Džem

Tradičně jde o svařenou směs neodšťavněného ovoce a cukru, která má řidší konzistenci, takže je snadno roztíratelná. Většinou tedy obsahuje kousky ovoce. Ale podle směrnic Evropské unie (EU) může být i zcela bez nich. Přes co ale jít nelze, to je minimální podíl ovoce, které má výrobek v názvu (jahodová, broskvová, malinová…). Musí tvořit alespoň 35 % z celku. Pokud je podíl vyšší, je v něm tedy 45 % uvedeného ovoce, pak může být označen jako „extra“ nebo „výběrový“. Právě džem si nejspíš mažete na pečivo k snídani.

Marmeláda

V minulosti jsme si pod tímto názvem kupovaly sladkou, ovocnou dobrotu tužší konzistence a bez kousků ovoce. Marmeláda se skvěle hodila hlavně do vánočního cukroví nebo zkrátka všude tam, kde by se mohl řidší džem příliš roztékat. S naším vstupem do EU ale pomalu mizela z regálů obchodů, až se ve většině případů vytratila úplně. Evropská legislativa totiž říká, že marmeládou může být pouze ten produkt, který je vyroben z citrusových plodů. A této plodiny musí být v marmeládě alespoň 20 procent. Proto byli čeští výrobci nuceni změnit etikety a své marmelády z tradičního ovoce pojmenovat jinak. Například ovocná směs.


Zdroj foto: Shutterstock

Ovocná pomazánka, směs

Tento pojem není pro změnu ošetřen legislativou vůbec. Nikde tedy nemáte na první pohled jistotu, co si vlastně kupujete. Můžete si domů přinést kvalitní produkt s vysokým podílem ovoce, ale také „pochoutku“ skoro bez ovoce, zato plnou nejrůznějších sacharidů a aromat. Proto se vyplatí číst důkladně etikety. Zaměřte se nejen na obsah ovoce, ale také na látku, která slouží jako konzervant. Může jí totiž být nejen cukr v kombinaci s teplotou při zaváření, případě kyselina citronová (E330), ale také plně syntetické látky jako sorban draselný (E202) nebo benzoan sodný (E211).

Čtěte také:

Reklama