dc835cc90fa66-obrazek.jpg

Mazanec patří k Velikonocům, stejně jako vánočka nesmí chybět na vánočním stole. Někdo používá na obě tyto pochoutky stejné těsto. Jen na jaře vymodeluje bochánek a v zimě uplete vánočku. Jestli ještě nemáte svůj oblíbený recept, nechejte se inspirovat.

Já obvykle střídám dva recepty. Jeden od kamarádky Lenky, a ten druhý jsem si nejrůznějším zkoušením dovedla ke své vlastní spokojenosti a podle mého téměř k dokonalosti. Lenčin mazanec najdete v odkazech pod článkem, v našem archivu. A dnes třeba vyzkoušejte ten můj.

Suroviny

  • 750 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 150 g cukru krupice + 1 lžíce cukru moučka do kvásku
  • 125 g rozpuštěného a vychladlého másla (1/2 kostky)
  • 350 ml plnotučného mléka
  • 1 kostky droždí (cca 40 g)
  • špetka soli
  • hrozinky namočené v rumu a mandle podle chuti
  • kůra z 1 citronu
  • 1 vejce na potření a plátky mandlí na posypání

Postup

Mléko ohřejte tak, aby bylo lehce vlažné. Rozmíchejte do něj 1 lžíci cukru a rozdrobte droždí. Nechejte odpočívat na teplém místě, dokud se na povrchu nezačnou dělat bubliny. Takto je droždí připraveno k použití.

Mouku smíchejte se špetkou soli, citronovou kůrou a krupicovým cukrem. Přilijte mléko s droždím, rozpuštěné a vychlazené máslo, vyklepněte vejce, vsypejte mandle a hrozinky. Promíchejte ručně nebo v robotu, dokud nebude těsto hladké, vláčné a nelepivé.

Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechejte na teplém místě kynout asi hodinu.

Troubu předehřejte na 190 °C. Z těsta vypracujte úhledný bochánek, který dejte na plech vyložený pečícím papírem. Potřete vejcem a posypejte plátky mandlí. Vložte do vyhřáté trouby.

Po deseti minutách pečení ztlumte teplotu na 150 °C a dopékejte asi hodinu. Řiďte se vlastní troubou a mazanec hlídejte, aby se nespálil. Hotový bude, až po vpíchnutí špejle do středu mazance, vyjde čistá, ne obalená těstem.

Nechejte úplně vychladnout a poté krájejte.

Dobrou chuť přeje Elly.

Další velikonoční pochoutky na našem magazínu