka. Když nemá kuřecí prsíčka, použijte plátky libového uzeného masa. :-)
Tohle jídlo jsem poprvé ochutnala na veletrhu Regiontour v Brně. Libové plátky uzeného masa, křupavé bramboráčky a skvělá omáčka se švestkami (nebo chcete-li trnkami). A když jsem několik dní potom přemýšlela, jak upravit kuřecí prsa, napadl mě právě tenhle recept.
Bohužel (nebo bohudík) nebyl čas „gůglovat“ nějaký recept, a tak jsem se nechala unášet vlastní fantazií a chuťovými buňkami.
Suroviny
maso - kuřecí prsíčka, vepřová panenka, plátky uzeného masa...
dvě hrsti sušených švestek
dvě lžíce povidel
půl lžíce medu
lžíci hrozinek
sůl a čerstvě mletý černý pepř
trošička oleje
a možná smetana :-)
Postup
V hlubší pánvi rozehřejete trošku oleje, na kterém zprudka orestujete kuřecí prsíčka, předem osolená a opepřená. Nekrájíme je, necháme v celku. Po orestování ze všech možných stran přidáme sušené švestky (vcelku), promícháme a zalijeme vodou, aby se nám prsíčka podusily.
Dusíme až do měkkého masa, můžeme podlévat vodou. Ke konci dušení přidáme povidla a hrozinky. Omáčka je celkem dost hustá, můžeme ji trochu rozředit smetanou či vodou. Dochutíme solí a pepřem.
Podáváme třeba s bramboráčky. My jsme měli doma jen těstoviny, a i tato kombinace byla výborná.
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
daddyska — #12 proc ja to mam zas rada
něco podobného vařila moje babičky, byl horor to pozřít
bonda — #10 Nepsala jsem o "omáčce" u ilustračního fota, ale mám zkopírovanou tu od Myškomedvíčka (č. 1) - tu milovala moje maminka a ta mi připadá zajímavá
!!!
Zřejmě jsi to nepřečtla do konce.
Jala — #7 na fotce jsou sušené spařené trnky naplněné mandlemi a obalované slaninou a opečené na párátku, je to jako jednohubka dobré k pivu nebo k vínu
to může být moc dobrý
To vypadá dobře
Myškomedvídek — #1
Tak na tuto omáčku z dětství vzpomínala vždy o Vánocích moje maminka a pokaždé si umiňovala, že ji určitě příští rok udělá! Byla prý úžasná.
Bohužel k realizaci nikdy nedošlo.
Recept jsem zkopírovala, líbí se mi víc než ten nahoře s matoucím ilustračním fotem.
bonda — #2 Souhlasím,ale pravá česka černá omáčka má mít hodně chutí a oříšků,pak je to to pravé,dělávalo se to o vánocích,mě osobně to moc nechutná
U nás jsou tedy trnky a švestky dvoje různé ovoce (trnky rostou na keřích, jsou to takové modré kuličky a chutnají sladce s trpkým dozvukem - latinsky Prunus spinosa). Ale jinak recept vypadá zajímavě...
moje mamka vařívala obdobu - rozvařila povidla, takže vznikla omáčka, a k tomu většinou bylo libové uzené a knedlík... chutnalo mi to, a jsem ráda, že jsem si to tady připomněla, taky to občas uvařím
Redakci se opět povedlo foto k receptu
Myškomedvídek — #1 No tohle mi přijde až moc složité, příliš chutí dohromady. Opravdu stačí rozvařené trnky, ale ten strouhaný perník na zahuštění dodělá tu celkovou chuť.
Černá omáčka je staročeská vánoční specialita, která se jí k dušené
rybě, hovězímu, nebo vepřovému.
Přílohou by měl být tmavý chléb nebo houskový knedlík.
Co potřebujeme
30 dkg sušených švestek
30 dkg kořenové zeleniny (vyvařit)
půl balíčku fíků
půl balení mandlí (spařit, oloupat, nakrájet)¨
půl balíčku lískových oříšků (nakrájet, uvařit)
20 dkg vlašských ořechů (vařit krátce)
1 balícek hrozinek (vařit krátce)
polovina meruňkové zavařeniny
25 dkg medu
25 dkg cukru
trošku soli
3 perníky na strouhání
2 citrony bez jader
2 černá piva
Jak vaříme
Odvar ze zeleniny a švestek smícháme a přidáme dobře uvařené švestky.
Směs rozkvedláme, přidáme fíky, krátce povaříme, přidáme zavařeninu,
ořechy a mandle (každé musí být uvařeny zvlášť) a hrozinky. Osladíme
cukrem a medem, osolíme (asi půl malé lžičky). Zahustíme nastrouhaným
perníkem rozmíchaným v pivu, krátce povaříme a dochutíme citronem.