648c388f8dc71obrazek.jpg

Speciál na saláty je směs octů s jedinečnou chutí danou vyváženou kombinací bylinek, lihového a vinného octa. Je ideální pro rychlou přípravu a dochucení všech zeleninových salátů, výtečnou chuť zálivky získáte pouhým přidáním olivového oleje a cukru.

Marinování se neomezuje pouze na maso, sýry a zeleninu, ale třeba i na luštěniny. Recept na naše fazole můžete využít hlavně v letních dnech jako chuťovku na pečený chleba nebo jako lehkou vegetariánskou večeři, když nemáte čas připravovat nic složitého.

Hotové marinované fazole vydrží v uzavíratelné nádobě v lednici 3-5 dní. Garantujeme Vám, že tak dlouho v lednici však rozhodně nevydrží. Jsou totiž výtečné a všechny je hned sníte.

Na 1 várku potřebujete:

  • 2 hrnky vařených máslových fazolí
  • 1 menší červenou cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • hrst hladkolisté petržele
  • snítku rozmarýnu
  • lžičku paprikových vloček nebo chilli
  • nastrouhanou kůru z půlky citronu
  • 1 dcl oleje
  • 0,5 dcl Bzeneckého octa s chutí bylinek
  • sůl a pepř

648c38a742399blobid0.jpg

Příprava:

  1. Červenou cibuli nakrájíme na malé kostičky. Česnek, rozmarýn a petržel nasekáme najemno.
  2. Bylinky spolu s cibulí a česnekem dáme do mísy, přidáme k nim paprikové vločky, citronovou kůru a zalijeme olejem a octem.
  3. Směs lehce prošleháme, přidáme pepř a sůl. Soli klidně dáme více, protože fazole ji do sebe trošku natáhnou. Nakonec vmícháme fazole a necháme uležet minimálně hodinu, nejlépe ale přes noc.
  4. Podáváme na opečeném chlebu posypaném parmazánem.

Dobrou chuť!

A že jste o Bzeneckém speciálu na saláty s chutí bylinek ještě neslyšeli? Octů existuje totiž hned několik druhů. Jak se v nich vyznat najdete v malém rádci.
648c38b5d437aobrazek.jpg