Čtenářka Veronika nám dnes napsala na adresu redakce:
Malinová záplava - poradíte Veronice?
Umíte připravit malinové víno?
Doporučujeme
Komerční tipy
-
Novoluní v Býku 2025: Jak využít zemskou energii k manifestaci hojnosti a stability Dubnové novoluní 2025 ve znamení Býka, které nastane 27. dubna ve 21:31 SELČ, přináší příležitost zakořenit se, vytvořit pevný základ a nastavit si nové záměry v souladu s hodnotami, stabilitou a hmotným zabezpečením. Po sérii zatmění nám toto novoluní nabízí uzemnění a klidné spočinutí v přítomném okamžiku.
-
Jaké změny by mohla přinést novela občanského zákoníku v otázkách výživného? Péče o nezletilé děti a výživné patří mezi klíčová témata, která ovlivňují život mnoha rodin a často bývají zdrojem sporů mezi rodiči. Připravovaná novela občanského zákoníku přináší řadu změn, jejichž cílem je zjednodušit a zpřehlednit procesy spojené s určováním péče o děti a výživném pro ně. Zároveň usiluje o nastavení spravedlivějších podmínek pro všechny zúčastněné. Jaké změny můžeme v oblasti výživného očekávat?
-
Mezinárodní den rodiny: Darujte blízkým dárek, který posílí vaše pouto Mezinárodní den rodiny, který připadá na 15. května, je skvělou příležitostí, jak projevit svým nejbližším lásku a vděčnost. V dnešní hektické době, kdy je společně strávený čas často vzácností, může být vhodně zvolený dárek krásným způsobem, jak upevnit rodinné vazby. A právě rodinné náramky z minerálních kamenů jsou tím pravým symbolem propojení, harmonie a vzájemné podpory.
-
Vejce Benedikt: Královská snídaně, kterou zvládnete i doma Ztracené vejce, křupavá houska, slanina a nadýchaná holandská omáčka – kombinace, která vám promění víkendové ráno v malý gurmánský zážitek. Vejce Benedikt jsou ikonou brunchových menu a díky našemu receptu si je můžete připravit i ve své kuchyni. Stačí trocha trpělivosti a výsledek vás nadchne!
-
PENNY poprvé umožní darovat při každém nákupu. Sbírka potravin bude ve všech prodejnách Pomáhat může letos opravdu každý. PENNY se i letos zapojuje do Sbírky potravin, tentokrát však zcela nově – poprvé umožní přispět ve všech svých více než 430 prodejnách po celé republice. Zákazníci mohou jednoduše darovat libovolnou částku při placení, a pomoci tak lidem v těžké životní situaci.
-
Langoše ze zakysané smetany: Křupavá pochoutka s dokonalou chutí Každý z nás už určitě nejednou ochutnal langoše z pouličního stánku. Jestliže byste rádi langoše vyzkoušeli i doma, připravili jsme pro vás rychlý recept z kynutého kvásku a zakysané smetany. Nadýchané langoše můžete s námi podávat tradičně anebo třeba i na sladko.
-
Technické muzeum v Brně představuje hlavní výstavu sezóny 2025: MORA. Dvě staletí cesty dějinami Ikonická česká značka MORA, jedna z nejstarších značek domácích spotřebičů na světě, letos slaví úctyhodných 200 let od svého založení, a tak si pro své příznivce připravila celou řadu velkolepých akcí. Jednou z nich se stala i jubilejní výstava s názvem MORA. Dvě staletí cesty dějinami, která mapuje vývoj této značky sahající až do roku 1825. Výstava otevřela své brány návštěvníkům Technického muzea v Brně v sobotu 12. dubna 2025 a pro veřejnost zůstane přístupná až do konce letošního roku.
-
Růžový úplněk 2025 ve Vahách: Mikroúplněk přináší silné emoce a vnitřní transformaci V neděli 13. dubna 2025 ve 2:21 ráno se na obloze objeví růžový úplněk ve znamení Vah. Tento vzácný mikroúplněk, kdy je Měsíc v nejvzdálenějším bodě své oběžné dráhy (apogeu), se bude zdát menší než obvykle, ale jeho duchovní a emoční dopad bude mimořádný. Očekávejte období hluboké introspekce, intenzivních vztahových témat a možnost osobní transformace.
-
Milujete kávu, ale káva nemá ráda vás? 4 důkazy, že to s jejím pitím přeháníte… Káva může být dobrý sluha i špatný pán. Dokáže vás nabudit a zlepšit vám náladu, stejně jako vás psychicky rozladit a způsobit velké energetické výkyvy v průběhu dne, pokud to s jejím množstvím přeháníte. Jak poznáte, že už kávy bylo moc?
-
Ranní nakopnutí: minerálka místo kávy Ranní rituály značně ovlivňují celý nadcházející den. Vhodným pitným režimem, promyšlenou skladbou stravy nebo krátkým protahovacím cvičením můžete pozitivně ovlivnit to, jak se budete cítit a jak budete výkonní minimálně v první polovině dne. Pokud si ráno dáte místo kávy minerálku, bude to mít doslova energizující efekt, protože se velmi rychle a efektivně obnoví rovnováha vody a minerálních látek v těle.
