Minule nám Pavel Janovský, který projektuje a zároveň vyrábí kuchyňský i jiný nábytek, radil, jak má vypadat kuchyně ve venkovském stylu. A protože se ozvalo hodně čtenářek, které chtěly poradit s využitím malého prostoru, opět jsem Pavla požádala o pomoc.

"Podle mých zkušeností, malá kuchyně se bez problémů může vyrovnat kuchyni velké, záleží jen na tom, jak důkladně je využit celý prostor kuchyně, jak účelně jsou řešeny úložné prostory, jaké jsou zvoleny spotřebiče. Jedním z největších problémů je právě využívání prostoru, třeba rohových skříněk, různých proluk mezi skříněmi a vůbec všech skříněk v kuchyni."

Jak využít rohové skříňky?
"Nejen pro malé kuchyně platí, že by měl být využit každý prostor v kuchyňské lince. Právě pro využití rohů jsou vhodné různé plnovýsuvy a také tzv. otočné karusely, což jsou vlastně kulaté police, které jsou vyrobené buď z drátu nebo jiného materiálu, kterými se dá otáčet dokola. Tyto "vymoženosti" vám pomůžou využít roh více, než kdybyste měli klasickou skříňku, ve které až dozadu nedosáhnete bez velkých problémů."

Hodně místa vám ušetří využití drátěného programu a plnovýsuvných skříní a zásuvek. Potraviny i nádobí v nich uložené jsou přehledně k dispozici a prostor je beze zbytku využitý.

Co s tím, pokud nám někde zůstane nevyužitá mezera mezi dvěma skříňkami?
"Pokud si nenecháváte dělat kuchyňskou linku na míru, může se to stát docela snadno. Pokud je tato mezera velká alespoň nějakých 20 cm, je vhodné do ní umístit úzkou skříňku, která může být buď otevřená a určená na skladování například lahví, nebo úzkou plnovýsuvnou skříňku, do které dáte také spoustu věcí."

Pokud se opravdu potýkáte s nedostatkem místa, doporučoval by Pavel Janovský doplnit klasickou linku ještě o různé poličky nebo šuplíčky, které se dají připevnit například pod horní skříňky. Tam můžete skladovat třeba koření nebo jiné drobnosti. Velice praktické jsou i tyčky z různých materiálů (dřevo, černý kov, chromovaný kov...), které jsou umístěny na zdi pod horními skříňkami. Tady si na háčky můžete pověsit spoustu dalšího nádobí a kuchyňských pomůcek.

Co kuchyňské spotřebiče v malé kuchyni?
"Pokud je prostoru opravdu nedostatek, doporučoval bych především pořídit si užší myčku na nádobí a vestavnou mikrovlnnou troubu, která potom nezabírá zbytečně místo na pracovní ploše. Sporák je vhodnější klasický, čtyřplotýnkový, a lednici také normálních rozměrů.  Také ji lze umístit, pokud to jde, do spíže.
A ani v malé kuchyni nezapomínejte na digestoř."

I v malých kuchyních je velice praktické umístit barový pultík. Ten odděluje kuchyni od ostatního prostoru a zároveň se dá využít buď na odkládání věcí, připravených talířů s jídlem, nebo na snídani či rychlý oběd nebo večeři. 
Navíc se dá na konec baru umístit svislá kovová tyč, na které jsou umístěny další poličky a systémy na zavěšení hrníčků nebo skleniček.

A co bys nakonec poradil těm, kteří chtějí svou malou kuchyni zrekonstruovat, ale nechtějí zaplatit moc peněz a příliš bourat a ničit?
"Starší kuchyňskou linku hodně oživí nová dvířka. Pokud má kuchyně ještě zachovalé panty na dvířkách a je pouze okoukaná a opotřebovaná, na čas si vystačíme s tím, že ji polepíme kvalitní samolepicí tapetou. Pracovat musíme ale velice pečlivě, aby výsledek stál za to.
Ještě vhodnější je objednat si nová kuchyňská dvířka. To ovšem jen v případě, že máme zachovalý korpus kuchyně. A pokud si k novým dvířkám pořídíte ještě novou pracovní desku, tak máte kuchyni zase jako novou."

 

                       
TÉMATA:
DŮM A BYT