Dobré recepty jsou jako poklady. Když je objevíte a zjistíte, jak se vám podle nich něco podařilo upéct či uvařit, tak už je nepustíte.
Přesně takové jsou recepty od Jany Florentýny Zatloukalové. Jana vydala několik úžasných kuchařek, ta poslední, Snídaně u Florentýny je plná dopoledních receptů a je výborným tipem na vánoční dárek.
A co o svém receptu říká Jana?
„Dlouho jsem pátrala, jaké martinské rohlíčky jsou vlastně ty pravé a co na to říkají staré kuchařky. Díky nim jsem nakonec objevila recept, který mě naprosto nadchnul a naučil připravovat křehké kynuté těsto.
Finta spočívá v tom, že se máslo nejprve zapracuje do mouky na drobenku, pak teprve se přidávají další suroviny. Před vykynutím se těsto ještě několikrát překládá přes sebe, aby se vylepšil efekt křehkosti.“
Tak zapomeňte na to, že jde o recept na martinské rohlíčky a upečte si je jen tak. Třeba k nedělní kávičce nebo dětem na svačinku. Já jsem je od Martina pekla už třikrát :-)
Postup
- 500 g hladké mouky
- 250 g másla
- 1 lžička soli
- 120 g cukru krupice
- 30 g droždí
- 2 vejce a 1 žloutek
- 125 ml smetany nebo plnotučného mléka
- citronová kůra z ½ chemicky neošetřeného citronu
- špetka muškátového květu
- maková, povidlová nebo tvarohová náplň
- 1 žloutek na potření před pečením
- na posypání: mandle krájené na plátky a jemný moučkový cukr
Postup
Připravte si kvásek. Droždí rozetřete vidličkou s jednou lžící cukru, dokud nepovolí na řídkou kaši. Přimíchejte lžíci mouky, dvě lžíce vlažné smetany a nechte na teplém místě zpěnit na kvásek.
Máslo rozdrobte v mouce na co nejjemnější drobenku (nejrychleji to pochopitelně jde v kuchyňském robotu). Přidejte cukr, kvásek, vajíčka, žloutek, smetanu, sůl a koření a důkladně zpracujte na jemné těsto. Mělo by mít takovou konzistenci, aby se dalo rozválet.
Přendejte těsto na pomoučněný vál, rozválejte na placku a tu pak složte shora a zespodu na třetiny. Pootočte o 90 stupňů, znovu rozválejte a znovu složte. Tentokrát už bez otáčení naposledy zopakujte rozválení a složení, měli byste skončit s těstem složeným zhruba do čtverce. Zakryjte ho nahřátou mísou nebo hrncem a nechte půl hodiny kynout.
Vykynuté těsto znovu rozválejte na pomoučněném válu. Pokud chcete tvořit podkovy, rozkrájejte ho na obdélníky velikosti 4 x 8 cm, pokud dáváte přednost rohlíčkům, rozdělte těsto na 6 dílů, každý rozválejte na kruh a ten pak rozřízněte na 8 dílů, celkem tedy budete mít 48 výsečí. Nyní začněte plnit; podkovy můžete pomazat náplní po celém povrchu a poté stočit a zahnout do požadovaného tvaru, u rohlíčků však rozdělte náplň jen po obvodu kruhů, z této strany do středu pak každý srolujte a lehce ohněte.
Vytvarované pečivo přeneste na plechy vyložené papírem na pečení a nechte v teple vykynout na dvojnásobek, zhruba počítejte s 30-60 minutami. Zbývající žloutek rozšlehejte s 2 lžícemi vody a touto směsí potřete vykynuté rohlíčky. Posypte mandlemi a pečte při 180 stupních 15-20 minut, dokud nezezlátnou na povrchu.
Sejměte z plechu a nechte vychladnout na mřížce. Ještě vlažné je poprašte moučkovým cukrem.
Dobrou chuť přeje Jana Florentýna Zatloukalová.
Nový komentář
Komentáře
Sbíhají se mi sliny a to jen koukám na fotografii.
Nejen na Martina, ale i Martinu...
Tak příští týden se do nich pustím
je to velká dobrota,dělávala jsem dvě dávky a různé náplně,s prvním upečným plechem se šlo ven,aby brzy vychladl a mohlo se konzumovat.Manžel se vždy smál jestli nepůjdem na trh,ale na druhý den zbylo taktak na snídani
Vyzkoušim......i když už je po Martinovi....dle ingrediencí jsou velmi lákavé
to bych mohle zkusit místo buchet
hm, ještě se mám co učit, a to je fajn
znám, dělávám a rychle doma zmizí
Recept vypadá moc dobře
, určitě vyzkouším.
gerda — #5to by určitě šlo ;-)
Hele, s tím máslem...když se má rozdrobit, což se mi zdá moc práce s nerovným výsledkem.... co tak nechat ho hodně ztuhnout a pak postrouhat na hrubém struhadle??
super už se na ně těším
Díky za recept, tohle jsou asi ty rohlíčky z "převalovaného" těsta, co mi vždycky tak chutnaly, ale nikde jsem na ně recept neviděla. Tak to zkusím, nevypadá to složitě.
určitě zkusím
Ty musí být ale dobré.