Nový komentář
Komentáře
Já radím něco jiného - sirupovat! Letos se mi taky urodilo hodně malin, tak jsem propadla sirupu - a malinový je rychle hotový a nepotřebuje tolik cukru. Mám takový "spešl" starý hrnec - třídílný, nad párou ovoce pouští šťávu, která vytéká z hrnce ven. Pak se svaří a přidá cukr, horké se sklenice zavírají (nejlépe pokud jsou tmavé - třeba od ferneta), pokládají se na bok a nechávají nejlépe ve tmě. Vydrží dlouho. Myslím, že to jde zvládnout i bez toho hrnce, postup je stejný, jenom se musí přecedit přes sítko, aby zrníčka nezlobia mezi zuby.
alko: Máti dělala víno celá léta a nikdy nepoužila nic jiného, než normální kvasnice
V drogerii prodávají vinné kvasinky a většinou je u nich papírek se základníma radama kolik čeho (ovocné šťávy, cukru). Jo a ještě si k tomu koupit Živnou sůl (taky v drogerii). Dají se sehnat i tekuté kvasinky, ty jsou nejlepší. Demižon být nemusí, stačí okurkové láhve. Místo bublátka dávám propíchaný mikroténový sáček.
Nám se maliny rozlezly po celé zahradě. Když už to nešlo dál, likvidovali jsme je ohněm
já bych si taky dala - horké se zmrzlinou a s kopcem šlehačky
Maliny můžu kdykoli a jakkoli. Z našeho malinkatého záhonečku už mám dvě dávky marmelády a možná bude i něco do mražáku či do koláče.
Jinak horké maliny na vanilkové zmrzlině
díky za rady,pro mne vypadá nejednodušeji ten pytlík.mám doma takový ty skleněný trubičky co se cpou asi do zátky,nebo co,tak doufám že to nějak půjde použít:-)jsem z trutnova ale klidně si prážáci přijeďte natrhat:-))
Meander: to mi bylo jasné
taky jsem jen vysvětlovala jak jsem k tomu přišla
mňam já bych si dala maliny ...
Meander:
..aha, třeba je to na nic...já tehdy měla na starost ovoce nacpat do nádob, a pak až stáčení a pití....
...ten proces kvašení hlídal kamarád....
A nej bylo ostružinový....
Ryta: Vždyť jenom radím a upřesňuju, nekritizuju.
Taky bych se nezlobila za horké maliny na zmrzlině
Co s nimi? Já bych se cpala malinama od rána do večera
Meander: našla jsem to na internetu a prdla sem - do podrobna jsem to nečetla
maliny bych si dala horké na zmrzlině
svetluszka: Ta se sousedovi nějak ucpala. Taková ta s probubláváním vodou. Fuj, to bylo nepěkné...
ony jsou na to i špecl zátky...gumový se skleněnejma trubičkama...
http://web.quick.cz/spergl.1/vino-recept.html
Ryta: Lepší je přikrýt to hustým plátýnkem. Skrz propíchaný papír se protáhnout ty hnusné mušky a je po víně.
Malinové víno
kategorie: výroba alkoholu a destilátů
recept je určen pro 0 osob(y)
Ingredience:
1 1/4 kg pískového cukru,
2,5 l vody,
1 l malin,
špetka kvasnic.
Příprava:
Cukr svaříme s vodou na sirup. Přebrané a čisté maliny nasypeme do demižonu nebo velké láhve a zalijeme cukrovým sirupem, přidáme špetku kvasnic (víno potřebuje prostor, a tak naplníme láhev pouze do větší poloviny). Převážeme papírem, který propícháme jehlou, a necháme asi 6 týdnů kvasit v teple (například na okně na půdě).
Po šesti týdnech víno stočíme přes husté sítko do lahví. Láhve zazátkujeme.
Malinové víno anglické
Asi 20 litrů dobře zralých a přebraných lesních malin poleje se 20 litry vařící měkké vody, nádoba (káď dřevěná) se přikreje a nechá se to státi do následujícího dne, kdy se maliny sítem protřou a tekutina opět 4;5 hodin klidně nechá státi, aby v;e pevněji ke dnu se usadilo. Usazená tekutina se od sedliny čistě sleje do sudu a vmíchá se do ní pozvolna 6kg jemně tlučeného cukru; litr tekutiny se rozmíchá s 3 l;icemi čerstvého dro;dí (béřou pivní kvasnice z piva ;a l e;) i vmíchá se to do ostatní tekutiny; díra zátková přikryje se pak kouskem papíru a ta;kou stře;ní i nechá se víno kvasiti. Kdy; bouřlivé kva;ení ustalo, zazátkuje se otvor a po 4 nedělích stáhne se víno do jiného čistého sudu, při čem; dle potřeby od ssedliny opatrně a čistě se sfiltruje; víno zčeří se 20 g vyziny a alkoholisuje litrem jemného koňaku, nače; dobře zazátkované nechá se rok le;eti v chladném sklepě; pak se stáhne do lahví, které se zapečetí a nejlépe je;tě na rok do sklepa ulo;í. Víno je výborné.
Malinové víno obyčejné
připravuje se rychleji. Zralé, pečlivě přebrané maliny rozmačkají se dřevěnou kopisti neb měchačkou a vpraví do kameninového hrnce; na ka;dý litr malin přileje se litr studené, měkké vody; následujícího dne se tekutina sleje, maliny se lněným ;atem vylisují a na ka;dý litr tekutiny přidá se l/2 kg cukru; v;e důkladně se promíchá, vleje do sudu a i v tom se ka;dého dne po dobu kva;ení tím jednou zamíchá Kdy; víno vy kvasilo, přileje se na ka;dé 4 litry ½; litru dobrého bílého vína a sud se zazátkuje; víno nechá se le;eti 3 měsíce, nače; se stáhne do lahví a mů;e upotřebiti.
prodávají se v drogerii takový sáčky....
....jako "víno v prášku"....maliny nacpeš do demižonu a přidáš směs...
...postup je na těch pytlících....
....bože, to bylo tehdy krásný léto....
Dělala jsem jednou takhle s kámošem víno z kde čeho a bylo to
jestli jsi z okolí Prahy, tak já bych si nějaký maliny klidně zakoupila .... ale recept na víno nemam