Speciál na saláty je směs octů s jedinečnou chutí danou vyváženou kombinací bylinek, lihového a vinného octa. Je ideální pro rychlou přípravu a dochucení všech zeleninových salátů, výtečnou chuť zálivky získáte pouhým přidáním olivového oleje a cukru.
Marinování se neomezuje pouze na maso, sýry a zeleninu, ale třeba i na luštěniny. Recept na naše fazole můžete využít hlavně v letních dnech jako chuťovku na pečený chleba nebo jako lehkou vegetariánskou večeři, když nemáte čas připravovat nic složitého.
Hotové marinované fazole vydrží v uzavíratelné nádobě v lednici 3-5 dní. Garantujeme Vám, že tak dlouho v lednici však rozhodně nevydrží. Jsou totiž výtečné a všechny je hned sníte.
Na 1 várku potřebujete:
- 2 hrnky vařených máslových fazolí
- 1 menší červenou cibuli
- 1 stroužek česneku
- hrst hladkolisté petržele
- snítku rozmarýnu
- lžičku paprikových vloček nebo chilli
- nastrouhanou kůru z půlky citronu
- 1 dcl oleje
- 0,5 dcl Bzeneckého octa s chutí bylinek
- sůl a pepř
Příprava:
- Červenou cibuli nakrájíme na malé kostičky. Česnek, rozmarýn a petržel nasekáme najemno.
- Bylinky spolu s cibulí a česnekem dáme do mísy, přidáme k nim paprikové vločky, citronovou kůru a zalijeme olejem a octem.
- Směs lehce prošleháme, přidáme pepř a sůl. Soli klidně dáme více, protože fazole ji do sebe trošku natáhnou. Nakonec vmícháme fazole a necháme uležet minimálně hodinu, nejlépe ale přes noc.
- Podáváme na opečeném chlebu posypaném parmazánem.
Dobrou chuť!
A že jste o Bzeneckém speciálu na saláty s chutí bylinek ještě neslyšeli? Octů existuje totiž hned několik druhů. Jak se v nich vyznat najdete v malém rádci.
Nový komentář