Mangold, zapomenutý král listové zeleniny. Čtyři dobré důvody, proč ho pěstovat
Zatímco naši předkové ho považovali za jeden z nejlepších druhů zeleniny, my ho teprve znovu objevujeme. Nejenže svou chutí skvěle nahradí a dokonce předčí špenát, ale je i zdravý, snáze pěstitelný a na zahrádce i krásně vypadá.

Je blízkým příbuzným řepy, ale patří mezi listovou zeleninu. Jeho oříšková, trochu nasládlá chuť si podmanila lidské chuťové pohárky už před tisícovkami let. Tehdy rostl hlavně ve Středomoří, odkud se před třemi stovkami let rozšířil i až na naše území. Jenže pak se do módy dostal špenát a mangold z našich zahrádek vytlačil. Přitom je to ale velká škoda. Proč?
1) Skvěle chutná
Mangold v kuchyni využijete na mnoho způsobů. Pokrájené větší listy lze připravit jako špenát, ty mladší se zase skvěle hodí do salátů či polévek a omáček. Ladí také s těstovinami a sýry, s nimiž je můžete zapéct. Kromě listů však využijete také řapíky, které zase nahradí chřest. Nebo i květák v kombinaci s vejci jakožto „mozeček“.
2) Je plný prospěšných látek
Mangold je ceněný pro svůj vysoký obsah vitaminu C, ale tělu dodává také vitaminy skupina B a provitamin A. Bohatý je také na vápník a železo, najde se v něm i fosfor, hořčík, draslík, měď nebo zinek. Mimo to je nabitý kyselinou listovou, vysoce účinnými bioflavonoidy a obsahuje také rutin a kvercetin.
Díky tomu pomáhá zpevňovat cévy a předcházet tak ateroskleróze. Je také prevencí nádorových onemocnění, podporuje krvetvorbu, pomáhá při výkyvech nálad i v klimakteriu, posiluje mozek i nervovou soustavu, zlepšuje paměť a soustředění. Vláknina mangoldu pak urychluje cestu potravy zažívacím traktem. Jen pozor, pokud ho sníte více, může působit projímavě.
3) Není náročný na pěstování
Bez problému bude růst i na vaší zahrádce, pokud mu dopřejete alespoň trochu výživnou zeminu a přes léto dostatek zálivky a slunečního svitu. Pochází z jihu, takže má rád teplo. Pokud ale v zimě nebude holomráz, přečká pod sněhovou přikrývkou do dalšího roku. Je totiž dvouletka. Díky tomu můžete sklízet listy i na podzim a v zimě.
Pokud chcete začít s pěstováním, můžete vysít semínka ještě teď v srpnu. V takovém případě byste se mohly dočkat první sklizně ještě letos. Jestliže necháte výsev až na jaro, pak je ten pravý čas v dubnu.
Výhodou mangoldu je, že ho můžete sklízet v průběhu celé sezony. Zkrátka postupně odlamujete jednotlivé listy, jak právě potřebujete.
4) Zkrášlí zahradu
Na výběr máte nejen z listové a řapíkaté odrůdy, ale můžete volit také mezi různými barevnými variacemi. Líbí se vám víc tmavě zelené listy protkané zářivě červenými žilkami a s červenými řapíky? Nebo dáte přednost odrůdám se žlutými řapíky? Pokud se nemůžete rozhodnout, je tu i odrůda Bright Lights hýřící barvami od bělavé, přes žlutou a růžovou až po fialovou. Některé druhy mohou mít zbarvené do fialova dokonce i celé listy.

Čtěte také:
Nový komentář
Komentáře
Žádná novinka, měli jsme doma už za totality. Pravda je, že byl na polévku, na způsob špenátu a do salátů. V Chorvatsku je to blitva a na jídelním lístku je často.
Také ho máme už třetím rokem na zahrádce, je opravdu nenáročný :)