pirohy.jpg (67 KB)

Suroviny

na pirohy

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • zhruba 1,5 dcl vody (může se lišit podle velikosti vejce, savost mouky...)
  • sůl

na náplň

  • 300 g brambor
  • 150 - 200 g tvarohu
  • sůl
  • pepř
  • 1 vejce

na ozdobu

  • 2 cibule
  • 200 g anglické slaniny
  • 200 g zakysané smetany
  • trochu mléka

Postup

Nejprve si dejte vařit oloupané brambory na náplň. Uvařené brambory prolisujte a smíchejte s tvarohem a vejcem. Dochuťte solí, pepřem, můžete použít i čerstvé bylinky.

Připravte si těsto na pirohy. Ze všech surovin vypracujte hladké, nelepivé těsto. Vodu přidávejte postupně, každá mouka jinak saje, každé vejce je jinak velké. 

Těsto vyválejte na pomoučeném vále, na tenký plát, okolo 3 mm. Kulatou sklenicí, hrníčkem nebo formičkou vykrajujte kolečka. Doprostřed koleček dejte náplň tak, aby zůstaly okraje volné. Kolečko přeložte na polovinu a okraje pořádně přitiskněte k sobě. Můžete použít i speciální formičku, kterou vykrojíte kolečko, naplněné ho potom položíte do formičky, zavřete. Tím se přeloží kolečko na poloviny a okraje se pěkně stisknou.

Vařte v osolené vodě, asi pět minut od toho, co vyplavou na povrch.

Mezitím, co se vaří, opečte si na sádle nadrobno nakrájenou cibuli a kostičky anglické slaniny. Zakysanou smetanu trochu zřeďte mlékem. 

Uvařené pirohy na talíři přelijte zakysanou smetanou, posypejte slaninou s cibulkou a bylinkami - pažitkou, petrželkou.

Dobrou chuť přeje Darina.

Bramborové menu na našem magazínu

Mléčná bramborová polévka

DSC_1036.jpg (84 KB)

Rychlé a levné farmářské brambory

brambory.jpg (39 KB)

Gratinované smetanové brambory

DSC_0146.jpg (174 KB)

Zdroj fotografií: Darina Vitíková, Alena Kolaříková, Jana Nováková

Reklama