Zdroj foto: Zdraveorechy.cz
Suroviny na marokánky
- 125 ml smetany 33%
- 50 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 50 g medu
- 80 g hladké mouky
- 250 g oříšků (vlašské ořechy, pekanové ořechy, mandle)
- 250 g kandovaného ovoce (papája, jahody, meruňky, ananas - koupíte např. na Zdraveorechy.cz)
- 300 g hořké čokolády (ideálně 70 %)
Postup
Smetanu spolu s máslem a cukrem smícháme v hrnci a přivedeme k varu. Vaříme za stálého míchání asi 2 minuty. Poté vmícháme med, přidáme nasekané ořechy spolu s na malé kousky pokrájeným kandovaným ovocem. Vaříme na mírném plamenu přibližně 5 minut.
Poté odstavíme a po chvilce (asi po 5 minutách) přidáme mouku a pořádně promícháme. Plechy vyložíme pečicím papírem. Směs nabereme velkou lžící a tvarujeme marokánky na plechu. Dáváme je dál od sebe a tvarujeme do výšky více jak 1 cm. Marokánky můžeme dotvarovat i rukou namočenou ve vodě, nebude se to lepit.
Troubu rozehřejeme na 200°C. Marokánky pečeme dozlatova, 10 až 15 minut (podle velikosti). Když je necháme v troubě déle a lehce se připálí, budou mít karamelovou chuť (ta nám vyhovuje více). Po upečení necháme marokánky na kuchyňské mřížce zcela vychladnout. Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu. Marokánky otočíme a potřeme je pomocí mašlovačky rozpuštěnou čokoládou. Necháme zatuhnout. Můžeme jíst hned nebo je uložit na suché a chladné místo.
TIP: Na marokánky můžeme použít i bezlepkovou mouku, jakékoliv ořechy a sušené ovoce. Přidat můžeme i usušenou citronovou kůru. Do smetany vmícháme mletou skořici, hřebíček a badyán. Dokonce můžeme přidat i alkohol, rum nebo whisky.
Zdroj receptu: Slepičárna blog a Zdraveorechy.cz
Nový komentář
Komentáře
nikdy jsem marokánky nezkusila dělat
mňam