Takhle smyslně jsem nazvala příspěvek od čtenářky Maryene, poněvadž tu vůni z jejího příspěvku skoro až cítím :) Přečtěte si, co dalšího pěkného napsala.

Přeji hezký den,
který ve mně vyvolal díky dnešnímu tématu vzpomínky na nezapomenutelné pochoutky mého dětství a vzpomínky na to, kdy jahody měli chuť jahod, máslo chuť másla, rajčata chuť rajčat, pro čerstvé mléko jsme chodili do obchodu s konvičkou a byl z něho i výborný domácí jogurt nebo tvaroh, chléb vydržel chutný a čerstvý týden, rohlíky byly křupavé a vajíčka od našich slepic prohánějích se po trávě měla krásnou barvu.... A tak bych mohla pokračovat dál.

Dnes při nedostatku času koupím chléb v supermarketu, ale druhý den už se téměř nedá požívat nebo také brzy začne plesnivět a celozrnné pečivo má často plesnivá zrníčka.
Krátce po revoluci v našem sousedství zprovoznili soukromou pekárnu. Vůně čerstvého chleba se linula až k nám do zahrady a já nikdy neodolala a musela jsem jít nakoupit. Chléb byl tak vynikající, že jsme ho snědli na posezení hned první den, takže jsme nemohli potvrdit to, že prý vydržel celý týden a měl stále výbornou chuť. Možná, kdybychom tam bydleli nadále, už bychom se neunesli, protože tuto pekárnu jsme navštěvovali denně a nejenom chléb, ale i rohlíky, koláčky a vše ostatní bylo neodolatelné.
Když mi to vyjde, ráda navštívím raději menší pekárnu, kde si mohu koupit kvalitní pečivo, které nepochází z velkovýroby. Raději si připlatím za kvalitu.

S naší výplatou by ale nešlo nakupovat vše podle mých představ,  takže nemohu kupovat např. bioprouky, které jsou velmi drahé a jejich kvalita je stejně diskutabilní. V době našeho dětství bylo v podstatě bioproduktem vše, dnes jsou spíše pro vyvolené. Maso, vajíčka, ovoce i zeleninu jsme doma mívali vlastní. Každé bio však nemusí být nejlepší a nejlákavější. Tak jako se to stalo kdysi mně. Ráda jsem vždy nakupovala zeleninu na trhu až do chvíle, kdy jsem se jedné paní zeptala, jak to, že má tak krásné jahody a salát. Její odpověď byla, že zalévá zahradu ředěným odpadem ze svého suchého záchodu. Myslím si, že kdybychom hodně přemýšleli o tom co nakupujeme a co jíme, mohlo by to být spíše na škodu a za chvíli by nám nechutnalo nic.

V době, kdy už  jsem měla vlastní domácnost a malé děti, také jsme si pořídili zahradu a ovoce a zeleninu jsme si vypěstovali sami. Jen jeden rok nám narostly zvláštní kedlubny a kdovíco ještě. Vypadaly jako samorosty, připomínaly nejrůznější několikahlavé nestvůry. Až mnoho let poté jsme se dozvěděli, že to bylo v době výbuchu atomové elektrárny v Černobylu. Takže ani zelenina z vlastní produkce nakonec nemusí být ta nejlepší.
Ale i dnes máme alespoň malou užitnou zahrádku, kde si mohu vypěstovat nějakou zeleninu, kterou mohu hrdě nazývat „bio“.

Ještě bych se chtěla svěřit s jedním problémem co se týká nakupování v naší rodině. Zatímco já nemám ráda velké obchodní řetězce, můj manžel je přesný opak. Na rozdíl od mnoha jiných mužů nakupuje velmi rád, a to především tam, kde může koupit vše na jednom místě od rohlíku až po nářadí. Takže jsou pro něho příslibem nejlepšího nákupu. Na druhé straně ho musím pochválit za to, že poctivě čte složení každé potraviny, kterou vloží do košíku a sleduje i dobu trvanlivosti.

Reklamy na potraviny vypadají opravdu lákavě. Zvláště různé svačinky pro děti, které vůbec nepotřebují žádný čas. Přesto jsem dětem tyto pochoutky nikdy nekupovala a raději jsem jim navařila a napekla doma. A k tomu meruňka nebo hruška utržená u nás na zahradě vždy byla lepší ke svačině než „jogurty plné ovoce“ nebo čokoládové „tyčinky plné mléka“.

Maryene

Pozn. red: Text nebyl redakčně upraven

__________________

Jéé, milá Maryene, nejsou ti naši dva bratři? My doma každou chvíli řešíme – nákupy ve velkém v obchodním řetězci (manžel) a nákupy v malém u malých prodejců (já).
A tak alespoň se nenudíme a dokonce občas nalezneme i zlatý střed.
Pěkný den a děkuji za příspěvek
Saša

Téma dnešního dne 25. ledna 2012
Potraviny – kvantita versus kvalita

  • Jaký je váš názor na kvalitu potravin v našich obchodních řetězcích?
  • A co potraviny u vietnamských prodavačů?
  • Máte špatné zkušenosti s trvanlivostí a kvalitou?
  • Kupujete do zásoby?
  • Pěstujete si nějaké vlastní suroviny?
  • Cítíte ten znatelný chuťový rozdíl?
  • Co říkáte na biopotraviny?
  • Co říkáte na neustále zdražování potravin, je úměrné kvalitě?
  • Vaříte i „podle peněženky“?

Vše o potravinách, vaše příběhy, názory a komentáře pište na redakční e.mail: redakce@zena-in.cz

Jedna z pisatelek obdrží dárek: Dvě knihy kuchařek. Nahlédla jsem do nich, nejsou špatné :)

knihy

Reklama