Maracuja nebo také mučenka či passion fruit pochází původně z Brazílie. Dnes se pěstuje i v několika dalších zemích Jižní Ameriky, dále pak v Indii, v Austrálii a na Novém Zélandu, v Karibiku, na Havaji, na Floridě, v Izraeli nebo v Jihoafrické republice. Její plod je kulatý s tmavě fialovou slupkou. Uvnitř se nachází velmi šťavnatý plod s velkým množstvím semínek.
Kromě toho, že maracuja skvěl chutná, je i prospěšná pro naše zdraví. Má nejvíce železa ze všech druhů ovoce. Dále je bohatá na hořčík, vápník, fosfor a draslík. Obsahuje rozpustnou vlákninu, provitamin A, vitaminy B2, B6 a E. Dále obsahuje niacin a kyselinu listovou.
Stimuluje trávicí soustavu a má mírně sedativní účinky. Je vhodná pro lidi trpící anémií. Také pomáhá při regulaci krevního tlaku a podporuje imunitní systém. Maracuja také obsahuje velké množství polyfenolů, antioxidantů, které chrání buněčné membrány i DNA, čímž preventivně působí proti vzniku mutací způsobujících rakovinu.
Tento osvěžující plod se výborně hodí do letního počasí. Můžete je přidat do pohárů, limonád a dalších nápojů, nebo třeba do salátu či smoothie. Anebo maracuju mlsejte jen tak, samotnou. Výborná je i maracujová zmrzlina.
Rostlina maracuja má nádherné složité květy, které symbolizují Kristovu trnovou korunu. Podle misionářů je maracuja ovocem umučení Krista.
Čtěte také: Mučenka jedlá alias marakuja: Jak mít exotické květy a plody u vás v obýváku?
Foto: Shutterstock
Nový komentář